MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Fönsterljus

Jag älskar fönsterljus! Och, åååh vad jag är tacksam för att mina barn ibland ställer som modeller. Jag måste dock betona att detta ibland innebär mer sällan än ofta. Och tålamodet varar vanligtvis inte längre  än 3 minuter. Så det gäller att jobba snabbt! Men så härom morgonen vaknade jag med en av dem bredvid mig. Jag smög iväg och hämtade kameran :-)

H

10 år, nyvaken och urmysig! Och om man får titta lite på TV samtidigt som man blir fotograferad kan man till och mer glömma bort att man blir plåtad.

H

Jag gillar att jobba med olika bildstilar beroende på vad för slags känsla jag vill förmedla. Svartvitt tycker jag passar bra i den mjuka sovrumsmiljön. I bilden ovan, i trappan, har jag dragit ner färgmättnaden för att återspegla den milda nyvakna stämningen. I bilden nedan har vi bytt fönster, fortfarande är blicken koncentrerad mot TV:n ;-) Även här är färgmättnaden tillbakadragen men jag har puttat upp lysten något.

H

Den sista bilden är tagen i eftermiddagsljus. Det var väldigt gult och guldigt och jag ville ha en tuffare look som passade till minen. Här har jag dragit ner vitbalansen för att få en kallare ton, jobbat mycket med kontraster, och dragit ner lystern.

Alla bilderna är som sagt tagna i fönsterljus. Ofta använder jag reflektorskärm men det har jag inte gjort med just dessa bilder. Linsen jag använt är Tokina 100mm f2,8 och bilderna är redigerade i Lightroom.

Jag kan tillägga att sonen inte sov när jag tog den första bilden, utan han vaknade och gav mig tillåtelse :-) Skulle inte haft samvete att lägga ut bilden annars :-P

ps Förstora gärna bilderna.

Postat 2014-04-14 06:28 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Tyresta Nationalpark - Stensjödal

Igår, för tredje lördagen i rad besökte jag Tyresta Nationalpark. Jag har svårt att hålla mig därifrån helt enkelt! Och inte undra på, väl där möts man av energin från underskön urskog. Naturen är oerhört varierande, allt från sjöar, åar och våtmarker till snår, berghällar, knotiga träd och mjuka solbelysta gläntor. En promenad här är en svårslagen start på dagen. Överallt  finns skönhet för både ögonen och själen.

H

Sådana här pärlor är svårt att bara gå förbi. De är så vackra där de hänger i morgonljuset.

H

Jag hamnar återigen på "fest" bland de små sporhuset och betraktar nyfiket dialogen som utspelas i mossan framför mig.

H

Vackra videkissar i varm morgonsol. Jag har använt min minsta reflektorskärm här för att lysa upp kissens skuggsida.

H

Det porlar och spritter i varje hörn. Den här bilden har jag fixat till i Color Efex Pro.

H

Vid slutet av bäcken rinner vattnet stilla och lugnt och i vattenbrynet hittar jag intressanta växer, okända...

H

...och kända. Motljuset gör dem än mer spännande.

Och till sist blir ljuset så starkt att det är dags att åka hem, nytankad med natur :-) Jag lär åka tillbaka ;-)

Önskar dig en riktigt härlig söndag! Mvh Elisabeth

ps Förstora gärna bildern.

Här kan du läsa om en annan del av Tyresta Naturreservat, Entré Nyfors.

Postat 2014-04-13 07:01 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Köttproduktion

Jag smakar på ordet - Köttproduktion. Och där står jag, öga mot öga med mat. Kalv 3163 kommer att hamna på någons tallrik. Kanske blir det min tallrik! Jag äter kött, flera gånger i veckan, men under en lång tid nu har varje tugga lämnat en olustig eftersmak. Jag ser det som ett sundhetstecken! I perioder i livet har jag valt att enbart äta vegetarisk kost, dels med hänsyn till djuren, dels ur ett rent hälsoperspektiv, och mer och mer vill jag välja den vägen igen, för gått.

H

Köttkonsumtionen i världen gör mig vemodig. Tänk bara på hur mycket vi slänger, hur många djur som föds upp för att sedan hamna i soporna! Liv som slösas bort i total meningslöshet. Jag såg en dokumentär härom kvällen om Himbafolket i Namibia. De äter också kött ibland, men likt många andra "naturfolk" tackar de djuret för att de fått ta dess liv. Själv skulle jag aldrig någonsin kunna döda en kalv, aldrig! Jag är på tok för feg! och alldeles för blödig. Det är ju så fiffigt att någon annan gör jobbet åt mig, låååångt ifrån mig dessutom, så att det enda jag ser är orörliga köttbitar i köttdisken. Jag tänker inte ens gå in på djurhanteringen för då blir detta inlägg väldigt långt...och smärtsamt.

Men så hamnar jag här, i köttproduktionens vagga, och den tittar på mig med ärliga ögon, och kommer nyfiket fram till mig och ger mitt hjärta, min själ och mitt förnuft en ohyggligt stor dos verklighet. Nu tror du kanske att jag aldrig träffat en kalv tidigare. Det har jag. Jag härstammar från Dalarna, från bönder. Det är inte heller första gången jag har dessa tankar, men just den här dagen blev det extra påtagligt.

Brukar du tacka fläskkotletten som ligger på din tallrik? Tänker du någonsin på hur djuret levt sitt liv, om det har haft det bra, om det har varit lyckligt? Jag tror att du gör det. Jag gör det.

De här korna blänger på mig - med all rätt. Jag sänker blicken, och skäms. Och jag vill att du förstorar bilden, för det här blängandet går inte att ta fel på!

Det finns mycket att säga, om många saker. Här kunde jag bara inte låta bli att med bildernas hjälp föra modellernas talan en stund.

Ha en finfin dag! Hälsningar Elisabeth

Postat 2014-04-11 07:06 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tyresta Naturreservat - Entré Nyfors

I helgen som gick var jag i Tyresta. Igen! Och den här gången med ett fungerade stativ ;-) Men hjälp av appen Tyresta Nationalpark hade jag sett ut ett nytt intressant ställe - Entré Nyfors, och det var därifrån jag och min väninna utgick.  Tyresta Naturreservat består dels av reservatet som omfattar hela området, och dels av Tyresta Nationalpark som är som en inre kärna. Entré Nyfors ligger i den yttre kanten av naturreservatet.  Jag har markerat promenaden jag ska ta med dig på med rött på kartan :-)

H

Klockan 05.30 parkerade vi bilen. Det var en klar och kylig morgon. Vi kunde höra forsen på långt håll. Leende passerade vi förbi den, det behövdes mer ljus, så först gick vi och utforskade Nyforsviken.

H

Men forsens dragningskraft var alltför stark och snart var vi tillbaka vid den.

H

Och den höll oss fängslade en lång stund...

H

...medan vi betraktade slöjor av vatten som forsade fram.

H

Men så plötsligt fick vi se solen stiga i vassen en bit bort...

H

...så vi valde att promenera mot solen för att se vart den skulle leda oss. I en mörk glänta invid ett kärr fann vi spännande isformationer...

H

Men ljuset hittade även dit.

H

Jag jobbade med mitt Tokina 100 mm f2,8 som är ett av mina absoluta favoritobjektiv...

H

...och även några av vårens blå budbärare hamnade på bild.

H

Längre fram längs vår färd fann vi mer vatten, och en hel massa vass. Jag älskar de här tonerna, sparsmakat och lugnt.

H

Vi slutade där vi började, fast vid en annan del av forsen.

Tack för att du följt med mig på min promenad. Jag kan varmt rekommendera ett besök till Tyresta Naturreservat, och med inlägget här har jag visat några av de motiv som finns längs vägen. Jag kommer absolut att åka dit igen!

Ha en riktigt härlig dag! Mvh Elisabeth

ps: Förstora gärna bilderna.

Postat 2014-04-09 06:03 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Tyresta Nationalpark - Vattnets väg

Det finns ett tiotal sjöar och tjärnar i Tyresta Nationalpark. En av dem heter Lanan. Den ligger spegelblank den här morgonen. Det är fantastiskt fint...

Det är då jag inser det - jag har tappat en skruv! Självaste skruven till och med! Här står jag nu, jag har lämnat det liggande fotograferingsläget bland sporhusen och vill nu använda stativet. Men det går inte för skruven med vilken man låser stativhuvudets kula är puts väck! Suck! Men jag brukar tänka att jag får jobba utifrån de förutsättningar som tillfället bjuder. Jag hittar några vackra isformationer i strandkanten och testar en kombination av stativ och handhållet. Det funkar någorlunda.

H

Ett porlande ljud hörs i närheten. Jag går mot ljudet och finner en å. Vattnet rusar fram över stock och sten. Med lite trixande och fixande lyckas jag till sist låsa stativhuvudet hjälpligt så att jag kan ta några bilder. Grenar och stenar bildar spännande hinder i vattnets väg.

H

Jag lyssnar till ljudet av våren, Avaåns skummande vatten på väg mot havet.

H

Och här rinner den ut, i Åvaviken.

Hade jag haft ett fungerade stativ hade jag utforskat ån ytterligare, men det får bli en annan gång.

Det finns en app som heter Tyresta Nationalpark. Där finns flera av parkens platsen beskrivna. Jag kan varmt rekommendera ett besök i området! Här finns ytterligare ett inlägg från mitt besök i Tyresta.

Ha en härlig dag! /Elisabeth

Förstora gärna bilderna :-)

Postat 2014-04-03 07:19 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera