MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Fångad av en stämning

I helgen var jag som jag skrev i mitt tidigare inlägg på besök på Hagalunds tvätterimuseum. Vårbyket var sedan länge inbokat i kalendern. Jag hade sett en hel del stämningsfulla bilder från platsen och visste att det var något jag skulle gilla att fotografera. Och vi går ju alla igång på lite olika saker. Det här går jag igång på!

H

I mitt förra inlägg skrev jag också kort om några presets jag använt. Jag brukar aldrig jobba med presets, men nu är jag helt och fullständigt uppslukad av dem. Det är framför allt två som fångat mig, och de håller mig så hårt att jag har svårt att tänka på NÅGOT annat. I två dagar nu har jag fullkomligt bombarderats med idéer om bilder på olika saker i olika miljöer. Det var länge sedan jag hade tillgång till en sådan aktivt flödande kreativitetskanal. Och det fyller mig med massa nytt liv...lust...glädje. Grymt härligt helt enkelt!

Och vilka är nu dessa två presets som satt hela min värld i gungning, jo Blodlut, som bilden ovan och Sv/v mörk blåton nedan. Läs om dem på fotosidans sida, här. Lite beroende på bilden gör jag ytterligare justeringar i själva preseten.

Här kommer ett urval från museets vind:

H

Det är som om tiden stannat...i en gammal svensk långfilm...en ljummen sommarnatt.

H

Fantasin fångar mig och plötsligt går jag barfota. Brunbrända fötter på knarrande plankor. Ljuset sipprar in mellan springor i väggarna och lyser försiktigt upp prång och skrymslen...

H

...ute hänger tvätten på tork, vaggar lätt i vinden...

H

...hortensians bleka torkade blad vittnar om en tid som varit, och om en ny tid som är på väg...

H

...men innan dess skall gryningen komma och allt ska bli ljust igen.

Tack för allt du följde med mig. Dags att gå i säng! Sweet dreams. Hälsningar Elisabeth

Här är fler bilder från Hagalunds tvätterimuseum.

Postat 2014-03-04 23:30 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vintern släpper sitt grepp om Stockholm

Vintern har varit lång, den längsta jag kan minnas. Men vintern är en vacker tid, och Stockholm klär i alla årstider. Snart kommer hon att slå ut i full vårprakt, med prunusträdens rosa blomning som kronan på verket i flera av våra parker. Men än får vi vänta...

H

......vänta på öppet vatten...

H

...på att snön ska smälta...

H

....och på lövsprickningen...

...men snart så ;o)

Ha en fin dag! Mvh Elisabeth

Postat 2013-04-09 06:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den andre fotografen...

Djurgården håller på att kväva mig! Det verkar som om alla samlats på Djurgården just  idag. Och jag som satt ensam på en klippa på Gålö tidigare i morse och njöt i solen. Allt var stilla, fridfullt med isen som brakade mäktigt framför mig. Och nu går jag omkring i ett gytter av människor. Hur kunde jag vara så dum att åka därifrån? Vad skulle jag in till stan och göra?

Jag söker ro på udden ute hos Jenny, Jenny Lind. Hennes volangkjol gör sig så fint i solljuset.

H

Jag måste hem! Men jag vill ju åtminstone ha med EN bild. Jag har ju tänkt mig lite gatufotografering, i kontrast till all natur jag så ofta fotograferar. En bild! Jag slår mig ner på en parkbänk. En strid ström av människor passerar. Det här är ett relativt obeprövat område, och jag tvekar, hopplöst obekväm i min roll, men tar till sist upp kameran.

H

Jag har svårt att fokusera på det jag gör, känner mig alltför exponerad. Jag måste hitta en ny plats tänker jag.

H

Lite längre fram finns ytterligare två lediga parkbänkar. Jag slår mig ner på en. Om jag skjuter lite från höften, så märks det inte så väl att jag sitter och fotar, tänker jag. Det går sådär! Nej, det går inte alls! Jag vänder mig om för att se hur ljuset faller från motsatt riktning. Där, på den andra parkbänken har en annan fotograf slagit sig ner, och han fotograferar MIG! Ha! Jag är avslöjad! Tagen på bar gärning!

Någonstans ifrån fylls jag med mod, och utan att tveka tar jag upp kameran och fotar rakt in i den andre fotografen. Jag blir själv alldeles överrumplad över min manöver.

H

Och tack vare det trevliga mötet sitter jag nu och lyssnar på Isabella Lundgren.

På T-centralen på väg hem får jag en idé.

H

Tänk vilket fiffigt arbetsredskap ett cafébord kan vara.

Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd med min fotodag!  Och tack Lorentzo för tipset om Isabella Lundgren, riktigt bra! Det var allt för den här gången, ha en trevlig kväll. Mvh Elisabeth

Postat 2013-02-03 18:00 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tamdjur

Jag älskar att fota djur. Att uppsöka djur i naturen tar tid...som jag inte har så gott om just nu.  Men, jag har ju grannar som har egna djur. Det borde ju vara ganska enkelt tänkte jag i min enfald , de vet man ju var man har...

Min granne Maj  har en Briard, Jack, jag kallar honom Lurv! Vi åkte ut till  Sundby Gård. Där  finns stora vidder för hundar att springa på och jag hade flera klara bilder i huvudet på foton som jag skulle ta. Jag kan villigt erkänna att det inte visade sig vara det lättaste. Men vad många erfarenheter rikare jag blev ;o). Enkelt? Näe. Kul? Jajamen!!! Möt Jack:

H

Ståtlig herre på alla sätt och fullständigt ovillig att springa där jag ville att han skulle springa ;o)

H

Men nu hade jag ju fått lite blodad tand på området så på eftermiddagen ringde jag till en kompis som bor en kort promenad från där jag bor. Hon har hästar. Även dem ville jag fota springande.

H

Min väninna var den som kom att göra det mesta av springandet. Tyvärr var det lite mörkt i hagen och jag var tvungen att använda riktigt höga ISO:n så jag valde att sedan redigera hästbilderna i Color Efex Pro för att få den känsla jag eftersökte.

H

Väldigt fint att de har varsin färg tycker jag.

H

Det här var verkligen roligt, och något jag kommer att jobba vidare med. Idag är det fredag, så jag passar på att önska dig en riktigt Trevlig Helg! Mvh Elisabeth

föregående blogginlägg

Postat 2013-02-01 07:01 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Besök på Fotomässan

Igår öppnades portarna till årets Fotomässa i Älvsjö och jag åkte dit. Av programmet att döma var det många intressanta föreläsningar och jag hade siktat in mig på att lyssna på "Bevarande fotograf - Tom Svensson" eftersom det är något som verkligen intresserar mig och som jag skulle vilja jobba med själv. Föreläsningen var jättebra. Har du chans att se den idag eller på söndag kan jag varmt rekommendera det!

Sen strosade jag bort till utställningen "Älskade Stockholm"...

H

...och där fanns en av mina bilder med! Det var kul att se :o)

H

Jag vill ju fota fåglar, vill, vill, vill!!! Och då behöver jag ett längre tele. Ekonomin tillåter inte riktigt det objektivet som jag skulle önska, så jag letar efter en alternativ lösning. Av den anledningen besökte jag Sigmas monter och språkade med dem en stund. Jag har funderat på ett 50-500 f4,5-6,3 och nu fick jag tillfälle att prova det. Det var mycket folk där så jag blev lite stressad och sköt iväg åt första bästa håll, en reklamaffisch, klick!

Det blev förstås handhållet eftersom jag inte hade något stativ med mig. I all iver glömde jag att kolla vad kameran var inställd på, och jag laddade för hela brännvidden, 500mm, med ISO 1000, f6,3  och 1/160, samma inställningar som jag just använt med mitt 50 mm... Men med de förutsättningarna är ju resultatet hyfsat gott!

H

Sigmakillen föreslår att jag istället satsar på en 120-300 f2,8 och skaffar en 1,4 konverter. Kanske det kanske, det kommer en ny utgåva under första kvartalet av nästa år tydligen. Han rekommenderar den lösningen. Vad rekommenderar Du?

Idag blir det en ny dag på mässan, och jag ska gå och lyssna på när Patrik Larsson pratar om landskapsfotografi. Det kommer att bli bra :o)

Ha en härlig lördag och tack för besöket! Mvh Elisabeth

Postat 2012-11-24 08:37 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa