MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Sothönan - en stilstudie

Den tillhör familjen rallar, har en skifferskimrande fjäderdräkt och en vitaktig näbb. Det är förstås Sothönan jag beskriver. Jag har stött på dem åtskilliga gånger när jag fotat andra fåglar men aldrig lyckats riktigt bekanta mig med dem. Min uppfattning hittills har varit att de är ganska lättretliga. Jag har ofta sett dem tillsynes ilsket jaga varandra eller andra fåglar genom att springa på vattenytan och samtidigt flaxa med vingarna. På land uppvisar de ett lugnare beteende. Det gäller bara att hinna med att fånga dem på bild. De är snabba när de sätter fart.

H

Fast ibland stannar de upp.

H

Fulica atra är det latinska namnet. Atra betyder svart.

H

Och jag kan inte låta bli att göra en koppling till "Nordic Noir", så jag gjorde bilden nedan i Analog Efex Pro. Jag valde att ge den en stämning som passade den gråmulna dag vid Råstasjön då bilderna togs.

H

Efter att ha legat på fårskinnsfällen och studerat dem en lång stund har jag en ny bild av den lilla fågeln. Den är riktigt charmig!

H

...och som så många andra som man lär känna lite närmare är den oerhört vacker bara man ger sig tid att se det...

H

Bilden ovan är resultatet av två bilder som jag slagit ihop till en.

Önskar Dig en riktigt trevlig helg! Ha det gott/ Elisabeth

PS Förstora gärna bilderna

Postat 2015-02-07 07:06 | Läst 4371 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fångad av en stämning

I helgen var jag som jag skrev i mitt tidigare inlägg på besök på Hagalunds tvätterimuseum. Vårbyket var sedan länge inbokat i kalendern. Jag hade sett en hel del stämningsfulla bilder från platsen och visste att det var något jag skulle gilla att fotografera. Och vi går ju alla igång på lite olika saker. Det här går jag igång på!

H

I mitt förra inlägg skrev jag också kort om några presets jag använt. Jag brukar aldrig jobba med presets, men nu är jag helt och fullständigt uppslukad av dem. Det är framför allt två som fångat mig, och de håller mig så hårt att jag har svårt att tänka på NÅGOT annat. I två dagar nu har jag fullkomligt bombarderats med idéer om bilder på olika saker i olika miljöer. Det var länge sedan jag hade tillgång till en sådan aktivt flödande kreativitetskanal. Och det fyller mig med massa nytt liv...lust...glädje. Grymt härligt helt enkelt!

Och vilka är nu dessa två presets som satt hela min värld i gungning, jo Blodlut, som bilden ovan och Sv/v mörk blåton nedan. Läs om dem på fotosidans sida, här. Lite beroende på bilden gör jag ytterligare justeringar i själva preseten.

Här kommer ett urval från museets vind:

H

Det är som om tiden stannat...i en gammal svensk långfilm...en ljummen sommarnatt.

H

Fantasin fångar mig och plötsligt går jag barfota. Brunbrända fötter på knarrande plankor. Ljuset sipprar in mellan springor i väggarna och lyser försiktigt upp prång och skrymslen...

H

...ute hänger tvätten på tork, vaggar lätt i vinden...

H

...hortensians bleka torkade blad vittnar om en tid som varit, och om en ny tid som är på väg...

H

...men innan dess skall gryningen komma och allt ska bli ljust igen.

Tack för allt du följde med mig. Dags att gå i säng! Sweet dreams. Hälsningar Elisabeth

Här är fler bilder från Hagalunds tvätterimuseum.

Postat 2014-03-04 23:30 | Läst 6080 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Snart på var fönsterbräda

Men våren kommer också Pelargonerna. De tillhör nävasläktet och den första pelargonplatan fördes hit till Europa på 1600-talet. Idag finns det tusentals olika sorter i handeln att köpa och vi svenskar handlar flera miljoner plantor om året. En god investering tycker jag själv.

Lathet och tidsbrist har gjort att några av mina har fått övervintra på sina platser på fönsterbrädorna i köket. I förra veckan visade en av dem prov på sin uthållighet. Och jag passade på att leka lite i Pixlr-o-matic.

Pelargoner används ibland vid parfymtillverkning...

...du kan också äta dem...

...jag njuter mest av att se dem...

Ha en fortsatt härlig söndag! Mvh Elisabeth

Postat 2012-04-01 13:52 | Läst 3310 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lek med Great Photo Pro

Jag blev introducerad för en bildbehandlingsapp häromdagen, Great Photo Pro, en app som man kan köpa till sin Mac. Jag är inte så vass på bildbehandling och har inte haft tid att lära mig Photoshop ännu, så jag tycker att det är kul att ibland bara gå lös på ett sådant här enkelt program. Det är lite avkopplande faktiskt. Och just idag är jag tom på teman och rätt trött på mina bilder, så i väntan på att det blir nya leker jag med gamla som jag inte är så nöjd med.

h

Jag gillar ramen, så den får hänga med hela vägen!

H

Njuter av den kreativa processen där man skapar en bild utifrån ett fotografi.

H

Blev sådär halvnöjd faktiskt, och labbade och labbade. Den sista är först fixad i Great Photo Pro och sen lite till fixad i http://pixlr.com/o-matic/

H

Någon som faller dig i smaken?

Och det var allt för idag. Hej så länge, och tack för att du tittade förbi./ Elisabeth

Postat 2012-03-22 15:15 | Läst 2598 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera