milansfoto

En blogg som kanske inte kommer att uppdateras jätteofta, om jag inte finner att det är jättekul, men den kommer att innehålla bilder, text och tankar ur min vardag!

Har varit i Tjeckien och Prag för första gången... del 1

Jag hade turen att få åka på ett arbetsmöte i London i juni, och väl där lyckades jag få ett par nya vänner, och jag bestämde mig för att åka och besöka dem här under sommaren och hösten. Den första bor i Tjeckien, men mer om henne och hennes familj senare!

Första dagen hade jag bokat en guidad tur klockan åtta på morgonen, för att försöka undvika alla de "stora" drakarna och enorma gratis-guideturerna! Jag bokade med "The Naked Tour Guide", och jag kan rekommendera dem. De är inte tjecker, utan killen som startade firman är irländare, men som bott och pluggat i Tjeckien i flera år. De bokar små grupper för att kunna ge en mer personlig upplevelse, och på min morgontur var det bara jag som var med! Här är en bild på turledarna framför den astronomiska klockan, där turen startade.

När vi var ute på turen och kom till Karlstorget i Gamla Stan såg jag följande himmel ovanför en av kyrkorna (kan inte det svenska namnet, men den heter "Church of our Lady before Tyn" på engelska, slarvigt översatt till "Kyrkan till damen framför Tyn")...
 

På turen besökte vi även "Church of our Lady of Snows", som ligger gömd på en innergård vid Musteks ena tunnelbaneuppgång. Lätt att missa, men maffig när man väl hittar den!
 

Resten av första dagen gick jag runt i Prag på egen hand, och var såpass inne i stan att jag till och med glömde bort att äta, vilket jag märkte när jag var på väg hem till Zuzanna och hennes man (de jag bodde hos), när jag blev vrålhungrig på bussen!

Hur som helst, här är ett urval av bilder från Prag, först ut är Karlsbron (Karluv Most), med utsikt mot Slottet och St Vitus-katedralen. Det var på denna bro som den svenska armen stoppades 1648, vilket den svenska metal-gruppen Sabaton sjunger om här. Karlsbron var då enda vägen över floden Vltava, vilket gjorde att försvararna kunde barrikadera sig på ena sidan och få stopp på svenska armens framfart.

 Nästa är utsikt från Karlsbron mot söder. Lägg särskilt märke till figuren som syns nere i högra hörnet. Det är någon som satt upp en figur som kallas "St Matrioska", som en protest mot att Prag håller på att kommersialiseras och att vi människor bara bryr oss om prål och glamour idag, och har glömt vart vi kom ifrån... (det satt en informationslapp om detta på Karlsbron).

Jag hann även med ett besök i de gamla judiska stadsdelarna i Prag, här är en bild från den gamla judiska kyrkogården. Märk väl stenarna uppe på gravstenen, möjligen ditlagda för att lämna ett bestående minne hos den döde, eftersom blommer försvinner... Det är väl värt ett besök, för det finns en hel del historia att lära sig här, även om det känns ganska kommersiellt...
 

 På guideturen berättade de att det finns en enorm metronom på en plats där det tidigare fanns en staty av Stalin, som slets ner när kommunismen föll i Prag... först metronomen och sedan utsikten från den park som metronomen är belägen i.


Prag är en stad med stora höjdskillnader, och med många platser där man kan få härliga vyer över staden!

Efter detta besökte jag slottsområdet, med St Vitus-katedralen som huvudnummer, den är jättestor!

 

Lyckades också hitta vad som såg ut som en alkemists laboratorium på slottsområdet, var lite häftigt att se!
 

Sedan bar det av mot Petrinkullen, och utsiktstornet där. När jag väl kom dit orkade jag dock inte köa för att åka upp, så jag tog ett par bilder när jag gick ner mot stan igen... den andra bilden är på en inhängnad gård precis vid parken, märk särskilt vad som ser ut som en Lada-bil på ben till vänster i bilden.

Det var allt för den första delen, mer kommer senare!
//Milan :) 

 

 

 

Postat 2013-08-16 22:15 | Läst 3187 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En underbar sommarlördag i Stockholm och Motorlotteriets Grand Prix

Igår (lördagen den 15/6) drog jag och en kompis in till Stockholm med kameraväskorna på ryggen. Tanken var en ordentlig promenad med foto som huvudtema. Vi hoppade av på Stockholm Södra och började knata...

Först skulle utsikten över Riddarfjärden undersökas, här från gångvägarna över Söder Mälarstrand.

Promenaden gick vidare förbi Slussen och på en skylt hittade jag följande klistermärke som fick både mig och Benny att skratta gott, samtidigt som vi inte kunde annat än hålla med om att det är sant...

Sedan gick promenaden vidare mot Katarinavägen, där följande bild togs.

Även Fotografiska och Grönan njöt av vädret!

Planen var nu att under eftermiddagen och kvällen kolla in Motorlotteriets GP i Formula 2-båtar (eller hur man nu skriver det...), följande bilder togs där. Först var det dags för uppvärmning, och förhållandena var inte de bästa då vinden låg från fel håll och vågorna gjorde att förarna inte kunde trycka på ordentligt.

Undrar hur många lopp som går med så schysst utsikt, här uppvärmning med Stadshuset och Norr Mälarstrand i bakgrunden.

Här är startbryggan med Söder Mälarstrand, Liljeholmen och Västerbron i bakgrunden.

Nu en bildserie på svenske Erik Stark och hans båt, som verkade ha vunnit i stort sett allt man kunde vinna i mästerskapsväg 2012 (se märkena på sista bilden...), han var även försvarande mästare i detta lopp.

Dags för start!

Erik Stark i Pole Position.

Erik Stark gick ifrån ordentligt under loppets första hälft, här med Liljeholmen och Västerbron i bakgrunden.

Det är dock vanligt med vurpor i dessa lopp, antingen att båten slår runt på en raka eller att de rullar i en kurva, här är det gul flagg p.g.a. att en båt slagit runt.

Detta gjorde att fältet trycktes ihop, och när loppet flaggades på igen blev Erik hårt utmanad av Jonas Andersson från Team Azerbaijan.

Samtidigt som slaget om förstaplatsen pågick var det även strid om sista pallplatsen, där nummer 88, Pål Virik Nilsen från Norge utmanades hårt av Ola Pettersson.

 Mot slutet av loppet, jag tror att det var när ledarna var ute på varv 33, i sista svängen innan mål, rullade båt nummer 5 körd av Rupert Temper, vilket gjorde att målgången skedde under gul flagg. Innan dess hade Erik Stark dragit ifrån Jonas Andersson, samt att Pål Virik Nilsen befäste sin tredjeplats, och eftersom loppet avslutades under gul flagg  var det också så som prispallen kom att se ut.

Här segraren Erik Stark vid målgången.

Loppets tvåa, Jonas Andersson, vid målgång

Och slutligen loppets trea, Pål Virik Nilsen från Norge.

Segraren körde traditionsenligt ärevarv med mekaniker och lagledare på båten.

Och sedan var det dags för prisutdelning!

Mycket av bubblet spenderades över varandra och delar av publiken, men lite blev det kvar att smaka på!

Sedan var det dags att knata mot tåget, efter en heldag i Stockholm. Fötterna var lagom trötta, vi var lite solbrända, men stan hade visat bästa sidan framåt med underbart väder, roliga människor och en fotomöjlighet i något som jag aldrig fotat förut!

Avslutningsvis, en bild över Söder Mälarstrand i sommarkvällsskrud på vägen tillbaka till Södra Station.

Nu är det kväller igen, och dags att ladda för ännu en arbetsvecka! Tack för att du tittade in och orkade kolla, trots att inlägget blev långt!

Mvh Milan

Postat 2013-06-16 21:19 | Läst 5059 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera