Om att börja om när händerna sviker , benen som färdmedel övergår till rullstol och sjukdomen blir allt mer påtaglig. Nya vinklar, nya idéer och begränsningar som ska omvandlas till möjligheter.

En blev kvar

Minns ni svanarna som jag var hoppades skulle komma iväg i tid innan isen lade sig? Well, jag borde kanske ha formulerat min "önskan" på ett annat sätt, för visst sjutton blev en liten krake kvar! En knasboll som ansåg sig vara king of the road där lastbilar och traktorer vackert fick slänga sig på bromsarna och hoppas på det bästa, medan ungsvanen vankade fram mitt på vägen i maklig takt. 

Vi tror att kraken läste vägskylten "Södra Bamböle" och trodde sig vara framme i sydligare breddgrader och gick ner för landningen aningen för tidigt. 

Eftersom den inte kändes riktigt trafikmogen, fick viltvårdaren komma och plocka in den och kontrollerade samtidigt att den inte hade vätske- eller näringsbrist. Idag har den släppts ut till andra svanar på ett säkrare ställe där det även finns vuxna svanar som kan fostra den lite till.

Inför att den fångas in, åkte jag och tog några snabba bilder på den för att se om det fanns några synliga skador, vilket det alltså inte gjorde. 

Inlagt 2021-01-23 17:36 | Läst 649 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
  (Kommentarer granskas innan de visas för andra).
Så fint att den omogna svanen faktiskt fick en chans till tack vare viltvårdare och folk som bryr sej. Jag har oroat mej för en gåshybrid som inte haft vett att flytta men när jag såg den idag verkar den helt OK. Nu har snön dessutom smält bort så gässen som blev kvar kan beta gräs igen.
Hälsningar Lena
Svar från miina 2021-02-03 14:32
Det är ju så hjärtskärande när man betraktar dem och känner hur de lider! Eller åtminstone är det så jag upplever det i min empati, att de lider. Troligen gör det inte alls på det sätt jag föreställer mig.
Det är lite trist med svanarna. Det är människans klåfingrighet med vinterutfordring som har stört deras naturliga flyttbeteende. Blir vintern kall så dör många - som egentligen skulle befinna sig på sydliga breddgrader.
Vid min sommarvilla på Vårdö hittar jag ofta svanskelett i strandbuskarna efter kalla vintrar. Dit har dom har dragit sig för att dö, utmattade av näringsbrist och köld.
Svar från miina 2021-02-03 14:34
Ja och ute mot Vårdö så har de säkert alldeles för länge öppet vatten. Här mitt på Åland, blir det åtminstone is de flesta vintrar, om än en kort tid. Men ute mot Vårdö gissar jag att isen har svårare att lägga sig. Hur vinterutfodrar man förresten svanar? Inte för att jag har tänkt göra det, men jag är nyfiken. :)
Bra att den förpassades till lugnare marker..
Mvh/Gunte..
Svar från miina 2021-02-03 14:34
Ja, någon king of the road passar den definitivt inte till att vara! Reaktionsförmågan är på tok för långsam och startsträckan för att flyga iväg alldeles för lång.