By Elisabeth Landberger

Minnen i jackfickan...

De ligger där. Jag känner dem med fingertopparna. Och varje gång jag tar upp något ur jackfickan trillar några ut. Korn. De har ramlat ner i skor i hallen, på golvet i bilen, i matkön på Hemköp, på pendeltåget. Likt små sagogryn, fjäderlätta och blekgula dyker de upp. De minner mig om magi, och likt en fe låter jag dem strös runt ikring mig där jag går.

De tar mig tillbaka till den plats där jag fick dem - Hornborgasjön.

För dig som känner mig väl så vet du att tranor är min största passion, så jag tänker inte gå in på den historien. Men min kärlek till de långbenta fåglarna är stark och därför vill jag återigen ta med dig till ett av gömslena invid tranornas mecka i Västergötland.

Ingen gång är den andra lik. I år hade jag valt att sitta i gömsle Ett. Det var ovanligt mycket folk och husbilar på parkeringen när vi kom till informationsmötet kvällen innan. Dessutom var tranorna mycket närmare staketen än vad jag varit med om tidigare, bara ett tiotal meter från åskådande fotografer och andra fågelentusiaster på plats.

Proceduren kring gömslevistelsen går till så att man under ordnade former åker ut till sitt gömsle kvällen innan den dag man ska sitta där. Där får man en stor spann med korn att strö ut, och det var rester av dessa korn som letat sig ner i min jackficka.

Vissa väljer att sova kvar i gömslet tills morgonen, men hittills har jag inte gjort det. Jag brukar åka tillbaka till den varma sängen på Stora Haketorp och sova några timmar för att sedan gå upp i ottan dagen därpå och åka tillbaka.

Dimman som jag hoppats på infann sig inte, men däremot var himlen nästan overkligt röd. Nedanstående bild är helt oredigerad, den är direkt från kameran. Jag ville bara visa himlen, bilden i övrigt är ju rätt ospännande. Men det var så här det började...

H

...för sedan kom de så sakteliga, tranorna, i tusental. 19 800 st kom den här dagen. Här är några av dem:

H

Inom kort var gömslet omringad av tranor.

H

Jag gillar att tänka utanför boxen vad det gäller naturbilder. Här är "Crane goes High fashion".

H

Förra året jobbade jag mycket med långa slutartider. Det här året ville jag göra något annat, nämligen multiexponering. Jag hade redan från början en tydlig idé om vad jag ville åstadkomma. Jag valde genomgående 2 exponeringar för varje bild för att det inte skulle bli för rörigt. Så här blev resultatet. Just denna har jag lagt en blåaktig ton på.

H

Jag provade att både skjuta lite godtyckligt och att skjuta utifrån min idé. Jag kan så här i efterhand säga att det var helt klart de bilder där jag hade en uttänkt idé redan från början som blev bäst, enligt min uppfattning.

H

Att sitta som ett gem, fullt fokuserad i sjutton timmar sätter sina spår, både i axlar och kreativitet. Det blir lätt lite galet mot slutet...

H

Men dessa sjutton timmar är några av de bästa timmarna på hela året och jag längtar redan tillbaka till nästa år. För mig är det 17 timmar av magi, ögonblick som jag för alltid kommer att minnas...

...och ser du korn som ligger på marken så kanske det är just sådana korn, fulla av magiska minnen. Och vem vet, kanske kommer de från just min jackficka...

ps Förstora gärna bilderna.

Tack å hej från mig :-)

HÄR kan du läsa mer om att sitta i gömlse vid Hornborgasjön.

Inlagt 2016-04-17 07:27 | Läst 6545 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vilka härliga bilder Elisabeth! Måste ha varit en magisk upplevelse också. Den första multiexponeringen tycker jag är helt grym! Fyran är mycket grafiskt snygg och första har en underbar stämning.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Elisabeth Landberger 2016-04-17 19:48
Hej Bjarne, och tack :-) För mig är det här höjdpunkten på året, så som sagt längtar jag redan till nästa år. Ha en fin kväll/ Elisabeth
Vilka vääääldigt fina och speciella bilder!!!! Härligt med utanför-boxen-tänk... =)
Svar från Elisabeth Landberger 2016-04-17 19:48
Tack ska du ha Lena :-) Mvh Elisabeth
Väldigt vackert! Förstår att du kommit en bit ytterligare på väg i ditt naturfotograferande när du 'vågar' prova med dubbelexponeringar, själv hade jag aldrig vågat att prova sånt med risk för att 'missa' en vanlig fint exponerad bild.. Skulle nog aldrig orka sitta i ett gömsle så där över huvud taget, förresten.. Kul i alla fall!
Hälsn!
Svar från Elisabeth Landberger 2016-04-17 19:49
Tack Jan :-) Kul att du gillar dem. Mvh Elisabeth
Vilka fantastiska bilder!!!!
Svar från Elisabeth Landberger 2016-04-17 19:50
Stort tack Margareta :-) Mvh Elisabeth
Hej Elisabeth,
kul att höra av dej. Dina dubbelexponeringar är ju helt makalösa. I synnerhet den svartvita (om det nu är en dubbelexponering) och den lätt blåtonade under. Mycket snyggt gjort och jag blev så himla inspirerad att jag bums bestämde mej för att jag måste lista ut hur man tar dubbelexponeringar med min kamera. Canon har inte varit så bra på det men med min nuvarande kamera går det. Fram med instruktionsboken sålunda. Den sista bilden på svanen ger lite Gulliver känsla.
Hälsningar Lena
PS. Jag har bokat björngömsle med min sambo i sommar, tre dygn. Annars hade jag nog följt med dej en sväng men datumen passade inte så bra.
Svar från Elisabeth Landberger 2016-04-17 19:54
Heeej Lena! Jag är inte härinne så ofta längre som säkert märkt :-) Kul att höra från dig! Roligt att du gillar mina multiexponeringar. Den svartvita är dock en vanlig exponering. Gillar det strama i den, lite som tagen ur ett modemagasin. Jag plåtar ju en del annat också numera och gillar som här att korsbefrukta genres - mode möte naturfotografi :-)

Apropå björnar sticker vi iväg ett gäng nu i maj, längtar :-D Ska hålla utkik efter björnbilder från dig under sommaren. ha det så mysigt i gömslet :-)

Bästa hälsningar
Ella
Så kul att se en blogg från dig igen !
Du får till härliga tranbilder i vanlig ordning, riktigt läckra allihop.
Den med jättesvanen var verkligen kul och så snyggt du fixat till den !
Ha de gott !
Ing-Marie
2017-04-10 07:49   Erik Koffmar
Härliga bilder på dessa fantastiska fåglar.
Blir inspirerad av dina fina bilder. Det kanske är dags att boka in sig i ett gömsle igen. Satt i lådan för ca 12 år sedan. Nåja vi får se vad som händer nästa vår.

Ha det gott,
Erik Koffmar
www.koffmar.se
Svar från Elisabeth Landberger 2017-05-10 08:34
Hej Erik!

Kul att inspirera. Tranor är mina favoritfåglar, och "gömslesittningen" i Hornborgasjön är en av årets absoluta höjdpunkter för min del :-) Det talas om att de ska göra nya gömslen till nästa år. De lär ha en arkitekt igång som ritar på det. Vi får väl se hur det går.

Mvh
Elisabeth