MOMENTS

By Elisabeth Landberger

Från renässans till impressionism via Slussen

Plötsligt satt hon bara där. Jag såg det omedelbart, ljuset, men jag var mitt uppe i ett samtal med en kollega. Oartigt att bara avbryta tänkte jag. Kanske sitter hon kvar efter det att vi gått igenom rummen med Helene Schmitz foton.

Hon satt kvar, som ett skolexempel på chiaroscuro. Jag gick fram till henne. Hon var brittiska.

- Hej, sa jag. Ljuset är väldigt speciellt just där du sitter, är det ok om jag tar en bild?

- Ja visst, svarade hon.

Jag tog tre snabba bilder, sedan kom hennes familj och jag ville inte uppehålla henne så jag tackade så mycket och gick vidare.

H

Det blev en härlig eftermiddag på Fotografiska. Jag hade tänkt att jag skulle stanna och dokumentera arbetet med Slussen på vägen hem, men jag var sen, så jag sköt en snabb bild från höften. Armeringsjärnen hängde som nervtrådar från fundamenten. En annan dag kommer jag att göra en grundligare iakttagelse.

Det småduggade och världen var så där lugn och tyst som den ibland är just i duggregn. På väg från Medborgarplatsen mot Södra station fick jag för mig att jag skulle fånga det hela, duggregnet, höstfärgerna och den ständigt pågående lämmelvandringen i vilken vi människor förflyttar oss från arbete till hem, hem till arbete. Jag höll kameran framför mig, jag ville gå med den, vara en del av vandringen. Min 6 sekundersmarsch resulterade i denna impressionistiska bild:

Jag fortsatte att leka hela vägen hem. Väl tillbaka på min lummiga gata i Huddinge hade det mörknat betydligt. Det är en trivsam liten gata där man kan stöta på både älg och grävling och ibland hoppar katten fram och håller en sällskap sista biten. Fast idag mötte jag ingen. Det vara bara jag och kameran som sakta promenerade den sista biten mot hemmet i ljuset av gatlampan bakom de gulnande träden.

God kväll och tack för mig,

Elisabeth

Postat 2016-10-25 22:34 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nästa Namibiaresa ligger i startgroparna

Resrutten är på plats. Alla idéer och önskemål har tagit form - det har blivit en ny fotoresa till Namibia! Den 23 april 2017 bär det äntligen av.

Jag har rest rätt mycket, i alla delar av världen. Dock har jag aldrig varit särskilt lockad av den afrikanska kontinenten. Men jag har en bakgrund som formgivare och keramiker och jag älskar form. Sanddynor är något jag fascineras speciellt av, dessa sensuella, böljande former. Det vilar någon slags kraft och mystik över dem. Så jag bestämde mig för ett antal år sedan att åka på en fotoresa till Namibia. Jag har inte kunnat släppa landet sedan dess. Namibia har förblivit min absoluta favoritdestination. Och där finns ju så mycket mer än fantastiska sanddynor insåg jag. Nu ska jag få åka dit igen, på en ny fotoresa. Det är jag och min kollega Martin Agfors som håller i resan den här gången.

Vi planerar den kommande resan ihop med Aktivresor. Det är ett dotterbolag till AfroCarribean Travel. De var de jag åkte med sist, och de är specialister på destinationen. Även Fotosidan är en samarbetspartner och som fotosidanmedlem får man 800 kr rabatt på resan.

Jag längtar, ser fram emot nya spännande möten, några extra mycket. Det gäller bland annat zebrorna. Deras ränder gör sig så fantastiskt bra i det hårda solljuset. Något som man kan dra nytta av som fotograf. Jag använde främst mitt 70-200 mm när jag fotade djur. En telezoom med en brännvidd upp till 300 mm skulle vara perfekt, och det behöver inte vara ljusstarkt eftersom det mesta av djurfotograferingen sker på dagen.

Jag ser också fram emot att möta Himbafolket igen. Vi hade några timmars porträtt- och miljöfotografering inplanerat hos dem sist, och det blir samma upplägg denna gång.

Under det besöket jobbade jag istället främst med mitt 24-70 mm. Jag gillar nämligen att vara nära dem jag porträtterar. Då hade vi också av viktskäl, eftersom vi flög inrikes mellan destinationerna, inte möjlighet att ta med så många objektiv. Den här gången kommer jag också att ha med både min 50 mm och min 85 mm. Det ska bli kul att jobba med de objektiven just i himbabyn.

Så hoppas jag ju också få chans att fotografera några av mina kattfavoriter. Här är en ökenlo som spejar i det höga gräset.

Martin, jag och Cathinka Ingman från resebyrån, var nyligen på Scandinavian Photo på Norrlandsgatan Stockholm och höll ett föredrag om resan. Det var fullsatt i lokalen, och mycket uppskattat. Nu kommer vi köra ett liknande föredrag på Fotomässan lördagen den 11 november.

HÄR kan du se mer bilder i ett tidigare blogginlägg som jag gjort från förra Namibiaresan. Mer information om själva resan hittar du HÄR.

Du hittar också mer bilder och info på Facebooksidan.

Trevlig helg,

Elisabeth

Postat 2016-10-15 06:29 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera