MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Tillbaka vid Hornborgasjön

Som jag längtat! Förra året blev det inget besök men i år kunde inget stoppa mig. I fredags bar det av mot Trandansen. För två år sedan när jag var där hade jag bokat gömsle nummer 4. Jag var jättenöjd med mina bilder från den gången. Det var dimma på morgonen, följt av ett kort snöfall, gråmulet under större delen av dagen och regn på kvällen. Helt perfekt! Nu skulle jag sitta i gömsle 6, favoriten enligt många. Det kändes lovande, men väderappen visade solsken - inte alls önskvärt!

Så här kom dagen att fortlöpa:

Det låg en lätt dimslöja på morgonen. Tusentals fåglar kom inflygandes från sjön. Tusentals!

H

Förra gången vid inflygningen kom de väldigt nära gömslena redan från början. Så var det inte den här gången, utan de parkerade sig en bra bit därifrån. Jag använde uteslutande mitt 120-300mm hela dagen och jobbade mest på brännvidd 300mm.

H

Dimman varierade i styrka. Den kunde se ut så här:

H

...eller så här.

H

Jag passade på att jobba med lite kreativa idéer. Långa slutartider...

H

...och långa slutartider med lite rörelse.

H

Jag väntade på att de skulle komma närmare. Hur såg det ut mot kullen tro?

H

De var inte så nära där heller. Förra gången var de i omgångar 30-50 cm från gömslet, nu var avståndet betydligt längre.

H

Så bröt solen igenom...

H

...och då vågade de sig plötsligt nära.

H

Men ljuset var så oerhört hårt och eftersom jag redan hade varit 6 timmar i gömslet och hade hela härliga eftermiddagsljuset kvar bestämde jag mig för att ta en tupplur. Då skulle det ju passa utmärkt med de där närbilderna jag hade tänkt mig.

Efter ca 2 och en halv timmars halvdåsande satte jag mig vid kameran igen. Det var fortfarande väldigt hårt ljus, så jag satt mest och letade udda kompositioner. Plötsligt hördes ett oerhört flaxande, och mängder av tranor kom flygande förbi utanför min gömsleglugg.

H

Det rådde total kaos. De flög hit och dit och landade slutligen långt långt bort på åkern. Vad sjutton hade hänt? Inom loppet av några minuter fanns det inte en enda trana kvar på kullen, det var helt rensopat. Jag öppnade en annan glugg för att se hur det såg ut bortåt de andra gömslena. Inte en enda trana där heller! Något måste ha skrämt dem.

H

Jaha ja, tänkte jag. Där rök de närbildschanserna. Men jag höll modet uppe. Kanske skulle de komma tillbaka. Kanske! Jag tog lite "tranlandsskapsfoton" så länge.

H

Timmarna gick och tranorna var långt borta. Men så vi 17.30-tiden började några återvända till kullen.

H

Plötsligt var hela gänget tillbaka!

H

Där stod de igen på kullen och blickade bort mot solen som sakta började gå ner i fjärran.

H

Det blev inga närbilder den är gången, får ta et nästa gång ;-) Istället blev det många kreativa bilder, något som helt i min linje för tillfället.

H

Här är dagens sista bild. Den får symbolisera farväl för denna gång, på återseende nästa år!

Vill du veta mer om hur det är att sitta i gömsle i Hornborgasjön kan du läsa mitt blogginlägg från min förra vistelse. Där står det mer om detaljerna gällande själva gömsleerfarenheten.

Tack för att du tittade förbi! Ha en bra vecka! Hälsingar Elisabeth

PS Jag rekommenderar att du förstorar bilderna :-)

HÄR finns mer bilder från Hornborgasjön.

Postat 2015-03-29 22:45 | Läst 7009 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera