milansfoto

En blogg som kanske inte kommer att uppdateras jätteofta, om jag inte finner att det är jättekul, men den kommer att innehålla bilder, text och tankar ur min vardag!

Kringelfestivalen 2014

Denna helg var det dags för Kringelfestivalen här hemma i Södertälje. Jag hade bara en kort stund på stan i lördags, och åkte ner en stund idag (söndag) för att kolla vad den hade att erbjuda... mycket bilder och lite text! Bilderna är lite blandade från lördag och söndag.

Först en del översiktsbilder och Södertälje-vyer:

  

De hade tagit dit en liten ubåt som man kunde kolla in i:

På Lotsudden, där bland annat ubåten stod, finns även denna glasskiosk, som tyvärr var stängd... den borde kunna användas bättre med tanke på vilken plats den står på...

Där fanns en liten marknad med lokalt producerade livsmedel i första hand:

Detta var nog ett av mina favorittält på festivalen! TelgeNät hade ett tält på plats där man kunde hämta vatten, antingen för att fylla på en flaska eller ta en mugg (i återvinningsbart material) istället för att köpa vatten på flaska... mycket bra initiativ! Kanske inte en kanon-bild som sådan, men vill ändå slå ett slag för att Telge hade detta tält:

Axels tivoli fanns på plats, och så även det lilla Blå Tåget från Trosa:

 

Det var även en hel del musik på festivalen, jag kollade inte på något av dem, men hann få en bild på Doug Seegers som signerade skivor, affischer och tröjor efter att ha spelat några låtar. Det verkade vara en rätt jordnära och soft snubbe!

 Jag avrundade min söndag på festivalen med att kolla på Telge Glimas visning av vikinga- och medeltida lekar och spel. Här är en liten bildkavalkad från deras uppvisning. Först en presentation av de deltagande.
 

 Sedan var det dags för att stå på ett ben (sist stående vinner):

Nästa lek var det lag om två personer, som först bildade ett mänskligt hjul, sedan skulle bägge snurra runt en pinne. Det lag som först sprang tillbaka till startpunkten vann!
   

Sedan var det en till lag-lek, där ena laget skulle vara spindels kropp, och det andra laget hoppa över kroppen, greppa tag om en i andra laget och vara spindelns ben. Det sista steget var att kroppen skulle hoppa, och benen försöka hålla kvar sitt tag om kroppen. Det lag där flest höll kvar taget vann!

Jag avslutar med några till bilder från Telge Glima:
  

 

På det hela taget verkade det vara en trevlig och bra genomförd festival, men jag önskar att fler lokala restauranger och matställen ställde ut längs festivalgatan, istället för den rätt tråkiga "internationella" matmarknaden (visst, det finns en del bra saker där också, men den är rätt tråkig). Jag provade dock Langos i en matvagn som den ideella föreningen "Revansch till jobb" hade. Den var rätt bra (inte som den jag åt i Budapest, men kanske inte rättvist att jämföra...) och värd att prova tycker jag!
//Milan  

 

 

Postat 2014-08-24 20:51 | Läst 4761 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Idag åkte vi till Kullaberg...

Som titeln beskriver hade vi bestämt oss för att ta en tur till Kullaberg i nordvästra Skåne idag. Vädret var lovande, med växlande molnighet och lagom varmt, i alla fall där jag bor... När vi kom till Kullaberg blåste det riktigt ordentligt och det fanns lite regn i luften, så jag fick ta på mig långärmat för första gången på riktigt länge i sommar!

Vi börjar vid fyren på Kullaberg, vilken man även kunde gå in i för att kolla närmare:
 

    Utsikten från fyren är rätt häftig över området där Öresund och Skälderviken möts! 

Sedan gick jag runt en del i området nedanför fyren och runt Naturrummet som finns där:

  

Jag hittade en liten röd stuga som låg rätt häftigt till på udden:

Sedan gick jag vidare runt och såg ut över Skälderviken:
 

Sista bilden över Skälderviken, här dök det upp en kajak lagom när jag skulle ta bilden, som gav bra skala åt hur högt det är vid klipporna:

Sedan åkte vi ner mot Mölle, som ligger på Öresunds-sidan.

 

Vi avslutade dagens tur i Höganäs, där vi besökte Saluhallen, vilket var väl värt ett besök!

 

Det var en väldigt trevlig dag, och jag kan rekommendera ett besök på Kullaberg ifall du har möjligheten att åka dit!
//Milan :) 

Postat 2014-08-13 20:55 | Läst 4081 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skånesemestern fortsätter... och X-T1:an fortsätter att leverera!

Idag åkte jag och Petra in till centrala Helsingborg för att äta lunch på Ebbas Fik, ett ställe som jag brukar försöka besöka när jag är i stan... jag älskar deras inredning och mat! :)

Först ett par bilder med utsikt över Helsingborg och en park ovanför centrum. I bakgrunden på första bilden syns Helsingör och en av färjorna som pendlar mellan Sverige och Danmark.
 

  

Sedan kom vi ner till Bruksgatan och Ebbas Fik för varsin hamburgare:

  (Här lyckades jag till och med få Petra med på bilden, något som annars brukar vara näst omöjligt...)

 De följande bilderna är från min kvällspromenad i Kattarp, där jag bor när jag är i Skåne. Det var en väldigt skön sommarkväll ikväll!
  

Här hamnade både Petra och Thomas med på bild, tillsammans med Bea och Zally (deras två Labradorer):
 

Min promenad fortsatte när de gick in med vovvarna:

Det var allt för idag... mer kommer!
//Milan 

 

Postat 2014-08-11 23:21 | Läst 5717 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fortsatt användning av min X-T1, nu i Skåne!

Jag är hos goda vänner i Skåne på min sista semestervecka, och tog med mig mitt nya system, Fujifilm X-T1 med tillhörande objektiv. Tanken är att fortsätta utvärdera systemet för att se om det kan ersätta mitt stora och tunga (men oerhört bra) Canon-system. Idag stod hundträning på schemat under förmiddagen med Zally och Zingo (mest bilder på dem med andra ord). 

Det blev en hel del bilder tagna, mycket med kontinuerlig autofokus, och jag kan konstatera att Canon sköter detta enklare och bättre än Fujin. Fujin är inte lika snabb eller säker som min Canon, men verkar ändå vara tillräckligt snabb för mina ändamål. Dessutom är det enklare att följa målet med min Canon som har sin optiska sökare med spegel, än med min Fuji som har sin EVF. Detta kanske är en vanesak, och jag blir nog bättre på att använda Fujin vartefter!

Hur som helst, lite bilder från idag, mest hundar men ett par tvåbeningar också! :)

Först ut är Zally, Petras hund (Petra är en av mina vänner här nere som jag bor hos)

  

Hann även med ett par bilder på tränarna... det var jaktträning som stod på schemat!
 

Och sist ut är Zingo, Morgans hund, som var svårare att följa än Zally på grund av sin jämn-ljusa färg...

  

Det var allt för idag, mer bilder från Skåne lär komma de närmsta dagarna!
//Milan :) 

 

Postat 2014-08-10 21:16 | Läst 3634 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En kort promenad i Södertälje - första test av min nya Fujifilm X-T1

Jag går i tankarna att byta kamerasystem... inte det lättaste att bestämma sig för, då det finns mycket att tänka på: objektivutbud, bildkvalité, tålighet, vilka funktioner jag behöver till de områden jag använder kameran till... listan kan göras lång!

Hur som helst, efter att ha läst på en hel del och gjort rätt mycket efterforskning beslutade jag mig för att jag nog ville byta system, från mitt STORA och TUNGA Canon-system (älskar bildkvalitén i min 5DmkIII, men har märkt att jag inte gillar vikten...) till Fujifilms nya APS-C baserade systemkameror. Detta då Fujifilm tidigare i år släppte sin X-T1:a, som verkar vara ett stort steg framåt för spegellösa kameror (i mina ögon). 

Jag har haft Fuji-kameror tidigare och gillat bildkvalitén från dem också, men har tyckt att tidigare modeller i X-serien inte hållit den standard i byggkvalité och sökare samt autofokus, men X-T1:an verkar råda bot på detta (i tillräckligt stor utsträckning för mig i alla fall).

Hur som helst, jag tog en kort promenad genom stadsparken och Maren, och tog en del bilder. Södertälje visade sin bästa sida, en lagom varm sommardag med mycket folk som njöt av vädret!

Först ut är en träskulptur som visar kända platser i Södertälje:
 

En till bild från Stadsparken.

Sedan tre bilder där jag ville jämföra färg- och kontrast mellan Fujis simulerade film-lägen (Provia, Velvia, Astia i den ordningen). Mer om detta senare!
   

Sedan en vy med det klassiska ångfartyget Ejdern i förgrunden, och Mälaren samt badhuset Sydpolen i bakgrunden. Till höger skymtar småbåtshamnen.
 

Jag gick vidare till en gångbro över inloppet till Maren där jag tog ett par bilder, först mot Yttermaren med hamn och gästhamn i bakgrunden, och sedan mot inre Maren, där man kan åka trampbåt nu på sommaren. 

Tog sedan en sväng in mot centrum, där jag tog följande bild mot varuhuset Kringlan. Nu när det är Pride-festival i Stockholm låter man regnbågsflaggan flyga i Södertälje också! Känns helt rätt :)
 

Sista bilden för dagen är från toppen av stentrappan vid inre Maren.
 

Jag gillar X-T1:an, det verkar ge väldigt bra bilder och känns snabb och ergonomiskt rätt. Visst, det är en rätt stor omställning från min Canon, men det känns rätt naturligt.

En sak som Fuji-kamerorna har är att de kan imitera Fujis gamla filmer vad det gäller kontrast och färger (Provia, Velvia, Astia med mera). För mig känns Provia "bäst" hittills, lagom balans mellan färg och kontrast... men detta skall testas mer! :))

Det var allt för denna gång, om jag känner mig ok imorgon åker jag nog in till Stockholm och kollar Pride-paraden, där är tanken att Fujin skall få en ordentlig workout!
//Milan 

 

Postat 2014-08-01 21:47 | Läst 4556 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera