Intryck & Tankar

Försöker genom bilden förstå livet omkring mig...

Ut med det gamla och in med det nya - igen

En stolt ung man

En stolt ung man (Wien, 2012)

Åren går, men bilder består och ibland är det dags för en omstart och hitta tillbaka till glädjen i alla dess former. Detta är första steget på en sådan resa...

Imorgon är en annan dag

Livet är ju som tur är något man får leva och sedan fundera på om det blev bra. För min egen del gjorde en oförutsedd händelse 2016 att jag plötsligt blev invalidiserad i några månader och därmed hamnade kameran på hyllan. Sedan har det varit en lång mental, kanske mer än fysisk, resa tillbaka till att det blev roligt att ta fram kameran och fotografera igen.

Men, nu är det dags och jag började med att radera alla gamla bilder och inlägg här på Fotosidan. Sedan fick jag för mig att lära mig Wordpress och skapa en hemsida för mig och min kärestas alster på photography.anderssoneklund.se där vi tänkte visa bilder och skriva om våra äventyr i Sverige, Wien och Marrakech. Sedan gillar jag ju bildbehandling och kommer skriva en hel del om hur jag jobbar med bilder i primärt Lightroom och det kommer troligen även bli några rader om prylar.

Förr orkade jag sitta timmar vid datorn, men idag vill jag tillbringa så mycket tid som möjligt i rörelse med eller utan kamera och därmed har jag lagt ner en hel del tid på att få till ett bra flöde från kamera till Internet eller utskrift - effektivt, konsekvent och konsistent. Detta kommer jag skriva en hel del om på hemsidan, men även lyfta fram godbitarna på denna blogg.

Som många andra här har jag tagit vägen från analogt till digitalt till analogt igen och sedan tillbaka till digitalt. Samma sak med utrustning - liten lätt till stor och tung och tillbaka igen osv. Först var det svart och vitt som gällde, men så kom färgen in i livet och sedan försvann den igen. Allt jag samlat på mig finns kvar, men nu är det litet och lätt med Leica analogt och digitalt som gäller och motiv i vardagen istället för fart och fläkt.

Jag har ingen aning var denna tripp kommer ta mig, men ni får gärna följa mig här på Fotosidan och vår hemsida och ta del av det som händer och sker i våra liv runt resor och fotografering.

Några ord om en stolt ung man

Bilden ovan togs våren 2012 i Wien med den då andra sålda Leica M Monochrom i Sverige som bl.a på Fotosidan väckte mycket känslor om jurister, läkare och folk med alldeles för mycket pengar. För min egen del gav denna kamera mig en möjlighet att kombinera min förkärlek för svart och vitt med avsaknaden av tid i mörkrum eller framför dator.

För er som följt historien om Leica M Monochrom vet ju även att det visade sig att den för många inklusive mig började rosta och fick åka fram och tillbaka till Tyskland för omvårdnad, men mer om det kan ni läsa här.

Just den här bildens motiv var en så fantastisk upplevelse med denna unga man i sina kängor och skinnjacka med nitar som stolt poserade för sig själv på torget framför Schönbrunn i Wien under dess påskmarknad. Som tur var med en Leica är den ofta inställd för zon-fokusering och därmed bara att diskret trycka av från höften. Jag kunde inte annat än undra vem bilden var avsedd för, ty skulle det imponera på hans vänner att han varit på super-kommersiell påskmarknad på ett slott? Jag tror bilden var till hans mamma för att visa att skenet bedrar och att hon faktiskt har en skötsam son. Kanske helt fel, men för mig blev det en bra inramning och en känsla som värmde i det kyliga vädret.

Eftersom många gillar teknik så här är lite snabba fakta - Leica M Monochrom, Leica Summilux 35/1.4 ASPH och enda efterbehandling från minneskort till publicering, vilken tog mindre än 5 minuter i Lightroom, var 1x1 beskärning, liten rotation och en Ilford Pan F Plus 50 emulering (detaljer och kommentarer om bilden återfinns här och mer om min bildbehandling går att läsa på hemsidan och här i kommande inlägg).

Postat 2019-06-01 13:55 | Läst 1418 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera