MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Fönsterljus

Jag älskar fönsterljus! Och, åååh vad jag är tacksam för att mina barn ibland ställer som modeller. Jag måste dock betona att detta ibland innebär mer sällan än ofta. Och tålamodet varar vanligtvis inte längre  än 3 minuter. Så det gäller att jobba snabbt! Men så härom morgonen vaknade jag med en av dem bredvid mig. Jag smög iväg och hämtade kameran :-)

H

10 år, nyvaken och urmysig! Och om man får titta lite på TV samtidigt som man blir fotograferad kan man till och mer glömma bort att man blir plåtad.

H

Jag gillar att jobba med olika bildstilar beroende på vad för slags känsla jag vill förmedla. Svartvitt tycker jag passar bra i den mjuka sovrumsmiljön. I bilden ovan, i trappan, har jag dragit ner färgmättnaden för att återspegla den milda nyvakna stämningen. I bilden nedan har vi bytt fönster, fortfarande är blicken koncentrerad mot TV:n ;-) Även här är färgmättnaden tillbakadragen men jag har puttat upp lysten något.

H

Den sista bilden är tagen i eftermiddagsljus. Det var väldigt gult och guldigt och jag ville ha en tuffare look som passade till minen. Här har jag dragit ner vitbalansen för att få en kallare ton, jobbat mycket med kontraster, och dragit ner lystern.

Alla bilderna är som sagt tagna i fönsterljus. Ofta använder jag reflektorskärm men det har jag inte gjort med just dessa bilder. Linsen jag använt är Tokina 100mm f2,8 och bilderna är redigerade i Lightroom.

Jag kan tillägga att sonen inte sov när jag tog den första bilden, utan han vaknade och gav mig tillåtelse :-) Skulle inte haft samvete att lägga ut bilden annars :-P

ps Förstora gärna bilderna.

Postat 2014-04-14 06:28 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Halloween med 50 mm objektivet

Men bilen fullpackad med bandymål, innebandyklubbor och kamerautrustning gav jag mig iväg med barnen till Dalarna i torsdags. De önskade sig snö och jag önskade mig frost och dimma - ingen av våra önskningar uppfylldes. Med en temperatur på sådär 6 grader fick vi vått och grått! Jag tog flera vändor ut i skogen men tog inte en enda bild! Istället blev det bandy på gräsmattan. Ljuset lämpade sig för portträtt tyckte jag och med lite...nåväl, rätt mycket övertalning gick barnen med på att bli fotograferade, en KORT stund!

H

Här har jag labbat i Silver Efex Pro.

H

Våfflor stod på önskelistan så vi for till Björkberget. Buffils Annas kaffestuga var dessvärre stängd, men Naturum var öppet. Spännande läsning om djur och natur väntade oss:

H

Och den enda älgen vi såg under helgen var uppstoppad.

H

Killarna  ville att vi skulle ha en "halloweenskuren" pumpa som skulle lysa i mörkret. Jag ska erkänna att det var mitt första pumpainköp för ändamålet, men barnen hade minsann skurit pumpor redan när de gick på dagis berättade de, så de tog dag i arbetet.

- Vi behöver handskar mamma, det här kommer att bli kladdigt, fick jag veta.

H

Jag förevigade händelsen, och använde blixt. Jag är helt oerfaren med blixt inomhus! Har knappt någonsin använt blixt inomhus tror jag, men jag använder det ibland utomhus.

H

De var så stolta över resultatet!

H

Helgens bjöd också på hantverksdag på Sollerön i gamla hemsjöldshuset.

H

Syrran var där, textilexpert som hon är.

H

Avslutningsvis kommer några till bilder på killarna. Goa ungarna mina!!!

H

Och 50 mm-objektivet satt på hela helgen, kul att jobba med det lite :o)

Förstora gärna bilderna.

Ha en trevlig söndag! Hälsningar Elisabeth

Postat 2012-11-04 09:01 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Tidig morgon i Stockholm

Det var länge sedan jag strosade omkring på Stadsgårdskajen klockan 04.30 på morgonen, men igår morse hände det igen, den här gången tillsammans med Anne-Sophie. Efter att ha parkerat bilen på Renstiernasgatan gick vi med raska steg ner mot Slussen. Ljuset kommer så snabbt nu, och det gäller att hinna med. Själv fick jag liksom inte till det tyckte jag där jag låg i min låga vinkel:

H

Det passade Anne-Sophie på att dokumentera :o)

H

Vi skyndade in bland gränderna för att undkomma det snabbt analkande ljuset. Jag använde mitt Tokina 11-16. Jag vill jobba med det ett tag nu så jag får lite kläm på det, men aj vad jag tycker att det är svårt med vinklar :-S

H

Ett besök på Baggensgatan väckte gamla minnen, här jobbade jag en gång i tiden. Gillar för övrigt skenet från gatlyktorna.

H

Baggensgatan igen, från andra hållet.

H

Stadsmiljö, ett område jag känner mig riktigt osäker på. Kom gärna med kritik. Tack för besöket! Mvh Elisabeth

Postat 2012-04-25 07:53 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera