By Elisabeth Landberger

Hornborgasjön - att sitta i gömlse

Tranor! När jag var barn utgjorde de något slags bevis på att allt var som det brukade vara. Tidigt introducerades jag för de stora fåglarna. Men min lilla hand i morfars stora promenerade vi ner till myren om sommarkvällarna på landet. Där stod de och trumpetade i skymningsljuset, ståtliga, med mjuka graciösa rörelser. Dessa promenader till myren kom att fortsätta hela mitt liv och idag är tranan den fågel som ligger mig allra varmast om hjärtat.

 

Hornborgasjön

Den 13 april hade jag och en väninna bokat varsitt gömsle vid Hornborgasjön. Jag hade packat ner:

Kamerautrustning (två hus för säkerhets skull), mitt Sigma 120-300 f2,8 och mitt 70-200, tomma minneskort och 3 batterier och en 2X-konverter

Stativ

En back att sitta på (en back gör att du kommer i bra höjd i förhållande till gluggarna)

Sovsäck och liggunderlag

Fårskinnsfäll

Matsäck

Hörselskydd

Pannlampa

Toapapper

Dessutom var jag väldigt varmt klädd

Kvällen innan samlades alla som bokat gömsle till ett informationsmöte nere vid Trandansen där vi fick en genomgång i Hornborgasjöns förhållningsregler. Därefter åkte vi gemensamt ut till gömslena. Redan då kunde vi lägga in en del av vår packning i dem. Vi fick också varsin hink med korn att strö ut till fåglarna runt våra gömslen. Jag skulle bo i nummer 4, och jag strödde ut det mesta kornet vid vattnet.

Morgonen därpå ringde väckarklockan 03.40. Vi hade blivit tillsagda att vara i gömslet senast 04.30. Ett gömsle vid Hornborgasjön har följande mått: Höjd 140 cm, längd 200 cm, bredd 100 cm. Med all packning därinne blir det väldigt trångt! Gömslena har gluggar åt alla håll, större och mindre. Väderappen hade sagt molnigt, vilket lät lovande. Med sol-upp-och-nedgångs-appens hjälp kunde jag fastställa exakt vart solen skulle gå upp, så jag valde att börja med gluggen mot vattnet. Nu kom aldrig solens stålar igenom de täta molnen, men dimman var ljuvlig och de första som kom var svanarna.

Hornborgasjön

De landade i vattnet framför mig...

Hornborgasjön

Sedan började tranorna att anlända.

Hornborgasjön

En stor miss enligt min mening är att gluggarna sitter ganska högt upp på gömslena vilket gör att fotovinkeln blir kass. Jag gillar ju lågt läge, och som gluggarna sitter hamnar man nu i ett ovanifrånperspektiv från alla gluggar sett utom de mot kullen.

 

 Hornborgasjön

Efter att de första tranorna kommit gick det väldigt fort, plötsligt fanns där tusentals. Jag hade blivit rekommenderad att använda hörselkåpor men jag satte aldrig på mig dem. Det var väldigt mäktigt med tranlåten i öronen tyckte jag, och svanarna lät minst lika mycket.

Hornborgasjön

Den vackra dimman skapade en sagostämning över hela platsen.

Hornborgasjön

Så började det att snöa. Det var oerhört svårt att få till en bra bild, eftersom det var fåglar överallt. Jag provade olika strategier. Mycket tid ängade jag åt att vänta och försöka hitta ett tillfälle då inte massa huvuden skymde gluggen. Eftersom det var dåliga ljusförhållanden använde jag uteslutande mitt Sigma 120-300 mm f2,8 enbart och brydde mig inte om att sätta på konvertern. 300 mm räckte gott tyckte jag. Jag jobbade med ISO-tal från 640 - 6400 under dagen.

 Hornborgasjön

Och när det snöar är det mysigt att kura ihop sig i sin egen fjäderdräkt ;o)

Hornborgasjön

Jag hade inte så mycket yta att röra mig på därinne i mitt gömsle, men fåglarna förflyttade sig en hel del under dagen...

Hornborgasjön

...och det dansades...

Hornborgasjön

...men den största delen av dagen ägnades nog ändå åt putsning...

Hornborgasjön

...det gäller att göra sig attraktiv när man ska finna en partner.

Hornborgasjön

Här är en bild på gömsle nummer 3.

Hornborgasjön

Framåt sjutiden på kvällen var jag rätt sliten.

Hornborgasjön

Tranorna lyfte en efter en och styrde längre ut mot övernattningsplatserna i sjön. Det hade börjar regna. Jag la kinden mot väggen vid gluggen och lät regnet droppa in på mitt ansikte. En lång stund satt jag och bara njöt. Det hade varit en fantastisk dag, 16, 5 timmar hade gått oväntat fort men nu var jag trött. Jag kan rekommendera att spara lite på krutet just till "utflygningen" på kvällen för där finns det chans till många fina bilder. Men de bilderna får jag ta en annan gång, jag hade redan stoppat ner kameran och satt bara och log.

Hornborgasjön

Och jag kommer att återvända ;o) det är ett som är säkert!

Förstora gärna bilderna.

Hälsningar Elisabeth Landberger

HÄR finns fler bilder från Hornborgasjön.

Inlagt 2013-04-18 06:14 | Läst 14075 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket trevlig "rapport" från gömslet och ett flertal riktigt fina bilder.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-18 11:43
Stort tack Bengt för din fina kommentar, och tack för besöket. Med vänlig hälsning, Elisabeth
Tackar för en fin rapport från Hornborga och för mycket fina bilder.
Bild Nr:11 blir dagens 5:a
Mvh "Bosar"
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-18 11:47
Tack Bosar :-) ville verkligen få till en bra dansbild, och hela tiden var det fåglar i vägen :-S. Den här var den bästa jag fick tror jag. Ha det gott och tack för besöket/ Elisabeth
Fin fina bilder och trevlig berättelse från Hornborgasjön! Ja, brukar själv inte besöka "sjön" trots att jag bara har ca 3 mil dit, men får min dos Tranor ändå eftersom det alltid stannar ett gäng under vår/sommar i vår by... Ha en fin dag! Mvh. Johan
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-18 11:50
Tack Johan :-) Uppskattar verkligen din kommentar. Åh vad jag önskar att jag bodde närmare, då skulle jag hänga där rätt ofta tror jag ;-). Trevligt att du kilade förbi. Ha det gott/ Elisabet
Väldigt bra berättat om dina upplevelser i gömslet, och med fina bilder!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:35
Stort tack Björn :o) Kul att det gillas. Önskar dig en trevlig helg/ Elisabeth
Hej Elisabeth! Trevlig läsning från ditt fågeläventyr i gömslet! En del riktigt fina bilder fick du också! Ha det bra//Danne
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:37
Tack Danne :o) Ja det var ett riktigt härligt äventyr som jag hoppas kunna göra om inom någorlunda snar framtid. Ha det gott/ Elisabeth
Vilket härligt äventyr, som genererade en rad vältagna och fina bilder!!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:38
Tack vännen :o) Och du och jag ska äventyra oss ut i Stockholmsmorgonen snart hoppas jag ,o). Kram Ella
Underbara bilder av dessa ståtliga fåglar! Fin berättelse!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:42
Stort tack Wolfgang, kul att du tittade förbi och kommenterade, det uppskattas mycket. Ha en fin helg/ Elisabeth
kul att få läsa lite om känslorna från gömlse vid hornborga! vad kostar det nuförtiden att hyra in sig där?
Med vänlig hälsning peter
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:40
Hej Peter! Kul att du tittade förbi och kommenterade, det uppskattas. Jag vill minnas att jag betalade 800kr, värt vartenda öre ;o). Ha det gott/ Elisabeth
Hej,
Ett utmärkt reportage om livet i ett gömsle. Bra bilder från en udda miljö, med en härligt ståtlig fågel.
Ha det bra
Bob
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:45
Hej Bob! Kul att du gillar mitt inlägg :o) Tackar och bockar för besöket och den fina kommentaren. Trevlig helg/ Elisabeth
Låter spännande att få sitta så nära och mitt i trangänget. Finfina bilder.
Har varit nyfiken på dessa gömslen länge, nu blev min nyfikenhet lite stillad.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:48
Hej Margareta! Jag kan varmt rekommendera den här upplevelsen, och det är verkligen spännande som du skriver att sitta mitt i trangänget. Fåglarna går i perioder bara några centimeter utanför gömslet, så de kommer verkligen nära. Tack för besöket och din fina kommentar. Mvh Elisabeth
Fantastiskt fina, måleriska bilder. Den sjätte bilden är min absoluta favorit, som en tavla.

/Torbjörn
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:58
Tack Torbjörn. Det var verkligen fint på morgonen med dimman, men som sagt svårplåtat eftersom det var så många fåglar...och samtidigt var ju mängden av fåglar jättemäktigt. Önskar dig en trevlig helg/ Elisabeth
Härligt!
underbara bilder!
mvh micke
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 16:59
Tack Micke :o) Kul att du tittade förbi och kommenterade. Ha det gott/ Elisabeth
Oj!
Supertrevligt reportage och vilka bilder du fick med dig :-)
Jag gillar svanbilderna (vågar man säga det när fukus kanske var på tranorna) men också "dansbilden" och den på slutet slitna tranan :)

Tack för att du gav mig morgonens leende.
Johan
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:04
Hej Johan! Trevligt att kunna bidra till ett leende :o) och kul att du tittade förbi och gav mig denna jättefina kommentar. Jag gillar svanbilderna jag med :o) Ha det gott/ Elisabeth
Mycket trevlig läsning och underbara bilder!!

Steffe
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:04
Stort tack Steffe, kul att du gillar inlägget. Ha det gott/ Elisabeth
Tack så mycket för att vi fick följa med på din dag i gömslet.
Trångt, obekvämt etc. vem kommer ihåg sån´t :-)
Spännande verkar det ha varit, lite mysigt med dimman och du fick ju så underbara bilder !
Kanon !
ing-marie
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:06
Och tack för att du följde med :o) Ja trångt och obekvämt blev verkligen sekundärt. Det var så spännande! Jag kan varmt rekommendera det!!! Tack för fin kommentar. Önskar dig en trevlig helg/ Elisabeth
Underbart Elisabeth!
Tack för du delade med dig av dessa fantastiska bilder! =)
Stor kram!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:07
Tack snälla du! Och tack för att jag fick dela med mig till dig. Ha en riktigt fin helg. Kram!!!
Vilka fantastiska bilder!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:08
Tack Emanuel :o) Kul att du tittade förbi och kommenterade. Ha det gott/ Elisabeth
Tack för en trevlig läsning och fina bilder :)
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:10
Och tack till dig Daniel för att du tittade förbi och gav mig den fina kommentaren. Trevlig helg/ Elisabeth
Hallelå Elisabeth
Härliga bilder å strålande läsning :=))

MVH Roger
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:11
Tack Roger. Kul att du gillade inlägget :o). Trevlig helg/ Elisabeth
Hört att det är tufft att sitta i de där gömslena men man gör allt för att få fina bilder och du verkligen fått fina bilder. De är mäktiga fåglar tranorna. //Lotta
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:13
Hej Lotta! man glömmer liksom bort att det trångt och att man blir stel, fokus ,blir genom linsen, öronen och hjärtat på något sätt, och som jag skrev går tiden rät fort. Kan varmt rekommenderas ;o). Kram
Kul att se andras erfarenheter vid Hornborgasjön! Jag var där den 10:e, och hade solsken hela dan. Du hade dimma och gråväder och det blev ju väldigt effektfullt. Får nog åka dit en annan gång i annan väderlek. Det gav ju definitivt mersmak. Grattis till fina bilder. / Stefan
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:17
Ja men visst gav det mersmak Stefan :o) Jag vill absolut dit igen, och jag som nu fått dimma och gråväder kan tänka mig snöoväder eller varmt hösteftermiddagssolsken. Vi får se vad det blir nästa gång. Ha det gott/ Elisabeth
Underbart fångat... härligt reportage :)
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:20
Stort tack Christian :o) Kul att du gillar inlägget. Har du inte redan varit där kan jag varmt rekommendera denna upplevelse :o) Ha det gott/ Elisabeth
2013-04-18 20:34   Peter Nilsson
Bilderna med dimma är riktigt fina. :)
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 17:21
Tack ska du ha Peter :o)
Mycket trevlig läsning. Jag har aldrig suttit i ett gömsle men jag inser att jag borde testa det någon gång. Jag gillar några av dina närbilder väldigt mycket. Tajta bilder med mycke närkontakt. Ganska ovanligt med fåglar som motiv. De två tranorna som dansar är ju också väldigt fina med sina burriga stjärtar och vackra poser.
Hälsningar Lena
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:21
Tack Lena :o) Kul att du gillar närbilderna, de är mina personliga favoriter, och de var så mäktigt att vara alldeles inpå dem. Du borde absolut testa en "gömsleupplevelse", jag kan varmt rekommendera det. Önskar dig en trevlig helg/ Elisabeth
Tack för trevlig läsning, informativ och personlig. Många bra bilder. Jag uppskattar också dimma och dämpat ljus.
Har läst om tillvaron i gömsle men tänkt att jag inte skulle fixa att ha det så trångt. Ändå är det lockande..
I morse gick vi till en myr i vår närhet och kunde konstatera att tranparet hade anlänt! Det är en speciell upplevelse. Hur kan dom hitta till just den platsen varje år? Att se mängden tranor vid Hornborgasjön är en helt annan upplevelse. Jag gillar den också. Fantastiska fåglar. Får jag välja en favorit bland dina bilder? Det blir den första, där tranan nästan gömmer sig i sin egen fjäderdräkt-eller ser blygsam ut.. Mvh. Ann-Marie Andersson
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:28
Hej Ann-Marie! Vad roligt att du gillar mitt inlägg. Visst är det lite trångt i gömslet, men man glömmer liksom bort det. Den första bilden är min favorit också. Jag älskar närkontakt som detta med vilda djur, och nyfiket och försiktigt spanade de ibland på mig bakom linsen - en mycket trivsamt möte. Tack för besöket och din fina kommentar. Trevlig helg/ Elisabeth
Kanonbilder och vilket tålamod du har!

mvh Tommy
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:29
Stort tack Tommy :o) Kul att du tittade förbi och kommenterade. Ha det gott/ Elisabeth
De bästa bilder jag någonsin sett från Hornborgasjön! Men så många timmar -- jag skulle aldrig orka med en så lång dag, sittande i ett gömsle.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:35
OJ vilken fin kommentar! :-D Den tackar jag allra ödmjukast för!!! I gömslet glömmer man tid och rum, och de 16, 5 timmarna gick ovanligt fort faktiskt. Stort tack Ernst Göran för att du tittade förbi och din kommentar gör mig verkligen oerhört glad! Önskar dig en trevlig helg/ Elisabeth
Trevlig läsning och fina bilder, man kan riktigt höra ljudnivån från alla
tranor och svanar. Mina favoriter är dom sju första bilderna som är tagna i dimman.
//Allan
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:38
Stort tack Allan :o) Dimman försvann tyvärr eftersom det började snöa. Jag hade gått kunna tänkt mig ett par timmar dimma till ;o) Kul att du tittade förbi och kommenterade. Mvh Elisabeth
Mycket fin miljörapport och härliga bilder.
VH Kerstin
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:39
Tack Kerstin :o) Trevligt att du tittade förbi och kommenterade. Trevlig helg/ Elisabeth
Intressant reportage med ett gäng riktigt härliga bilder. Var där förra helgen men hade inte riktigt vädret på min sida. Verkar fantastiskt att vakna i ett gömsle, men rätt jobbigt att tillbringa en dag på den lilla ytan kan jag tänka mig.
//Leif
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:45
Stort tack Leif :o) Jag hade verkligen vädret på min sida :o) Kunde ha varit lite tunnare moln, men jag är jättenöjd. Jag sov inte i gömslet, det kan man göra, utan valde att gå dit i god tid innan 04.30 på morgonen. De första tranorna kom vid 06.00, och det var bra att ha god tid innan att komma i ordning och se till att ha alla saker lämpligt utplacerade runt om sig. Sedan gick de 16, 5 timmarna ganska fort faktiskt, men jag måste erkänna att jag var rätt stel när jag väl klev ur "lådan" ;o). Trevlig helg/ Elisabeth
2013-04-19 12:29   Anders Nilson
Underbara bilder och fin text! Var själv vid Hornborgasjön i måndags 2013-04-17, dock ej i gömsle (tyvärr). Kul att uppleva trandansen på nära håll igen. Var mycket där i ungdomsåren som fältbiolog! Inte så lätta att fota, då de var så många som gjorde det svårt med fokus etc. Talade med några engelsmän och tyskar med jättegluggar (ända upp till 800 mm) och de hade samma problem! En underbar dag och bra väder. Ingen sol men varmt och utan regn.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:49
Tack Anders! Kul att du också nyligen var där. Kan varmt rekommendera en dag i ett gömsle :o) Ha det gott/ Elisabeth
Vilken härlig rapport från gömslet, jag kände att jag nästan var tillbaks där igen.. fast till skillnad från dig.. så tänker jag inte göra om det :-)

Härliga bilder du fick!!!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 18:52
Tack Agneta :o) Och jag har dig att tacka för värdefull information inför "gömslesittningen" Jag blev helt hooked! och kommer absolut att göra det igen. Ha det gott/ Elisabeth
Underbara bilder Elisabeth! Härlig berättelse från Hornborgarsjön,gillas! //Perran
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-19 21:37
Tack Perran :-) Det var 16,5 härliga timmar. Kul att du gillar inlägget. Ha en trevlig helg/ Elisabeth
2013-04-21 22:15   Jan Åkerlund
Härliga bilder!

Men lite tokig måste man nog vara för att sitta så länge i en liten låda..... Får man med en hink? ;-)

Vore kul att prova någon gång.

Kram JanÅ
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-22 17:12
Tack Jan-Å! Kul att du tittade förbi :o) Hink ingår i gömslet ;o) Ha det gott/ Elisabeth
Jösses amalia Elisabeth, vilken upplevelse och vilket resultat!
Paret som dansar blir favoriten men det finns så mycket vackert att se i ditt inlägg!
Kram!
ewa
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-22 17:15
:o) Taaack Ewa! Ja det var verkligen en upplevelse, helt underbar faktiskt. Trevligt att höra ifrån dig! Kram!
Tack för ditt både informativa och vackra inlägg, som var som skrivet för mig! Min erfarenhet av tranor har fram till i år varit deras ljudliga passage långt ovanför mig. I fjor såg jag för första gången tranor på marken men de lyfte när jag uppmärksammade dem. Då bestämde jag för att försöka hitta något ställe att se dem på och började genast drömma om det där med Hornborgarsjön och gömsle. Nu blev det inget gömsle i år men ett besök vid sjön blev det och jag hade redan bestämt att boka gömsle till nästa år när jag såg ditt inlägg, som gav mig svar på de flesta av de frågor jag ställt mig. Tackar!
Dina fina bilder göder mitt beslut ytterligare.
Mvh Eva
Svar från Elisabeth Landberger 2013-04-25 21:16
Hej Eva! Vad kul att du ska boka gömsle nästa år, och roligt att kunna bidra till beslutet :o) Från 1 oktober får man boka för våren 2014. Önskar dig en trevlig gömslevistelse, och kanske vi stöter på varandra där nere. Stort tack för att du tittade förbi och för din fina kommentar. Mvh Elisabeth
2015-03-05 16:46   Helen Quarfot
Hej! Fina bilder och trevlig läsning... Jag har hyrt ett gömsle och åker ner om några veckor....
Får man plats med stativ? Klarade du sitta på en stol utan ryggstöd eller hur gick det?
Vad ska man ta med sig att sitta på? Frös du? Tacksam för svar mvh Helen Quarfot
(INSTAGRAM photoislandnews) Kan du mailsvara till mig vore jättejättesnällt!
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-08 09:47
Hej Helen! Jag ska själv ner igen, 28-29 mars. Ser verkligen fram emot det!!! Nu till dina frågor:
Ja, du får plats med stativ, och du behöver stativ för det finns inget att skruva fast enbart stativhuvudet i. Jag sitter på en läskback, en sådan funkar bra höjdmässigt, och beroende på hur man sitter kan man ibland luta sig mot en annan vägg om man vill ha lite avlastning för ryggen. Jag frös inte. Jag hade en fårskinnsfäll på golvet, hade dunjacka och flera par sockor på hela tiden och satt i en sovsäck.

Vem vet kanske vi ses där nere :-) Lycka till med vistelsen och hör av dig igen om du har några frågor. Du kan ockå maila mig direkt på ella@ellakeramik.se
Mvh Elisabeth