milansfoto

En blogg som kanske inte kommer att uppdateras jätteofta, om jag inte finner att det är jättekul, men den kommer att innehålla bilder, text och tankar ur min vardag!

Fortsatt användning av min X-T1, nu i Skåne!

Jag är hos goda vänner i Skåne på min sista semestervecka, och tog med mig mitt nya system, Fujifilm X-T1 med tillhörande objektiv. Tanken är att fortsätta utvärdera systemet för att se om det kan ersätta mitt stora och tunga (men oerhört bra) Canon-system. Idag stod hundträning på schemat under förmiddagen med Zally och Zingo (mest bilder på dem med andra ord). 

Det blev en hel del bilder tagna, mycket med kontinuerlig autofokus, och jag kan konstatera att Canon sköter detta enklare och bättre än Fujin. Fujin är inte lika snabb eller säker som min Canon, men verkar ändå vara tillräckligt snabb för mina ändamål. Dessutom är det enklare att följa målet med min Canon som har sin optiska sökare med spegel, än med min Fuji som har sin EVF. Detta kanske är en vanesak, och jag blir nog bättre på att använda Fujin vartefter!

Hur som helst, lite bilder från idag, mest hundar men ett par tvåbeningar också! :)

Först ut är Zally, Petras hund (Petra är en av mina vänner här nere som jag bor hos)

  

Hann även med ett par bilder på tränarna... det var jaktträning som stod på schemat!
 

Och sist ut är Zingo, Morgans hund, som var svårare att följa än Zally på grund av sin jämn-ljusa färg...

  

Det var allt för idag, mer bilder från Skåne lär komma de närmsta dagarna!
//Milan :) 

 

Postat 2014-08-10 21:16 | Läst 3625 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En kort promenad i Södertälje - första test av min nya Fujifilm X-T1

Jag går i tankarna att byta kamerasystem... inte det lättaste att bestämma sig för, då det finns mycket att tänka på: objektivutbud, bildkvalité, tålighet, vilka funktioner jag behöver till de områden jag använder kameran till... listan kan göras lång!

Hur som helst, efter att ha läst på en hel del och gjort rätt mycket efterforskning beslutade jag mig för att jag nog ville byta system, från mitt STORA och TUNGA Canon-system (älskar bildkvalitén i min 5DmkIII, men har märkt att jag inte gillar vikten...) till Fujifilms nya APS-C baserade systemkameror. Detta då Fujifilm tidigare i år släppte sin X-T1:a, som verkar vara ett stort steg framåt för spegellösa kameror (i mina ögon). 

Jag har haft Fuji-kameror tidigare och gillat bildkvalitén från dem också, men har tyckt att tidigare modeller i X-serien inte hållit den standard i byggkvalité och sökare samt autofokus, men X-T1:an verkar råda bot på detta (i tillräckligt stor utsträckning för mig i alla fall).

Hur som helst, jag tog en kort promenad genom stadsparken och Maren, och tog en del bilder. Södertälje visade sin bästa sida, en lagom varm sommardag med mycket folk som njöt av vädret!

Först ut är en träskulptur som visar kända platser i Södertälje:
 

En till bild från Stadsparken.

Sedan tre bilder där jag ville jämföra färg- och kontrast mellan Fujis simulerade film-lägen (Provia, Velvia, Astia i den ordningen). Mer om detta senare!
   

Sedan en vy med det klassiska ångfartyget Ejdern i förgrunden, och Mälaren samt badhuset Sydpolen i bakgrunden. Till höger skymtar småbåtshamnen.
 

Jag gick vidare till en gångbro över inloppet till Maren där jag tog ett par bilder, först mot Yttermaren med hamn och gästhamn i bakgrunden, och sedan mot inre Maren, där man kan åka trampbåt nu på sommaren. 

Tog sedan en sväng in mot centrum, där jag tog följande bild mot varuhuset Kringlan. Nu när det är Pride-festival i Stockholm låter man regnbågsflaggan flyga i Södertälje också! Känns helt rätt :)
 

Sista bilden för dagen är från toppen av stentrappan vid inre Maren.
 

Jag gillar X-T1:an, det verkar ge väldigt bra bilder och känns snabb och ergonomiskt rätt. Visst, det är en rätt stor omställning från min Canon, men det känns rätt naturligt.

En sak som Fuji-kamerorna har är att de kan imitera Fujis gamla filmer vad det gäller kontrast och färger (Provia, Velvia, Astia med mera). För mig känns Provia "bäst" hittills, lagom balans mellan färg och kontrast... men detta skall testas mer! :))

Det var allt för denna gång, om jag känner mig ok imorgon åker jag nog in till Stockholm och kollar Pride-paraden, där är tanken att Fujin skall få en ordentlig workout!
//Milan 

 

Postat 2014-08-01 21:47 | Läst 4546 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Semester i Stockholm #3

Idag var jag rätt seg när jag vaknade, så jag tog det lugnt på morgonen. Jag hade inte heller några fasta planer, men jag bestämde mig till slut för att vara turist på riktigt i Stockholm.

Efter hotellfrukosten kollade jag därför upp lite alternativa Hop-on/Hop-off bussar, och fastnade till slut för Strömmas alternativ, där jag kunde få både buss och båt till ett ok pris, med vad som såg ut som rätt bra innehåll (alla var rätt lika, bara mindre prisskillnader...). 

Jag började med bussturen, och tog hela turen i en vända. Här är några riktigt turistiga bilder från den! Turen gick ungerfär som följer (där bilderna är tagna): Stadshuset-Sergels Torg-Nybrokajen-Djurgårdsbron-Riksdagen. Det fanns fler stopp, men där tog jag inga bra bilder...

  

Jag hoppade av vid bussens sista stopp, nedanför slottet, där det tydligen var vaktparad. Jag hann bara ta en bild innan jag skulle med sightseeing-båten:

Sedan var det dags för båtdelen av dagens sightseeing. Den startade nedanför slottet och gick sedan Nybrokajen-Skeppsholmen-Gröna Lund-Stadsgården-Fotografiska-Gamla Stan (där jag hoppade av). Här är de bilderna:

  

Sedan tog jag en promenad genom gamla stan... där jag passerade Mårten Trotzigs Gränd, Gamla Stans kanske mest populära (och trånga) gränd. Den var betydligt mer folkrik idag än igår morse (kl. 05:30), se bilderna nedan:

   

På kvällen drog jag till Hornsbergs Strand för att kolla in kvällen och äta middag. Jag hamnade på Lily's Burgers:
 

 

 Innan jag åkte tillbaka till hotellet tog jag en promenad längs Hornsbergs Strand, ljuset var riktigt bra ikväll:

  

De har verkligen lyckats med att skapa ett levande samhälle längs Hornsbergs Strand, det var så mycket folk som njöt av den varma sommarkvällen!

Så, det var sista bilden för ikväll... nu ska jag sova!
//Milan :) 

 

Postat 2014-07-29 23:18 | Läst 1597 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Semester i Stockholm #2

Idag klev jag upp tidigt, klockan ringde kl. 4... jag var rätt trött men kom upp till slut! Tanken var att fånga en Stockholmsmorgon och det lyckades jag med (till viss del i alla fall...). Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, men här är en del bilder från idag i alla fall!

Börjar på Drottninggatan, med vy mot riksdagen och Gamla Stan.
 
Helt folktomt som ni ser... det var det inte några timmar senare...
 

Sedan gick jag igenom Gamla Stan, där det också var väldigt lugnt. På en vägg, rätt högt upp, hade någon satt en ansiktsbild av en katt... jag undrar varför!
   

Sedan gjorde jag en liknande bild som den ovan från Drottninggatan, denna gång på Västerlånggatan:
 

Sedan gick jag vidare mot Slussen och Söder, kring Katarinavägen där jag tog en rad bilder. Solen var inte synlig från början på grund av en del moln, men den bröt igenom ganska snart, vilket också syns i bilderna:

Sista bilden från Slussen, över just Slussen som den ser ut idag... detta är ju tänkt att ändras på. I bakgrunden ses Riddarholmen och Stadshuset.

Jag hann även med att gå förbi Katarina Kyrka på Söder, som ligger väldigt bra till och där det var oerhört lugnt så tidigt på morgonen. Kyrkogården är en verklig oas på Söder!

Det var allt för denna gång... men det kommer nog mer redan imorgon!
//Milan :) 

 

Postat 2014-07-28 22:30 | Läst 1199 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Semester i Stockholm #1

Jag har semester nu, och har inga planer de första veckorna, så jag bestämde mig för att utnyttja ett erbjudande jag fått av SJ att bo på Scandic hotell, bo 3 nätter och betala för 2. Jag hittade rum på Scandic Grand Central på Kungsgatan i Stockholm (kom dit tidigare idag trots att vädret slagit ut stora delar av tågkommunikation in till Stockholm...). 

Efter att ha tagit det lugnt en stund och kollat avslutningen av Tour de France tog jag en kort promenad på kvällen, här är bilderna från den...

Först ut är en vy från Bleckholmsbron mot stadshuset.
 

Nästa är från promenaden nedanför Bleckholmsbron, när jag gått en bit mot stadshuset, jag vände mig om och såg två lågt flygande luftballonger.
 

Nu en bild från baksidan av stadshuset.

Sedan gick jag mot Klara Mälarstrand, och tog denna bild på vägen. Det verkar ha varit en bra kväll för att flyga luftballong.

Sedan gick jag över till Riddarholmen, och tog dessa bilder på vägen, först stadshuset igen, med Norr Mälarstrand och Västerbron i bakgrunden.

Sedan Riddarholmskyrkan.

Och sist en vy från Riddarholmen mot stadshuset, med något konstverk i förgrunden. Jag var inte den enda turisten som hittat ut hit på denna vackra sommarkväll!

Efter detta gick jag tillbaka till hotellet, här är entrén, vid korsningen Vasagatan/Kungsgatan.

Mer bilder kommer från Stockholm under kommande dagar...
//Milan :) 

 

Postat 2014-07-27 22:38 | Läst 2550 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa