By Elisabeth Landberger

Besöker Knuthöjdsmossen

I helgen gav jag och två väninnor oss iväg på fotoutflykt till Knuthöjdsmossen. Vi hade ju alla tre sett fantastiska bilder därifrån och hoppades på en stilla lördagsmorgon i dimma bland smålom och knipor. Väderappen förutspådde något helt annat dock.

På fredagseftermiddagen kom vi fram till det lilla samhället Hällefors. Vi var de enda gästerna på vandrarhemmet, som troligtvis tidigare varit en vårdcentral, så vi hade gått om utrymme.

Vår sammanlagda inre bild som vi haft av platsen var lite annorlunda än den som mötte oss. Knuthöjdsmossen ligger i direkt anslutning till ett industriområde och runt om över mossen  finns rejäla spänger som man kan gå på. Följer man dem runt området tar promenaden ungefär 30 minuter.

Vädret var inte riktigt med oss. Vi fick ingen dimma, himlen täcktes av tjocka moln och det var grått och åter grått.

H

Jag försökte skapa stämningen jag ville åt genom att dra lite i kameran och på så sätt få mjölkiga streck från vattnet. Men nej, det blev inte så bra :-/

H

Några smålomspar simmade dock omkring i de många gölarna. Vackra är de!

H

Men tanke på vädret valde vi att avstå från ett återbesök på söndagsmorgonen utan åkte istället iväg på jakt efter andra saker. Vi hade sett en del övergivna hus och byggnader längs 244:an från Örebro. Det kom att bli höjdpunkten för min del. Här är en bild från ett av dem.

Jag har redigerat bilden i Analog Efex Pro.

Förstora gärna bilderna.

Ha en fortsatt bra vecka! Bästa hälsningar/ Elisabeth

Inlagt 2015-04-14 07:04 | Läst 4805 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Otur för er men jag blir faktiskt lite glad över din blogg. Pratade med min fotokompis i går om att jag ville åka just hit. Men hon tyckte det var för långt då hon då hon har vissa problem med ögonen ( väntar på operation ) Så för mig var det bra att se att det inte alltid är som man föreställt sig.
Men vädret rår ju ingen på så det var väl tur att ni hittade andra motiv som var spännande !
Kanske tar vi en tur till Hjälstaviken i stället. Känner behov av semester i några dagar, funderar på slutet av nästa vecka. Vet du något mysigt ställe man skulle kunna bo på i närheten där ?
Kram Ing-marie !
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 14:59
Vi hade det mysigt på vår utflykt ändå :-) Synd med vädret bara :-( Men man får försöka göra det bästa av det man har, och jag behöver liksom få energi från motivet för att gå igång ordentligt. Så var inte fallet den här gången. Kanske var det i tidigaste lager att åka dit också. Det går ju, har det visat sig från andra, att få fantastiska bilder från platsen. Jag är nöjd med min fåtölj jag :-) Det räcker gott och väl.

Vid Hjälstaviken har jag aldrig varit, så jag vet inte var man bor där. Vid Knuthöjdsmossen bodde på vi på Hällefors Vandrarhem och Kanotcenter. Mysigt är inte det ordet som kommer först till mig gällande det stället, men det är rymligt och har ett välutrustat kök :-) Och det ligger väldigt nära själva "ingången" till mossen.
Kram Elisabeth
Det blev ju jättefina bilder ändå trots vädret :) Din beskrivning av området stämmer inte heller med min inre bild, men jag kommer att åka dit, förhoppningsvis någon gång i år. Bara Smålommarna gör resan värd.
Ha en fin dag.
/Per
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 15:03
Hej Per! Min bild är nog lite färgad av det trista fotovädret kanske, det är en riktigt fin mosse, och med tanke på att de lagt ut rejäla spänger gör det ju området tillgängligt för alla. Sen kan man förstås röra sig utanför "spång-området", men vi valde bort det denna gång. Tack för din kommentar och för att du tittade förbi :-) Mvh Elisabeth
Det var lite av det här som jag ville belysa i min sista blogg. Man skapar en bild av en plats och när man kommer dit är det något helt annat. Jag har själv inte varit dit men blir lite förvånad när du skriver industriområde. Man föreställer sig ett orört myrkomplex. Samtidigt är det bra att lommarna vant sig vid människor. Det vid sådana här platser man ska passa på att ta bilder. Sitter du i ett gömsle i två dygn och upplever vildmarksstämning att högsta klass så är det inte något betraktaren av bilden bryr sig om.
Liknande föreställning hade jag nog om Koli nationalpark i Finland. En vandring upp på berget till de vackra utsikterna man sett. Nej då, från parkeringen åkte man linbana upp till resturant och utställninglokaler. Sedan var det några hundra meter att gå. Men vackert var det.
Tycker du ändå fått bilder du kan vara nöjd med. Jag är lite förtjust i myrlandskapet.
Sten
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 15:09
Hej Sten! Nu känner jag att jag kanske gett en orättvis bild av Knuthöjdsmossen. Det ÄR en vacker mosse, men det var inte riktigt som jag tänkt mig som sagt. Sen är jag nog lite färgad av det urtrista vädret som vi hade. Många har ju fått fantastiska bilder från platsen, om smålommen är det ju väldigt trevligt att stifta bekantskap med.

Vad beträffar de många spängerna i området utgör ju de egentligen förutsättningen för att kunna ta sig runt. Utan dem hade det varit svårt att ta sig fram. Så vackert ställe är det, men jag hade en lite annan bild av platsen :-)

Tack för att du tittade förbi. Mvh Elisabeth
Jag skall upp till Knuthöjdsmossen i slutet av maj, kanske litet tidigt än? Det är inte alltid det blir som man tänkt sig men då gäller det att sätta igång och improvisera och uhderligt nog blir det ofta bra i alla fall :) /Frode
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 15:13
Hej Frode! Ja det kanske var lite tidigt, men det var kul att smålommen var på plats :-) Och nej, det blir ju inte alltid som man tänkt sig. Just den här gången hade jag lämnat kreativiteten någon annanstans tror jag, fick helt enkelt ingen energi från platsen. Däremot är jag mycket nöjd med de bilder från ödehus vi stannade och plåtade längs vägen. Får man inte det ena så får man det andra ;-) Tack för titten! Ha det gott/ Elisabeth
Man behöver inte få många bilder med sig hem, men jag tycker alla dina fyra är härliga. Det blev en stämningsfull bild på den lilla tjärnen. Jag tycker inte ICM-bilden blev så tokig heller, riktigt skön. Lommarna är fina och läcker gammaldags stämning i det övergivna huset. Talande med den ensamma stolen. Jag gillar alla bilderna!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 15:27
Så sant så sant, det är inte bildresultaten som avgör upplevelsen. Jag fick några härliga dagar med två väninnor i ett litet samhälle i Närke. Vänskap, gott vin och många naturupplevelser var några av ingredienserna. Det är inte illa det inte! Och som kronan på verket fick jag en"fåtöljbild" som jag är himla nöjd med :-)
Tack för besöket! Ha det fin! Mvh Elisabeth
Hejsan. Kul att höra "sanningen" om Knuthöjdsmossen. Det är lätt att måla upp inre bilder då man ser vackra foton från platser. Som Ing->Marie skriver så hade vi funderat på detta.Men vi letar nåt annat lika bra.
Tycker dina bilder är vackra både dragaren och de vackra lomarna.
Hälsn. Lena
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 15:32
Hej Lena! Åh nu låter det som om jag har målat upp en hemsk bild av Knuthöjdsmossen :-) Det ÄR ju fint där, bara inte så som jag tänkt mig, och så kan det ju vara. Sen är jag nog rätt färgad av det trista vädret som vi hade. Och som Frode skriver i en kommentar "längre upp" kanske vi var där lite för tidigt på säsongen. Men jag kommer nog INTE att åka dit igen, för SÅ intresserad av smålom är jag inte, och är det bara mossar jag vill åt så finns på närmare avstånd än just denna. Jag ska nog ta och utforskas dem lite närmare istället :-) Tack för att du tittade förbi! Mvh Elisabeth
Tycker du fick till underbart fina bilder ändå! =)
Kram kram!
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 15:33
Tack snälla! Är nöjd med fåtöljen ;-) Kram!!!
Fina bilder därifrån Elisabeth med fina lugna färger!
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 18:59
Tack Danne! Lugna färger är min melodi ;-) Ha det gott! Elisabeth
Jag har också Knuthöjdsmossen på min önskelista och hoppas kunna åka dit framåt våren. Och jag tänkte mig nog också mossen lite annorlunda än din beskrivning, så jag tackar för att du förvarnade mig.
Trots det tycker jag, att dina bilder är jättefina och fortsätter att göda tanken på en ödslig och tyst mosse långt från allfartsvägarna.
Ha en fortsatt skön vecka!
Eva
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 19:06
Hej Eva! Känner att jag kanske varit orättvis mot platsen i min beskrivning. Med rätt förutsättningar och utan förväntningar har stället stor potential :-) Platsen där och då gav mig dock ingen energi alls, något jag behöver för att komma i rätt stämning. Tror att vi var lite för tidigt på säsongen, det blir nog bara bättre framöver under våren :-) Tack för att du kikade förbi. Ha et fint! Elisabeth
Första bilden är kalas, trots gråvädret. Fina speglingar i vattnet. Lommarna är förstås fina också. Övergivna hus är egentligen rätt sorgliga, men ändå på ett märkligt sätt lockande.
Svar från Elisabeth Landberger   2015-04-14 19:08
Tack Ernst Göran :-) Gillar övergivna hus, det finns en mystik och dramatik över dem som tilltalar mig :-) Ha det fint/ Elisabeth
Vackra bilder Hade varit roligt att besöka den fina platsen Det som blir min favorit bli med lombilden Ha det gott : ) // Gert
Hej Elisabeth,
jag tror att ni var lite tidiga på mossen. En bit in i maj skulle jag tippa är bättre och det är fantastiskt när alla sländorna kommit fram. Du får allt ge denna plats en till chans.
Hälsningar Lena