MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Fönsterljus

Jag älskar fönsterljus! Och, åååh vad jag är tacksam för att mina barn ibland ställer som modeller. Jag måste dock betona att detta ibland innebär mer sällan än ofta. Och tålamodet varar vanligtvis inte längre  än 3 minuter. Så det gäller att jobba snabbt! Men så härom morgonen vaknade jag med en av dem bredvid mig. Jag smög iväg och hämtade kameran :-)

H

10 år, nyvaken och urmysig! Och om man får titta lite på TV samtidigt som man blir fotograferad kan man till och mer glömma bort att man blir plåtad.

H

Jag gillar att jobba med olika bildstilar beroende på vad för slags känsla jag vill förmedla. Svartvitt tycker jag passar bra i den mjuka sovrumsmiljön. I bilden ovan, i trappan, har jag dragit ner färgmättnaden för att återspegla den milda nyvakna stämningen. I bilden nedan har vi bytt fönster, fortfarande är blicken koncentrerad mot TV:n ;-) Även här är färgmättnaden tillbakadragen men jag har puttat upp lysten något.

H

Den sista bilden är tagen i eftermiddagsljus. Det var väldigt gult och guldigt och jag ville ha en tuffare look som passade till minen. Här har jag dragit ner vitbalansen för att få en kallare ton, jobbat mycket med kontraster, och dragit ner lystern.

Alla bilderna är som sagt tagna i fönsterljus. Ofta använder jag reflektorskärm men det har jag inte gjort med just dessa bilder. Linsen jag använt är Tokina 100mm f2,8 och bilderna är redigerade i Lightroom.

Jag kan tillägga att sonen inte sov när jag tog den första bilden, utan han vaknade och gav mig tillåtelse :-) Skulle inte haft samvete att lägga ut bilden annars :-P

ps Förstora gärna bilderna.

Postat 2014-04-14 06:28 | Läst 5481 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Besök i Gysinge

I lördags morse gav jag mig av tidigt på morgonen för att träffa några vänner i Gysinge. Det var mitt första besök på plasten och det blir troligtvis inte mitt sista. Jag hann inte mer än parkera bilen förrän Ing-Marie dök upp. Vi promenerade bort mot bruket. Det blåste rejält och vattnet kokade aggressivt.

H

Så begav vi oss mot ett lugnare område och mötte upp med Peter och Leif. Jag hade glömt att ta med mig ND-filter vilket var synd för färgerna och formerna i vattnets väg var väldigt vackra.

H

I en dunge hittade Ing-Marie och jag massor av blåsippor. Och mitt bland alla de blåa stod två violetta.

H

Det var ganska hårt ljus men på visa ställen bröt strålarna varsamt vackert ner genom grenverket.

H

Skogens mossbeväxta stenar såg mjuka ut mot det tunna snötäcket.

H

Det blev ett kort besök till bruket igen innan jag åkte hem. I det starka solljuset passade jag på att ta ett porträtt av en av statyerna. Tycker att just sådana här grafitgrå statyer gör sig bra med de starka kontraster som hårt solljus erbjuder. Jag har dock valt att göra bilden svartvit.

H

På vägen hem, strax innan Månkarbo körde jag förbi en stor grupp tranor på en åker. Jag kunde inte låta bli att stanna. En smal avfartsväg tog mig närmare fåglarna. Jag parkerade vid ett tillsynes övergivet hus. Fönsterrutorna var trasiga, dörren stod på vid gavel och jag kikade nyfiket in.

H

Vinden blåste liv i de trasiga gardinerna.

H

Så gick jag försiktigt bort mot tranorna på åkern. Jag hann inte gå särskilt långt innan de tog till flykten. Rakt upp mot solen flög de.

Och även jag beslöt att fortsätta min färd. Jag ska snart åka till Hornborgasjön igen. Det blir en rejäl trandos. Jag längtar! :-D

Trevlig kväll/ Elisabeth

Postat 2014-03-24 20:59 | Läst 4950 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vintern släpper sitt grepp om Stockholm

Vintern har varit lång, den längsta jag kan minnas. Men vintern är en vacker tid, och Stockholm klär i alla årstider. Snart kommer hon att slå ut i full vårprakt, med prunusträdens rosa blomning som kronan på verket i flera av våra parker. Men än får vi vänta...

H

......vänta på öppet vatten...

H

...på att snön ska smälta...

H

....och på lövsprickningen...

...men snart så ;o)

Ha en fin dag! Mvh Elisabeth

Postat 2013-04-09 06:30 | Läst 4920 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den andre fotografen...

Djurgården håller på att kväva mig! Det verkar som om alla samlats på Djurgården just  idag. Och jag som satt ensam på en klippa på Gålö tidigare i morse och njöt i solen. Allt var stilla, fridfullt med isen som brakade mäktigt framför mig. Och nu går jag omkring i ett gytter av människor. Hur kunde jag vara så dum att åka därifrån? Vad skulle jag in till stan och göra?

Jag söker ro på udden ute hos Jenny, Jenny Lind. Hennes volangkjol gör sig så fint i solljuset.

H

Jag måste hem! Men jag vill ju åtminstone ha med EN bild. Jag har ju tänkt mig lite gatufotografering, i kontrast till all natur jag så ofta fotograferar. En bild! Jag slår mig ner på en parkbänk. En strid ström av människor passerar. Det här är ett relativt obeprövat område, och jag tvekar, hopplöst obekväm i min roll, men tar till sist upp kameran.

H

Jag har svårt att fokusera på det jag gör, känner mig alltför exponerad. Jag måste hitta en ny plats tänker jag.

H

Lite längre fram finns ytterligare två lediga parkbänkar. Jag slår mig ner på en. Om jag skjuter lite från höften, så märks det inte så väl att jag sitter och fotar, tänker jag. Det går sådär! Nej, det går inte alls! Jag vänder mig om för att se hur ljuset faller från motsatt riktning. Där, på den andra parkbänken har en annan fotograf slagit sig ner, och han fotograferar MIG! Ha! Jag är avslöjad! Tagen på bar gärning!

Någonstans ifrån fylls jag med mod, och utan att tveka tar jag upp kameran och fotar rakt in i den andre fotografen. Jag blir själv alldeles överrumplad över min manöver.

H

Och tack vare det trevliga mötet sitter jag nu och lyssnar på Isabella Lundgren.

På T-centralen på väg hem får jag en idé.

H

Tänk vilket fiffigt arbetsredskap ett cafébord kan vara.

Sammanfattningsvis är jag riktigt nöjd med min fotodag!  Och tack Lorentzo för tipset om Isabella Lundgren, riktigt bra! Det var allt för den här gången, ha en trevlig kväll. Mvh Elisabeth

Postat 2013-02-03 18:00 | Läst 7221 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tamdjur

Jag älskar att fota djur. Att uppsöka djur i naturen tar tid...som jag inte har så gott om just nu.  Men, jag har ju grannar som har egna djur. Det borde ju vara ganska enkelt tänkte jag i min enfald , de vet man ju var man har...

Min granne Maj  har en Briard, Jack, jag kallar honom Lurv! Vi åkte ut till  Sundby Gård. Där  finns stora vidder för hundar att springa på och jag hade flera klara bilder i huvudet på foton som jag skulle ta. Jag kan villigt erkänna att det inte visade sig vara det lättaste. Men vad många erfarenheter rikare jag blev ;o). Enkelt? Näe. Kul? Jajamen!!! Möt Jack:

H

Ståtlig herre på alla sätt och fullständigt ovillig att springa där jag ville att han skulle springa ;o)

H

Men nu hade jag ju fått lite blodad tand på området så på eftermiddagen ringde jag till en kompis som bor en kort promenad från där jag bor. Hon har hästar. Även dem ville jag fota springande.

H

Min väninna var den som kom att göra det mesta av springandet. Tyvärr var det lite mörkt i hagen och jag var tvungen att använda riktigt höga ISO:n så jag valde att sedan redigera hästbilderna i Color Efex Pro för att få den känsla jag eftersökte.

H

Väldigt fint att de har varsin färg tycker jag.

H

Det här var verkligen roligt, och något jag kommer att jobba vidare med. Idag är det fredag, så jag passar på att önska dig en riktigt Trevlig Helg! Mvh Elisabeth

föregående blogginlägg

Postat 2013-02-01 07:01 | Läst 5443 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa