By Elisabeth Landberger

Namibia - drömmen för en naturfotograf

Namibia har stått på min önskelista över resmål att besöka - det står kvar. "You can leave Namiba, but it will never leave you" läser jag på en av de resebroschyrer jag fick från resebyrån Afro-Caribbean Travel innan jag åkte. Det är helt sant, jag är fullständigt tagen av Namibia!

Namibia ligger på den sydvästafrikanska kusten och gränsar mot Angola, Botswana, Zambia och Sydafrika. Namnet Namibia kommer från en av världens äldsta öknar - Namiböknen. Med en yta dubbelt så stor som Sverige och med endast 2 miljoner invånare är landet ett av de mest glest befolkande länderna i världen. Naturen är storslagen. Storslagen!

H

Min resa började i Etosha National Park, hemvist för 100-tals däggdjur, fågelarter och reptiler.

H

Här är en bild på en av jeeparna.

H

Och djuren i Etosha kommer i alla storlekar!

H

Antiloper betar i det höga gräset.

H

Som stor fågelentusiast var jag tvungen att fånga den här härliga fågeln på bild - Southern yellow billed hornbill.

H

Resan fortsatte till Damaraland och ett besök hos Himbafolket. Såsom på alla ställen i Namibia skiftade landskapet i Damaraland dramatiskt, från snustorr savann till frodiga floddalar.

H

Himbafolket är ett folk som än idag till stor del lever enligt gamla traditioner och det som slog mig när jag kom dit var att det verkligen kändes äkta. De tycker att vårt sätt att leva verkar krångligt. -Ni har klockor, säger de, men vi har tid!

Vår grupp var förstås inte de första som besökte byn. Barnen visste precis hur man bläddrar fram bilder i en digitalkamera och de vill bli fotade om och om igen. Jag häpnades över deras otroliga språköra. Jag pratade med dem på svenska, och de härmade mig ordagrant. Flickorna blev förtjusta i min sjal och ville att jag skulle drapera dem med den.

H

H

De vuxna kvinnorna smörjer in sitt hår och sina kroppar med en blandning av ockra och fett, och även jag blev insmord på armen av den vackra färgen.

H

Himbakvinnorna har mycket speciella frisyrer.

H

H

Färden gick sedan vidare i ett 10-sittsigt flygplan längs den magnifika skelettkusten.

H

Målet var Namibrand Nature Reserve, sannolikt en av de mest fantastiska platser jag någonsin besökt!

H

Vi bodde på Wolvedans Dune Lodge. Där skulle jag kunna stannat en hel evighet!!! Här är utsikten från mitt badrumsfönster.

H

I den här delen av Namibia spatserar djuren fritt omkring...

H

...i alla olika storlekar.

H

Inte långt från denna plats ligger Sossusvlei med sina berömda sanddynor. Några av dem sägs vara världens högsta. Dune 45 anses vara den mest fotograferade.

H

Öknarna var mitt mål med Namibia. Dess sensuella former och varma färger fängslar mig enormt.

H

Dead Vlei, den döda sjön. En gång rann en flod här och höll landskapet vid liv, men så flyttade en sanddyna på sig, och vattnet nådde aldrig mer de törstande träden som snabbt hårdnade i den heta solen. Nu har de stått där i 1000 år och fascinerat besökare från hela världen. De sägs att de så hårda att om man slår på dem med en yxa slår det gnistor. Svårt att avgöra om det stämmer eller ej.

H

Praktfulla och stilla står de där, som konstverk av Salvador Dalí.

H

Min resa avslutades på Naankuse Wildlife Sanctuary, ett känt rehabiliteringshem för bland annat geparder.

H

Men där finns också ökenlo,

H

lejon,

H

och leoparder.

Vad jag visat här är endast ett axplock av alla de bilder jag fick med mig från denna fantastiska resa. Som sagt, Namibia står fortfarande på min önskelista över resmål att besöka. Det här är bara början!

Tack för att du tittade förbi.  På min hemsida finns fler bilder från resan. Jag önskar dig en riktigt härlig vecka. Mvh Elisabeth

Inlagt 2013-06-17 06:59 | Läst 16376 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sååå fina bilder och nog måste det ha varit härligt att få vara så där nära en leopard. Namiba är ett fascinerande land liksom Botswana. Önskar mig ofta tillbaka dit, fast i Etosha var jag aldrig. Så det var lite glesare mellan djuren där jag var.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 16:51
Hej Margareta! jag skrev ju fel :o) Torbjörn upptäckte det åt mig, det är en gepard!!! Önskar mig också tillbaka. Vill absolut återvända om inte alltför länge. Tack för att du tittade förbi. Mvh Elisabeth
Margareta Cortés 2013-06-17 16:57
Tyckte också det såg ut som en gepard med sina "tårar" under ögonen. Tittade två gånger innan jag skrev för jag trodde jag läst fel..:) men litade på dig.
Spelar ingen roll för alla dina bilder är så fina och ändå bättre att få promenera med en gepard.
Har väntat på denna blogg :-)
Vilken fantastisk resa och vilka bilder !
Vackra djur och vackra människor.
Den näst sista bilden föll jag för lite extra.
Ha en fin vecka du också !
ing-marie

Ps. Kommer du till Säter i år ?
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 16:55
Heeej Ing-Marie! Och tack :o) Ja, det var en fantastisk resa, och jajamen, jag kommer till Säter. Ser fram emot att ses där! Ha det fint/ Elisabeth
Hej,
Fint naturreportage med många härliga bilder.
Ha det bra
Bob
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 16:56
Stort tack Bob! Kul att du tittade förbi :o) Ha det gott/ Elisabeth
Mycket fina bilder, rakt igenom! Namibia är speciellt, det har man förstått. Skulle gärna åka dit själv någon gång.
Mvh
//Simon
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 16:57
Tack ska du ha Simon! Jag kan varmt rekommendera ett besök :o) Ha det gott/ Elisabeth
Och nu vill jag aldrig lämna detta blogg inlägg!! ETT JÄTTE TACK för att jag fick äran att följe med en stund- åh så underbar flykt. Vardagen med 8 barn är inte lika vidbrett men lika oförutsägbart! =) Idag vill jag dock vara där ett tag, bilderna dina är så underbart levande, du skriver lika inspirerande och klart så som om du berättade intill mitt öra.
//JO
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 16:59
Tack söta du! 8 barn?!? Ja då har du lite att stå i, jag har tillräckligt med bara 2 jag :-S. Stooort tack för din fina kommentar. Mvh Elisabeth
Snyggt jobbat frun ;)
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 17:00
Puss puss!
Trevligt och inspirerande reportage! Undrar om proffsfotograferna får särskilda tillstånd för att fota i öknen, t.ex. Dead Vlei och Soussvlei, man ser ju en del bilder och läser om grynings- och skymningsfoto från dessa platser. Tyvärr är det ju så att vanliga researrangörer inte tar hänsyn till fotografernas speciella önskemål; jag känner igen din frustration över det missade ljuset.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 17:05
Tack Björn. Tror att det inte är helt lätt att få specialtillstånd, det lät inte så på vår guide, fast har man National Geographic i ryggen eller någon annan stor tidning eller en TV-kanal går det nog att ordna. Så även om researrangörerna gör sitt bästa verkar det vara svårt. Tack för att du tittade förbi! Ha det gott/ Elisabeth
Marleéne 2013-06-25 12:02
Jag tror att man måste ha speciellt tillstånd att få komma in i parkerna under tider då parken inte är öppen för allmänheten.

Jag har varit in ett antal gånger under skymning och soluppgång och fotat, men om jag inte missminner mig så hade jag ett speciellt tillstånd att göra så också. Hade dock inga svårigheter att få tillstånd, men å andra sidan jobbade jag åt ett inhemskt film filmbolag vid det tillfället. Kan ju vara svårare för turister att få tillstånd.
Jösses och tack, helt underbart fina och så varierande! Fastnade lite extra för bilderna på den döda sjön för det var helt nytt för mig men främst för enkelheten, färgerna o den grafiska känslan. Kram o ha en jättefin vecka!
Ewa

P.S självporträttet är det bästa någonsin! :-)
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 17:06
Heeej Ewa!!! Å tack för din fina kommentar. Visst ses vi väl i Säter? Kram!
Ewa Kirjavainen 2013-07-23 17:59
Säter lockar men vet inte ännu hur det blir, vill jättegärna! :-)
Otroligt vackra bilder du fångat. Grafiska landskapsbilderna är fantastiska och porträtten jättefina. En fröjd för ögat. Man blir verkligen sugen på att resa dit och uppleva landet. Ser fram emot fler bilder!
/Susanne
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 17:09
Tack Susanne för din fina kommentar, och kul att inlägget inspirerar till resa. Åk vettja! Jag har rest massor i hela mitt liv och det här var någonting alldeles extra kan jag säga. Kul att du tittade förbi :o) Ha det gott/ Elisabeth
Vilka underbara bilder, jag bara njuter. Vilken härlig resa du har gjort och jag förstår att du längtar tillbaka, det är som mig och Grönland, vill tillbaka dit igen. Och den sista bilden är ju helt makalös, det måste ha varit riktig härlig känsla att få vandra med en leopard.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:15
Tack Lotta! ja, det var en underbar resa. Och som Torbjörn uppmärksammade i en kommentar längre ner har jag ju skrivit fel. Jag är ute och går med en gepard! :o) Men det går inte av för hackor det heller ,o) Ha det gott Lotta/ Elisabeth
Häftigt porträtt på dig, respekt :) Vad är det för märke på byxorna om jag får fråga? mvh Johan
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:17
Tack Johan :o) Det är ett par Haglöfsbyxor, den tunnare varianten. De är grymt sköna! Kan varmt rekommenderas. Ha det gott/ Elisabeth
Härliga foto Elisabeth, tack för att du delar dom med oss:o)
Kram Synnöve
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:18
Och tack för att du tittar in och hälsar på Synnöve :o) Ses vi i Säter? Stor kram/ Elisabeth
Tyri 2013-06-24 07:15
Ja vi ses i Säter, skall bli kul:o)
Kram
Härligt reportage med jättefina bilder rakt igenom. Jag gillar din bildstil med låg bildvinkel så jag förstår din frustration över läget på jeepen. De här förstenade träden är ju ett välkänt motiv bland fotografer och din version gör verkligen inte bort sig. På sista bilden tror jag nog att det är en gepard du är ute och går med. Det gör i och för sig ingenting för bilden är bra hursomhelst.

/Torbjörn
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:24
Tack Torbjörn :o) Och stort tack för att du gjorde mig uppmärksam på att jag skrivit fel ;o) Ändrade det så snart jag såg det. Beträffande Dead Vlei, d v s träden, är den platsen egentligen sönderfotograferad kan jag tycka, men det är ändå kul att ha varit där. Ha det gott/ Elisabeth
2013-06-17 16:41   Laila Stålgren
Dina bilder är så fantastiskt fina och bilden där du promenerar med geparden är något alldeles extra. Kram! Mor
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:25
Hej där! Tack för besöket :o) Kram Peppe
Tack för denna fantastiska bildsvit!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:26
Varsågod Ernst Göran :o), och tack för ditt besök, alltid lika trevligt. Mvh Elisabeth
Hej Elisabeth,
Jag har också väntat på att få se lite av dina bilder från vår gemensamma resa. Med tanke på vad du visade under resan så har jag haft höga förväntningar. Och jag blev inte besviken. Superfina bilder.
Tack för att du delade med dig.
Kram
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 19:43
Heeej Marie! Tack, svårt att välja ut bilder tycker jag som ska stå för någon slags sammanfattning. Det är mycket bättre som du gjort som benat ner varje plats för sig. Tanken är att jag med ska göra det. Jag har ju inte tid bara :-P Men det kommer. Du har tagit jättefina bilder tycker jag! Snyggt jobbat! Kram Elisabeth
2013-06-17 19:51   Karin Särkijärvi Zettervall
Vilka otroligt fina bilder du tar och så målande du skriver om din resa!
Jag förstår att du kommer att åka tillbaka.
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-17 20:00
Hej Karin! Blir jätteglad av din kommentar. Tak för att du tittade förbi! Kram Ella
WOW!!! Vilka bilder Elisabeth!! Kan inte sluta titta och har scrollat upp och ner som en galning! Väntar med spänning på fler! =)
Ha det så gott!
Kram kram!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 21:51
Tack raraste Du! Det kommer fler snart ;o) Stoor kram!
Mycket bra bilder och helhet! Jag fastnade speciellt för öknen, lejonet, hornbillfågeln och den tuffa tjejen med Aiko :-)
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 21:53
Stort tack Wolfgang! Den tuffa (tveksamt ;o) tjejen log inombords när hon promenerade med geparden, och hon ler i skrivandets stund av det underbara minnet av att gå där :o) Ha det gott/ Elisabeth
Fantastiska bilder Elisabeth! Man blir ju så ressugen när man ser detta och en näshornsfågel fick du med också. VIsst är det sköna fåglar. Väldigt blandade bilder med både djur, människor och naturmotiv, många som kan bli favoriter. Sanddynerna och utsikten från toaletten blir jag helt tagen av.
Hälsningar Lena
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 21:59
Tack så mycket Lena. Blandning är ju inte riktigt min grej egentligen. Gillar mer stilrena blogginlägg, men jag var bara tvungen att vräka ur mig lite blandad kompott. Kanske det blir lite mer stilrent framöver ;o) Utsikten från badrummet var grym, och det var samma utsikt från sovrummet kan jag tillägga. Ett sovrum där man kunde ta bort väggarna, med fladdrande vita tyllgardiner och en gudomlig himmelssäng. Tyvärr fick jag inte till ¨någon riktigt bra bild på det :-( Men nästa gång kanske :-D Ha det gott/ Elisabeth
Verkligen fina, intressanta och underbara bilder! Ha en fin kväll! Mvh. Johan
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 22:00
Stort tack Johan! Blir alldeles glad av din kommentar! ha det gott/ Elisabeth
2013-06-17 22:30   Camilla
Vilken fantastisk resa du gjort och som alltid helt fantastiska bilder!!!
Älskar dina landskaps och ökenbilder :)
Kram Camilla
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 22:00
Tack Camilla :o). Kul att du tittade förbi. Kram!
Helt makalöst fina bilder Ella!
Tycker Du är så modig som vågar ge Dig ut på ett sådant äventyr!
Önskar jag var lika modig... Själv får jag nöja mig med Kolmården ;o)
Bilderna Du tagit är fantastiska. Jag älskar ALLA, men favoriterna blir
nog ökenlon, utsikten från Ditt badrum och geparden :o)
Spindeln, var den inte giftig?
Detta inlägg tippar jag kommer hamna som "banner" på Fotosidan!
Kramar från mig. /Milla
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 22:03
Taaack snälla Du! Spindeln var inte giftig...tror jag, vågade inte hålla i den själv. Det var vår guide Elias som grävde fram den ur marken och visade oss...bara så där! Stor kram/ Ella
2013-06-18 00:01   JanÅ
Härliga bilder, kan tänka mig att du har hur många som helst som är bra hemma på datorn.... blir en bra skärmsläckare att ta till under vintern.

vilket var favoritobjektivet under resan? jag är lite sugen på att skaffa ett sigma 150-500 för att komma närmare fåglar mm. när mitt 70-200 inte räcker till.

kram JanÅ
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 22:22
Tack JanÅ :o) Man kan väl säga att det objektiv jag använde mest var mitt 70-200. Jag hade bara det, ett 24-70 och en 11-16 med mig. Vi hade väldigt begränsad vikt så det var allt som jag kunde ta med. Sen fick jag dessutom låna Nikons nya 80-400. Det sistnämnda presterar bra och skulle kunna vara ett alternativ till Sigmas 150-500. Har provat det också, och det är bra, men jag valde själv att köpa en annan kombo, nämligen Sigmas 120-300 f2,8, som är grymt bra! tycker jag och använda en 2X konverter på det. Då kommer jag upp i 600 mm om jag vill och har fortfarande ok ljusstyrka på f5,6. Men 120-300 är tung, så ett riktigt stadigt stativ krävs. Den går att handhålla och gör grymt bra ifrån sig då, men handhållet funkar inte hur länge som helst, inte med mina armar ;o) Kram Elisabeth
Vad underbart det ser ut! Jag älskar bilden på Gnun (eller vad det är) med bergen i bakgrunden, grym!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 22:24
Tack Sandra :o) Och det är en Oryx, ingen Gnu ;o) De är otroligt vackra med sina långa svarta horn. Ha det gott/ Elisabeth
WOOOOOOOOOW!!!!!!!!! Helt fantastisk berättelse och gudomliga bilder... och du har verkligen sålt in resan!!

Jag bockar och säger grattis till helt fantastiska bilder.... sista bilden måste varit något helt fantastiskt att få uppleva.... walking with "geopards".... läckert!!
Svar från Elisabeth Landberger 2013-06-18 22:29
Taaack! :o) Och ja, att promenera med geparden var helt GRYMT!!! Verkligen coola kissar, och deras kurrande lät jättehögt! Ha det gott!
2013-06-19 11:42   Lotta Danielsen
Fin reseskildring med fantastiska bilder innehållandes mycket känsla och värme!
Bilderna är helt fantastiska, och du tycks ha haft en underbar resa din lyckost!! :-)
Vilken fantastisk resa! Har alltid tyckt att det vore häftigt att se Afrika, så vem vet, kanske man far dit någon gång!
2013-06-22 22:43   Anders Olsson
Vackra bilder och bra text!!
2013-06-22 22:43   Anders Olsson
Vackra bilder och bra text!!
Härligt berättat å underbara bilder till det Elisabeth, kul å få hänga med dig en sväng :=))

MVH Roger
2013-06-23 12:20   Anette Johansson
Kul att denna resan blev av för dig. Afrika är beroendeframkallande :-)
Underbara bilder, min favvo är elefanten.
Mvh din granne Anette
Jättekul att se bilderna och visst är Aiko en härligt kille :)
Jobbade på N/a'an ku sê som fotograf och grafisk designer under 2008-2009 och har rest runt mycket i Namibia själv och det är som du säger, en bit av Namibia finns alltid kvar i en.
Otroligt läckert, man blir riktigt inspirerad. Väldigt bra foto och efterbehandling.
2018-05-29 21:37   Bror Gärdemalm
Jag älskar också Namibia. Reste runt 2002-03. Gifte mig i Outjo 2004. Bodde där i två år. Jag kunde tyvärr inte försörja frun och hennes sex barn där, så vi flyttade till sverige. Skilsmässa 2015. Snart ska jag sälja huset och flytta tillbaka.