MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Grooming!

Under mina 16, 5 timmar i gömslet vid Hornborgasjön kunde jag konstatera att en stor del av tiden för tranorna gick åt till putsning. Fåglar måste hålla sina fjädrar i topptrim. Med hjälp av putsningen avlägsnas smuts, damm och parasiter. Men genom putsningen arrangeras också fjädrarna på bästa sätt tillsammans för att bland annat uppnå optimal isolering och aerodynamisk perfektion.

Det putsas enskilt...

H

...och i grupp...

H

...det är noga med varje skrymsle.

H

Ibland måste man skaka lite på dem...

H

...för att sedan börja om igen.

H

En fågel kan ha upp till 25.000 fjädrar, oklart hur många just en trana har, men det är några att hålla ordning på ;o)

Förstora gärna bilderna. Vill du läsa mer om min tid i gömslet kan du göra det här och ytterligare ett här.

Tack för besöket! Önskar dig en riktigt trevlig Valborg! Hälsningar Elisabeth

Postat 2013-04-30 06:20 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

I min vitsippsbacke

I ett skyddat nordvästläge på tomten har jag en slänt. Den är helt täckt med vintergröna och blommar sparsamt med blå blommor under sommaren. Men om våren sjuder slänten av annat liv. Först kommer blåsipporna, i klungor. Nyfiket kikar de fram ovanför vintergrönabladen. Sedan kommer vitsipporna. De breder ut sig på ett helt annat sätt, som en hel matta. Jag föredrar att fånga dem enskilt, mer intimt, bekanta mig med en i taget. Jag jobbar ofta på en fårskinnsfäll, och då kan det bli så här. Den ser helt fixad ut bilden, men jag har bra fotat genom fällens burriga hår.

H

Det dova, enkla tilltalar mig.

H

Min trappa är ett populärt tillhåll, och idag på eftermiddagen satt den här humlan där och solade en stund tillsammans med mig.

Ha en riktigt bra vecka! Hälsningar Elisabeth

Postat 2013-04-29 06:15 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Vingslag vid Hornborgasjön

Som jag beskrev i mitt tidigare blogginlägg om Hornborgasjön var det inte helt lätt att hitta bra utsnitt från gömslet där jag satt. Det var fåglar precis överallt! Bilden nedan beskriver en del av problematiken...eller utmaningen om man så vill ;o)

H

Då var istället bättre att rikta objektivet mot skyn. Visserligen var det urdålig sikt in i den tjocka dimman, men med lite tur lyckades jag fånga någon inflygning ibland.

H

Ibland gick det inte lika bra ;o) Men den här bilden har ändå någon slags mjuk lite sagolik känsla över sig enligt mig.

H

Tranorna kom också flygande...

H

...från olika vinklar...

H

...i olika antal...

H

...för att slutligen delta i sången och dansen...

Jag önskar Dig en riktigt trevlig helg. Hälsningar/ Elisabeth

Förstora gärna bilderna.

Postat 2013-04-26 06:16 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Firar mitt 100:ade blogginlägg

När jag tittar tillbaka på de övriga 99 olika blogginläggen känner jag en oerhört stor glädje och tacksamhet över alla ögonblick jag fångat - en resa i ord och bild där utveckling, lärande och växande följer mig längs vägen - min resa. Det är en behaglig resa :o) Och tack för att du följer med!

Handen på hjärtat

H

Ja, det har blivit en och annan ekorre under tidens gång, och ett av mina personliga favoritblogginlägg är just med en ekorre: Ekorren får valnötter

Fåglar har kommit att bli mitt favoritämne...

H

...och vid Råstasjön i Solna bekantade jag mig med Gråhägern för första gången: Häger äger, vid Hornborgansjön fick jag sällskapa med Tranor:

H

Några av favoritplatserna har också dokumenterats: Stockholm och Brösarps backar och Landsort:

Mystical morning

LandsortH

Jag har fått väldigt mycket på min resa; nya vänner, massor av tips och kloka tankar, underbara kommentarer och härliga minnen. Vad har jag gett då? Jag hoppas att jag har inspirerat och kanske också ibland frambringat ett och annat leende. Jag bugar mig och skänker ett stort tack till dig från mig!

Ha en riktigt härlig dag :o) Många hälsningar/ Elisabeth

Postat 2013-04-25 06:01 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Våren är här!

Idag tittade de fram, blåsipporna. Äntligen! På tomten växer de i en nordvästsluttning och först på eftermiddagen når solens strålar dem. Som jag väntat! Trädgårdsarbetet fick stå åt sidan en stund medan jag kröp omkring på marken.

H

Jag fick plötsligt oväntat sällskap. En MYCKET nyfiken och helt okänd fotoassistent dök upp. Hon ville helst vara INNE i själva linsen.

H

Och hon fick mig helt och hållet att tappa koncentrationen så det blev inte så många bilder.

H

Jag återgick istället till trädgårdsarbetet. Min nyfikna fotoassistent däremot hittade våran trappa. Den ligger i söderläge och där är det varmt och mysigt. Blåsippor och solvarm katt - nu är våren här!

Önskar dig en fortsatt trevlig helg! Mvh Elisabeth

Här kan du läsa om förra lördagen då jag satt i ett gömsle vid Hornborgasjön.

Postat 2013-04-20 21:08 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
1 2 Nästa