MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Tyresta Nationalpark - i fantasins tecken

Med kamerautrustning och matsäck gav jag mig iväg till Tyresta Nationalpark i lördags morse tillsammans med några vänner. De hade varit där tidigare men för mig var det första gången. Planen var att reka inför kommande turer till området.

Vi parkerade bilen 0ch promenerade stigen bort mot det område som brann för många år sedan. På de kala stenhällarna växer en del mossa. Där står otaliga sporhus invid varandra. Vi var på plats när de tidiga solstrålarna träffade dem.

H

Min fantasi skenar alltid iväg med mig när jag ligger där på marken men hakan i backen. Det är som att beträda en helt annan värld, och för varje millimeter som man rör sig förändras den. Jag brukar leta efter relationer, kommunikation och uttryck bland de små växterna. Det är lite som att gå på fest. Jag hittar kärlekspar, ömt omslingrade i vimlet...

H

...och par som är mer reserverade.

H

Jag upptäcker en hel kör. De sjunger med en sådan känsla att de nästan brinner i det starka solljuset.

H

Och mitt i allt det varma står en liten en som är alldeles kall, som behöver lite extra kärlek för att värmas upp.

h

Den lilla sporhusvärlden lämnar ett ljuvt avtryck i min själ. Det ser ut ungefär så här:

I nästan 7 timmar var vi ute. Vilken härlig dag vi fick, och det här är bara början :-)

Ännu en vecka har gått. Jag avslutar den med vår i sinnet och en kurrande katt i knät. Väljer att livet är spännande, och häääärligt :-D

Hej så länge!

PS: Förstora gärna bilderna

Postat 2014-03-30 20:16 | Läst 6077 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Besök i Gysinge

I lördags morse gav jag mig av tidigt på morgonen för att träffa några vänner i Gysinge. Det var mitt första besök på plasten och det blir troligtvis inte mitt sista. Jag hann inte mer än parkera bilen förrän Ing-Marie dök upp. Vi promenerade bort mot bruket. Det blåste rejält och vattnet kokade aggressivt.

H

Så begav vi oss mot ett lugnare område och mötte upp med Peter och Leif. Jag hade glömt att ta med mig ND-filter vilket var synd för färgerna och formerna i vattnets väg var väldigt vackra.

H

I en dunge hittade Ing-Marie och jag massor av blåsippor. Och mitt bland alla de blåa stod två violetta.

H

Det var ganska hårt ljus men på visa ställen bröt strålarna varsamt vackert ner genom grenverket.

H

Skogens mossbeväxta stenar såg mjuka ut mot det tunna snötäcket.

H

Det blev ett kort besök till bruket igen innan jag åkte hem. I det starka solljuset passade jag på att ta ett porträtt av en av statyerna. Tycker att just sådana här grafitgrå statyer gör sig bra med de starka kontraster som hårt solljus erbjuder. Jag har dock valt att göra bilden svartvit.

H

På vägen hem, strax innan Månkarbo körde jag förbi en stor grupp tranor på en åker. Jag kunde inte låta bli att stanna. En smal avfartsväg tog mig närmare fåglarna. Jag parkerade vid ett tillsynes övergivet hus. Fönsterrutorna var trasiga, dörren stod på vid gavel och jag kikade nyfiket in.

H

Vinden blåste liv i de trasiga gardinerna.

H

Så gick jag försiktigt bort mot tranorna på åkern. Jag hann inte gå särskilt långt innan de tog till flykten. Rakt upp mot solen flög de.

Och även jag beslöt att fortsätta min färd. Jag ska snart åka till Hornborgasjön igen. Det blir en rejäl trandos. Jag längtar! :-D

Trevlig kväll/ Elisabeth

Postat 2014-03-24 20:59 | Läst 4949 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Detaljer på Djurgården

Följer man Långa gatan, mitt emot Skansen kommer man in i ett gammalt bostadskvarter med vackra trähus från 1700-talet. En man som bor i ett av husen sedan 70 år tillbaka berättar om Bellman, om alla korgar som en gång fanns i området, och om den lilla affären där man köpte mjölk på flaska när han var barn. Han ler när han minns och med glimten i ögat hoppar upp på sin cykel och trampar iväg över de kullerstensbelagda gatorna.

Jag och min man traskar istället ner mot vattnet, mot Beckholmen. En gång i tiden hade jag funderingar på att köpa en husbåt som låg där. Undrar hur livet hade sett ut om jag hade gjort det?

I varvsmiljön hittar vi en massa spännande detaljer. En fackla utanför en restaurang...

H

...delar av en vagn...

H

...ett rep.

H

Från ett av varven hörs röster. Dörren står på glänt och jag kikar försiktigt in. Vackra träbåtar ligger sida vid sida.

H

Och så hittar vi en snygg vägg, idealisk för porträttfotografering enligt min smak.

H

Vi lämnar Djurgårdsstaden och fortsätter ut mot Blockhusudden. Här vittnar våren om sitt antågande...

H

...och i vattnet poserar en ståtlig svan.

Tack för att du följde med mig på promenaden. Idag är det söndag - hääärligt! Lapa sol, äta lunch med gammal kär vän, och se äldsta sonens innebandymatch står på agendan...vilken dag :-D

PS förstora gärna bilderna.

Postat 2014-03-16 08:04 | Läst 6036 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fångad av en stämning

I helgen var jag som jag skrev i mitt tidigare inlägg på besök på Hagalunds tvätterimuseum. Vårbyket var sedan länge inbokat i kalendern. Jag hade sett en hel del stämningsfulla bilder från platsen och visste att det var något jag skulle gilla att fotografera. Och vi går ju alla igång på lite olika saker. Det här går jag igång på!

H

I mitt förra inlägg skrev jag också kort om några presets jag använt. Jag brukar aldrig jobba med presets, men nu är jag helt och fullständigt uppslukad av dem. Det är framför allt två som fångat mig, och de håller mig så hårt att jag har svårt att tänka på NÅGOT annat. I två dagar nu har jag fullkomligt bombarderats med idéer om bilder på olika saker i olika miljöer. Det var länge sedan jag hade tillgång till en sådan aktivt flödande kreativitetskanal. Och det fyller mig med massa nytt liv...lust...glädje. Grymt härligt helt enkelt!

Och vilka är nu dessa två presets som satt hela min värld i gungning, jo Blodlut, som bilden ovan och Sv/v mörk blåton nedan. Läs om dem på fotosidans sida, här. Lite beroende på bilden gör jag ytterligare justeringar i själva preseten.

Här kommer ett urval från museets vind:

H

Det är som om tiden stannat...i en gammal svensk långfilm...en ljummen sommarnatt.

H

Fantasin fångar mig och plötsligt går jag barfota. Brunbrända fötter på knarrande plankor. Ljuset sipprar in mellan springor i väggarna och lyser försiktigt upp prång och skrymslen...

H

...ute hänger tvätten på tork, vaggar lätt i vinden...

H

...hortensians bleka torkade blad vittnar om en tid som varit, och om en ny tid som är på väg...

H

...men innan dess skall gryningen komma och allt ska bli ljust igen.

Tack för allt du följde med mig. Dags att gå i säng! Sweet dreams. Hälsningar Elisabeth

Här är fler bilder från Hagalunds tvätterimuseum.

Postat 2014-03-04 23:30 | Läst 6093 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Besök på Hagalunds tvätterimuseum

Hagalunds tvätterimuseum ligger vid Ablysjöns strand i Vårby. Museet drivs av en hembygdsförening och en gång om året är det vårbyk. Idag var det dags! Jag tog med min familjen och åkte dit. Tyvärr ligger inte isen kvar, annars brukar de hålla till ute på den. Nu fick tvätterskorna istället tjänstgöra på bryggan.

H

De använder samma saker som förr.

H

Mellan sköljningarna i sjön fick de värma händerna i det varma tvättvattnet.

H

De riktigt smutsiga plaggen fick ligga i blöt en stund.

H

Tvätt hängde på tork både inomhus...

H

...och utomhus.

H

Det var en lugn och stilla stämning på platsen, jag tänker behålla den inom mig.

H

HÄR finns ytterligare en länk till museet.

Jag har bildbehandlat lite annorlunda än vanligt, åtminstone två av bilderna. Till första och sista bilden har jag använt presets som Fotosidans Erik Thor presenterade härom veckan. Agua-creme på första bilden och SV mörk blåton på sista bilden. Jag kan varmt rekommendera presets. Det är kul att jobba med och kul att göra egna.

Ha en fortsatt fin söndag! :-)

Postat 2014-03-02 16:54 | Läst 3167 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera