MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Tunarp i skymning och gryning

Tunarp är ett känt säteri i Mullsjö kommun i sydöstra Västergötland.  Godset, som har anor från 1500-talet ligger vackert inbäddat bland små sjöar, åkrar och enorma hästhagar. Hagarna är så stora att när vi var där första gången hittade vi inga hästar trots att vi gick runt i dem och letade!

Vi kom dit på kvällen. Det började regna. Åh vad regn är vackert!

H

Jag satt under ett trä med tät lövkrona och bara njöt en lång stund.

H

Två av mina vänner höll till under ett annat träd.

H

Det var en fantastisk fin sommarkväll. När vi åkte därifrån såg vi alla redan fram emot att göra ytterligare ett besök på platsen nästa morgon. Då såg det ut så här:

H

Men vi ville se lite hästar också. I en annan hage som vi inte besökt kvällen innan fann vi några. Tyvärr hann jag inte positionera mig så bra :-/

H

Men så sprang de förbi mig, och det ville jag göra något kul av.

H

Favoritbilden för morgonen blev denna:

H

Efter en stund blev ljuset väldigt hårt...

H

...så vi letade oss ner till en bäck som rinner där.

H

Är du i krokarna kan jag varmt rekommendera ett besök på platsen. Det finns mycket mer än detta att utforska. Tänk vilka smultronställen som finns att finna :-)

Önskar Dig en fortsatt härlig vecka. Nu har värmen kommit också :-D Mvh Elisabeth

ps: Förstora gärna bilderna.

Postat 2014-07-09 06:10 | Läst 6320 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Köttproduktion

Jag smakar på ordet - Köttproduktion. Och där står jag, öga mot öga med mat. Kalv 3163 kommer att hamna på någons tallrik. Kanske blir det min tallrik! Jag äter kött, flera gånger i veckan, men under en lång tid nu har varje tugga lämnat en olustig eftersmak. Jag ser det som ett sundhetstecken! I perioder i livet har jag valt att enbart äta vegetarisk kost, dels med hänsyn till djuren, dels ur ett rent hälsoperspektiv, och mer och mer vill jag välja den vägen igen, för gått.

H

Köttkonsumtionen i världen gör mig vemodig. Tänk bara på hur mycket vi slänger, hur många djur som föds upp för att sedan hamna i soporna! Liv som slösas bort i total meningslöshet. Jag såg en dokumentär härom kvällen om Himbafolket i Namibia. De äter också kött ibland, men likt många andra "naturfolk" tackar de djuret för att de fått ta dess liv. Själv skulle jag aldrig någonsin kunna döda en kalv, aldrig! Jag är på tok för feg! och alldeles för blödig. Det är ju så fiffigt att någon annan gör jobbet åt mig, låååångt ifrån mig dessutom, så att det enda jag ser är orörliga köttbitar i köttdisken. Jag tänker inte ens gå in på djurhanteringen för då blir detta inlägg väldigt långt...och smärtsamt.

Men så hamnar jag här, i köttproduktionens vagga, och den tittar på mig med ärliga ögon, och kommer nyfiket fram till mig och ger mitt hjärta, min själ och mitt förnuft en ohyggligt stor dos verklighet. Nu tror du kanske att jag aldrig träffat en kalv tidigare. Det har jag. Jag härstammar från Dalarna, från bönder. Det är inte heller första gången jag har dessa tankar, men just den här dagen blev det extra påtagligt.

Brukar du tacka fläskkotletten som ligger på din tallrik? Tänker du någonsin på hur djuret levt sitt liv, om det har haft det bra, om det har varit lyckligt? Jag tror att du gör det. Jag gör det.

De här korna blänger på mig - med all rätt. Jag sänker blicken, och skäms. Och jag vill att du förstorar bilden, för det här blängandet går inte att ta fel på!

Det finns mycket att säga, om många saker. Här kunde jag bara inte låta bli att med bildernas hjälp föra modellernas talan en stund.

Ha en finfin dag! Hälsningar Elisabeth

Postat 2014-04-11 07:06 | Läst 4121 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I S L A N D S H Ä S T A R

I går morse hade jag förmånen att besöka Mailinn Soler, en vän till Peter Engman. Mailinn har islandshästar...många islandshästar. Och hästarna i hagen i kombination med tät dimma bjöd på mycket goda fotograferingsmöjligheter. Ett underbart besök! Vilka härliga hästar!

H

Åh vad stona var keliga, både med varandra och med oss.

H

Och dimman låg så snyggt i bakgrunden :-)

H

Vissa ställde upp sig väldigt snyggt...

H

...andra vände rumpan till!

H

Vi kan springa snyggt på diagonalen!

H

Free-running!

H

Hingstarna låtsades först vara lite ointresserade...

H

...men det tog inte lång stund förrän de visade prov på både snabbhet och styrka ;-)

H

Vackra var de minsann!

Stort tack Peter för att du tog med mig hit :-)

Önskar alla en riktigt härlig vecka!

Alla bilder är tagna med en D7000 och en 18-105 f/3,5-lins på ISO 800. PS förstora gärna bilderna.

Postat 2014-02-03 06:37 | Läst 7392 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Borrby strand på Österlen i gryningen

Morgnar är min grej. Jag älskar gryningsljus! Nu är inte alla lika morgonpigga som jag så när mina vänner i Skåne som jag hälsade på tyckte att det var ett alldeles utmärkt idé att åka ner till stranden innan soluppgången trodde jag först inte att det var sant. Vi ställde klockan på 02.48 och efter att ha ryktat och borstat en mycket förvånad fyrfota Fritz satt vi en stund senare i bilen på väg mot Borrby Strand på Österlen. Det var en alldeles stilla morgon. Sakta kom ljuset i öster...

Jeanette & Fritz

H

...i väster var det dovt disigt.

H

Det var helt MAGISKT att vara där själva på stranden på morgonen!

H

Och Fritz och Jeanette var så vackra! Fram och tillbaka galopperade de.

H

Fritz var inte så sugen på att gå ut i det okända vattnet.

H

Men han stampade omkring i strandkanten och såg till att både han och Jeanette blev dyngsura. Tyvärr fick jag ingen riktigt bra bild på ekipaget vid just den här tidpunkten men ljuset var helt fantastiskt!

H

Väl tillbaka i stallet väntade katterna på oss.

H

Och de andra hästarna var glada över att vi var tillbaka ;o)

Vilken underbar morgon vi fick! :o)

Önskar dig en riktigt bra dag. Tack för besöket! Mvh Elisabeth

Förstora gärna bilderna.

Postat 2013-05-08 06:12 | Läst 7981 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Våren är här!

Idag tittade de fram, blåsipporna. Äntligen! På tomten växer de i en nordvästsluttning och först på eftermiddagen når solens strålar dem. Som jag väntat! Trädgårdsarbetet fick stå åt sidan en stund medan jag kröp omkring på marken.

H

Jag fick plötsligt oväntat sällskap. En MYCKET nyfiken och helt okänd fotoassistent dök upp. Hon ville helst vara INNE i själva linsen.

H

Och hon fick mig helt och hållet att tappa koncentrationen så det blev inte så många bilder.

H

Jag återgick istället till trädgårdsarbetet. Min nyfikna fotoassistent däremot hittade våran trappa. Den ligger i söderläge och där är det varmt och mysigt. Blåsippor och solvarm katt - nu är våren här!

Önskar dig en fortsatt trevlig helg! Mvh Elisabeth

Här kan du läsa om förra lördagen då jag satt i ett gömsle vid Hornborgasjön.

Postat 2013-04-20 21:08 | Läst 6109 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 Nästa