By Elisabeth Landberger

Från renässans till impressionism via Slussen

Plötsligt satt hon bara där. Jag såg det omedelbart, ljuset, men jag var mitt uppe i ett samtal med en kollega. Oartigt att bara avbryta tänkte jag. Kanske sitter hon kvar efter det att vi gått igenom rummen med Helene Schmitz foton.

Hon satt kvar, som ett skolexempel på chiaroscuro. Jag gick fram till henne. Hon var brittiska.

- Hej, sa jag. Ljuset är väldigt speciellt just där du sitter, är det ok om jag tar en bild?

- Ja visst, svarade hon.

Jag tog tre snabba bilder, sedan kom hennes familj och jag ville inte uppehålla henne så jag tackade så mycket och gick vidare.

H

Det blev en härlig eftermiddag på Fotografiska. Jag hade tänkt att jag skulle stanna och dokumentera arbetet med Slussen på vägen hem, men jag var sen, så jag sköt en snabb bild från höften. Armeringsjärnen hängde som nervtrådar från fundamenten. En annan dag kommer jag att göra en grundligare iakttagelse.

Det småduggade och världen var så där lugn och tyst som den ibland är just i duggregn. På väg från Medborgarplatsen mot Södra station fick jag för mig att jag skulle fånga det hela, duggregnet, höstfärgerna och den ständigt pågående lämmelvandringen i vilken vi människor förflyttar oss från arbete till hem, hem till arbete. Jag höll kameran framför mig, jag ville gå med den, vara en del av vandringen. Min 6 sekundersmarsch resulterade i denna impressionistiska bild:

Jag fortsatte att leka hela vägen hem. Väl tillbaka på min lummiga gata i Huddinge hade det mörknat betydligt. Det är en trivsam liten gata där man kan stöta på både älg och grävling och ibland hoppar katten fram och håller en sällskap sista biten. Fast idag mötte jag ingen. Det vara bara jag och kameran som sakta promenerade den sista biten mot hemmet i ljuset av gatlampan bakom de gulnande träden.

God kväll och tack för mig,

Elisabeth

Inlagt 2016-10-25 22:34 | Läst 1908 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilderna på damen är riktigt bra.
Svar från Elisabeth Landberger   2016-10-27 15:43
Tack Stefan! Som sagt var det chiaroscuro-effekten jag ville fånga, och det var bara ett sådan klockrent exempel där framför mig plötsligt :-) Hade gärna jobbat mer med själva bilden för att få den riktigt bra.
Ha det gott
Elisabeth
Suggestiv bild på damen. Slussen är ju en bedrövelse, har de inte snart rensat upp på platsen?
Svar från Elisabeth Landberger   2016-10-27 15:45
Hej Ernst Göran!
Ja Slussen är en....i nuläget intressant plats...eller något....får hoppas att det de tänker göra blir bra :-)
Ha det gott,
Elisabeth
Eftersom jag målat, så älskar jag bara de 2 sista bilderna. Ljus och färg som bäst. Du gjorde alldeles rätt som frågade damen och tog bilderna.
Svar från Elisabeth Landberger   2016-10-27 15:47
Hej Stefan!

Kul att du gillar de 2 sista. Jag älskar att jobba på det sättet, bara kravlöst leka under kreativa former ;.)

Ha det gott,
Elisabeth
Fina bilder och en text där du får fram det lustfyllda med fotografering. Jag riktigt känner glädjen. mvh Johan
Svar från Elisabeth Landberger   2016-10-27 15:48
Hej Johan!

Tack! Kul att du kikade förbi och att jag lyckas förmedla glädjen. Det gör mig glad.

Mvh
Elisabeth
Väldigt suggestiv porträttbild - som du säger skolexempel på klärobskyr.
//GöranR
Svar från Elisabeth Landberger   2016-10-27 15:49
Hej Göran!

Ja ibland måste man ta tillfället i akt, och när det dyker upp mitt framför en är det svårt att motstå :-)

Ha det gott,
Elisabeth