milansfoto

En blogg som kanske inte kommer att uppdateras jätteofta, om jag inte finner att det är jättekul, men den kommer att innehålla bilder, text och tankar ur min vardag!

Har varit i Tjeckien och Prag för första gången... del 1

Jag hade turen att få åka på ett arbetsmöte i London i juni, och väl där lyckades jag få ett par nya vänner, och jag bestämde mig för att åka och besöka dem här under sommaren och hösten. Den första bor i Tjeckien, men mer om henne och hennes familj senare!

Första dagen hade jag bokat en guidad tur klockan åtta på morgonen, för att försöka undvika alla de "stora" drakarna och enorma gratis-guideturerna! Jag bokade med "The Naked Tour Guide", och jag kan rekommendera dem. De är inte tjecker, utan killen som startade firman är irländare, men som bott och pluggat i Tjeckien i flera år. De bokar små grupper för att kunna ge en mer personlig upplevelse, och på min morgontur var det bara jag som var med! Här är en bild på turledarna framför den astronomiska klockan, där turen startade.

När vi var ute på turen och kom till Karlstorget i Gamla Stan såg jag följande himmel ovanför en av kyrkorna (kan inte det svenska namnet, men den heter "Church of our Lady before Tyn" på engelska, slarvigt översatt till "Kyrkan till damen framför Tyn")...
 

På turen besökte vi även "Church of our Lady of Snows", som ligger gömd på en innergård vid Musteks ena tunnelbaneuppgång. Lätt att missa, men maffig när man väl hittar den!
 

Resten av första dagen gick jag runt i Prag på egen hand, och var såpass inne i stan att jag till och med glömde bort att äta, vilket jag märkte när jag var på väg hem till Zuzanna och hennes man (de jag bodde hos), när jag blev vrålhungrig på bussen!

Hur som helst, här är ett urval av bilder från Prag, först ut är Karlsbron (Karluv Most), med utsikt mot Slottet och St Vitus-katedralen. Det var på denna bro som den svenska armen stoppades 1648, vilket den svenska metal-gruppen Sabaton sjunger om här. Karlsbron var då enda vägen över floden Vltava, vilket gjorde att försvararna kunde barrikadera sig på ena sidan och få stopp på svenska armens framfart.

 Nästa är utsikt från Karlsbron mot söder. Lägg särskilt märke till figuren som syns nere i högra hörnet. Det är någon som satt upp en figur som kallas "St Matrioska", som en protest mot att Prag håller på att kommersialiseras och att vi människor bara bryr oss om prål och glamour idag, och har glömt vart vi kom ifrån... (det satt en informationslapp om detta på Karlsbron).

Jag hann även med ett besök i de gamla judiska stadsdelarna i Prag, här är en bild från den gamla judiska kyrkogården. Märk väl stenarna uppe på gravstenen, möjligen ditlagda för att lämna ett bestående minne hos den döde, eftersom blommer försvinner... Det är väl värt ett besök, för det finns en hel del historia att lära sig här, även om det känns ganska kommersiellt...
 

 På guideturen berättade de att det finns en enorm metronom på en plats där det tidigare fanns en staty av Stalin, som slets ner när kommunismen föll i Prag... först metronomen och sedan utsikten från den park som metronomen är belägen i.


Prag är en stad med stora höjdskillnader, och med många platser där man kan få härliga vyer över staden!

Efter detta besökte jag slottsområdet, med St Vitus-katedralen som huvudnummer, den är jättestor!

 

Lyckades också hitta vad som såg ut som en alkemists laboratorium på slottsområdet, var lite häftigt att se!
 

Sedan bar det av mot Petrinkullen, och utsiktstornet där. När jag väl kom dit orkade jag dock inte köa för att åka upp, så jag tog ett par bilder när jag gick ner mot stan igen... den andra bilden är på en inhängnad gård precis vid parken, märk särskilt vad som ser ut som en Lada-bil på ben till vänster i bilden.

Det var allt för den första delen, mer kommer senare!
//Milan :) 

 

 

 

Postat 2013-08-16 22:15 | Läst 3180 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Några sista Skånebilder för denna sommar

Imorgon bitti är det dags att åka hem från Skåne för denna gång, och fortsätta semestern på annat håll. Vi hann dock med en sista liten utflykt ikväll, för att låta några hundar svalka av sig lite. Vi åkte till Råå, strax söder om Helsingborg. Jag passade på att ta några bilder när jag inte var fullt upptagen med ett par labradorer och ett par collies... Först ut är några vyer, innan hundarna ville ha min uppmärksamhet, tre bilder med delar av samma motiv, vilken gillar du bäst?
 

Sedan ville ett par collies också synas, till höger i bild har vi Yran och till vänster Elda.

Jag är glad att jag inte är matte Camilla som måste torka dessa härliga djur! Avslutar med ett par bilder på Yran när hon fick chansen att hämta tennisboll i vattnet!

Ha en fortsatt trevlig kväll!

//Milan :)

 

Postat 2013-08-04 22:02 | Läst 2373 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera