Under två år har jag gått från absolut nybörjare till nybörjare med lite koll. Här tänkte jag dela med mig av de tankar jag haft och de lärdomar jag gjort genom tillbakablickar av de första två åren i mitt fotoliv blandat med tankar kring min fortsatta utveckling med målet att för varje bild jag tar bli en lite, lite bättre fotograf. Dessutom kommer då och då en personlig reflektion som är helt orelaterad till foto. (November -07)

Drönarfoto: Tillstånd för spridning, svårt att ansöka?

Flygfoto räknas som geofrafisk information. För att sprida flygfoto krävs därför tillstånd från Lantmäteriet. Det beror på att det kan finnas känslig information på flygfoton, t.ex. dolda militära installationer, skyddsobjekt och annat som berör rikets säkerhet.

Varje foto eller film man tar behöver tillstånd för att få spridas. Det kanske kan kännas jobbigt och tråkigt, men det är en enkel och kostnadsfri process. Själva ansökningen tar bara ett par minuter att fylla i och har du flera bilder eller filmer så kan du ansöka för alla på en gång.

Som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg, då jag gick igenom de juridiska riskerna för att flyga drönare, har jag gjort en sådan ansökan, och fick idag tillståndet i posten.


Flygvideo med drönare över Borås från vattentornet med tillstånd att sprida från Lantmäteriet.

För att ansöka, så behöver man fylla i detta formulär. Det skickas sedan till tillstandsarenden@lm.se.

Man får sedan e-post med en länk till en filuppladdningssida. I mitt fall fick jag mailet med länken samma dag (den 16:e maj), men laddade upp filerna först dagen efter (den 17:e).

Beslut togs samma dag den 17:e och brevet med tillstånd anlände idag (den 19:e).

Med andra ord en smärtfri process, så låt dig inte avskräckas av att alla bilder eller filmer behöver godkännas för att få spridas. Ta ett par minuter, ansök och vänta i ett par dagar, så blir dina bilder eller filmer lagliga att sprida.

Inlagt 2017-05-19 19:41 | Läst 277 ggr. | Permalink
Tack för infon, läst båda inläggen. Snygg video över Borås.
Svar från Oscar Mannbro   2017-05-19 19:59
Varsågod. Och tack själv :-)