En blogg som kanske inte kommer att uppdateras jätteofta, om jag inte finner att det är jättekul, men den kommer att innehålla bilder, text och tankar ur min vardag!

En kort promenad i Södertälje - första test av min nya Fujifilm X-T1

Jag går i tankarna att byta kamerasystem... inte det lättaste att bestämma sig för, då det finns mycket att tänka på: objektivutbud, bildkvalité, tålighet, vilka funktioner jag behöver till de områden jag använder kameran till... listan kan göras lång!

Hur som helst, efter att ha läst på en hel del och gjort rätt mycket efterforskning beslutade jag mig för att jag nog ville byta system, från mitt STORA och TUNGA Canon-system (älskar bildkvalitén i min 5DmkIII, men har märkt att jag inte gillar vikten...) till Fujifilms nya APS-C baserade systemkameror. Detta då Fujifilm tidigare i år släppte sin X-T1:a, som verkar vara ett stort steg framåt för spegellösa kameror (i mina ögon). 

Jag har haft Fuji-kameror tidigare och gillat bildkvalitén från dem också, men har tyckt att tidigare modeller i X-serien inte hållit den standard i byggkvalité och sökare samt autofokus, men X-T1:an verkar råda bot på detta (i tillräckligt stor utsträckning för mig i alla fall).

Hur som helst, jag tog en kort promenad genom stadsparken och Maren, och tog en del bilder. Södertälje visade sin bästa sida, en lagom varm sommardag med mycket folk som njöt av vädret!

Först ut är en träskulptur som visar kända platser i Södertälje:
 

En till bild från Stadsparken.

Sedan tre bilder där jag ville jämföra färg- och kontrast mellan Fujis simulerade film-lägen (Provia, Velvia, Astia i den ordningen). Mer om detta senare!
   

Sedan en vy med det klassiska ångfartyget Ejdern i förgrunden, och Mälaren samt badhuset Sydpolen i bakgrunden. Till höger skymtar småbåtshamnen.
 

Jag gick vidare till en gångbro över inloppet till Maren där jag tog ett par bilder, först mot Yttermaren med hamn och gästhamn i bakgrunden, och sedan mot inre Maren, där man kan åka trampbåt nu på sommaren. 

Tog sedan en sväng in mot centrum, där jag tog följande bild mot varuhuset Kringlan. Nu när det är Pride-festival i Stockholm låter man regnbågsflaggan flyga i Södertälje också! Känns helt rätt :)
 

Sista bilden för dagen är från toppen av stentrappan vid inre Maren.
 

Jag gillar X-T1:an, det verkar ge väldigt bra bilder och känns snabb och ergonomiskt rätt. Visst, det är en rätt stor omställning från min Canon, men det känns rätt naturligt.

En sak som Fuji-kamerorna har är att de kan imitera Fujis gamla filmer vad det gäller kontrast och färger (Provia, Velvia, Astia med mera). För mig känns Provia "bäst" hittills, lagom balans mellan färg och kontrast... men detta skall testas mer! :))

Det var allt för denna gång, om jag känner mig ok imorgon åker jag nog in till Stockholm och kollar Pride-paraden, där är tanken att Fujin skall få en ordentlig workout!
//Milan 

 

Inlagt 2014-08-01 21:47 | Läst 4640 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Milan! Jag bytte också system till just den kameran och känner mig jättenöjd hittills! Ha det gott!
Svar från milansfoto 2014-08-02 07:18
Tack Dan :) Hur upplever du den hittills, had du hittat några "problemområden" där du behövt tänka om i hur du använder kameran? Har du testat någon form av actionfoto eller sport med den, och i så fall, hur gick det?
Intressant, det har hittills inte funnits något digitalt system som passat mig, har tröskat igenom det mesta. Men just XT-1 verkar vara intressant, jag har några polare som kör den och är nöjda.
-affe
Svar från milansfoto 2014-08-02 07:19
Jag har långt ifrån bestämt mig för hur jag skall göra, om jag skall behålla mitt full-formats (och tunga!) Canon-system, eller om jag ska köra på X-T1:an... :))
Riktigt härliga bilder Milan!
Tror du inte att du kommer sakna din MkIII? =)
Ha det bra!
Svar från milansfoto 2014-08-02 23:35
Tack så mycket Heléne! :)
Visst tror jag att jag kommer att sakna min 5DmkIII... men jag tror att Fujin är såpass bra att jag inte kommer att sakna den så mycket! Det jag har känt hittills när jag har använt den känns riktigt trevligt :) Och den är så mycket lättare att det inte ens går att jämföra. Men vi får se hur jag gör, just nu lutar det åt att jag kommer att lägga upp en annons med massor av Canon-prylar till salu!
Ha det bra!