By Elisabeth Landberger

Namibia - oktoberresan 2017

Återigen har Martin Agfors och jag varit i Namibia med en grupp fotografer. 10 stycken deltagare från 30 till 76 år hängde med oss på resan. Men fotoutrustning från i stort sett alla branschens leverantörer har vi skumpat runt på vägarna tillsammans i drygt två veckor. Vi har bestigit sanddyner, haft djupgående teknikdiskussioner, fotograferat i sandstorm, chillat i pooler, träffat vänner för livet, haft spottävling med oryxbajs, skrattat, lärt oss olika djurspår och framför allt fångat underbara ögonblick på bild.

Här kommer ett axplock av vad vi var med om på resan:

I Etosha, Namibias största nationalpark, till ytan stor som Jämtland bodde vi på ett nytt ställe denna gång, Namutoni, i östra delen av nationalparken. Där är jordmånen alldeles vit av kalk. När det dammar från vägarna blir träd och buskar alldeles pudrade av det vita dammet.


Bäst vi åkte omkring i gryningen stötte vi på den här ståtliga spejaren i ett träd:


Under de närmaste 24 timmarna som sedan följde såg vi flera lejon, 2 geparder, en svart och en vit noshörning, mängder av olika antiloper, zebror, giraffer, elefanter, strutsar, gnuer, vildsvin och fåglar i alla storlekar.


Visste du att Sekreterarfågeln stampar sitt byte till döds?


Det finns en plats som vi åker till varje gång, i Damaraland, väster om Etosha. Det är Etendeka. 

... Jag lägger händerna i knät för ett ögonblick.

För så här är det, mina språkliga färdigheter är för knappa för att kunna beskriva den här trakten i ord. Endast ett besök kan rättfärdiga magin som vilar över platsen. Under den ca 2 timmar långa resan i jeep på närmast obefintliga vägar som tar en sista biten till lodgen sa Leif, vid tre tillfällen tror jag:

- Hur i hela friden har någon kommit på att bygga en lodge här ute i ingenstans?

Och det är bland annat däri magin ligger. Naturen är helt fantastisk, och det finns inget annat här än lodgen, natur och enstaka djur så långt ögat når.

Här har vi just avslutat en gryningsfotografering och är så sakterliga på väg mot lodgens ljuvliga frukost.


Under den här resan var vi vid flera tillfällen med om dramatisk väder. Vid inte mindre än 3 tillfällen ösregnade det.

Men efter regn kommer sol...

Färden söderut mot Swakopmund valde vi denna gång att göra längs Skelettkusten. Där ligger Cape Cross, tillika världens största pälssälkoloni. Den ville vi besöka. Och visst fanns där sälar, mängder av sälar. En multiexponering i kameran får illustrera känslan på platsen. Kort och tvärs, huller om buller och ovanpå och bredvid varandra låg de.

Skelettkusten är också känd för sina många vrak, vissa helt otillgängliga, andra inte. Den gamla trålaren Zeila strandade så sent som 2008. Idag tjänstgör den som bostad åt ett stort antal skarvar.

Söder om Swakopmund ligger Walvis Bay. Där är det perfekt att göra ett fotostop på morgonen. Här finns mängder av sjöfåglar, pelikaner, flamingos och silkeshägrar för att nämna några av arterna.

Eftersom vi hade en del dramatiskt väder under den här resan gjorde vi vad vi kunde för att även ta vara på det på kvällarna. Här regnar det och blixtrar i fjärran. Jag lyckades inte fånga någon blixt på bild, men Johanna Karlstedt fick en supercool bild på det blixtrande ovädret. Själv fick jag nöja mig med lite rosafärgade mullringar i fjärran.

Höjdpunkten på resan är nog för många ändå de fantastiska sanddynerna i Sossusvlei. Dessa sensuella former är helt enkelt magiska.

I april 2018 bär det av igen. Vill du hänga med mig och Martin? Gå då in på Aktivresors länk och läs mer om resan: Namibia 2018

Observera att Du som är Fotosidanmedlem får 800 kr rabatt på resan.

HOPPAS att vi ses :-)

Vill Du läsa om tidigare resor vi gjort hittar Du det HÄR.

Bästa hälsningar

Ella

Inlagt 2017-11-23 21:52 | Läst 7426 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Häftigt. Har också härliga minnen från Namibia.
//GöranR
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-23 22:21
Härligt! Ja det är verkligen ett fantastiskt land. Mvh Ella
Fint att se. Regn i Namibiöknen är nästan magiskt.
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 20:37
Tack Margareta! Och det blir så helt fantastiskt ljus efteråt :-) Trevlig kväll/ Ella
Tack Ella o Martin för en helt oförglömlig resa! Ni var en ledarduo som kompletterade varandra så bra! Tack för nya kunskaper i bildkomposition, ljus och teknik.Tack hela resesällskap som gav så många skratt o roliga möten! Tack för 2700 bilder som kommer att påminna mig om de två veckorna i Namibia 2017 under många mörka kvällar vid datorn! Lätt den bästa resan jag gjort och längtar tillbaks till Afrika igen!

/Per
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 20:50
Per! Tusen tack för dina fina ord! Åh vad de värmer!!! Och stort tack själv för att var med och bidrog till en helt oförglömlig resa som med din positiva attityd, glädje och värme. Stoooort tack! Kram Ella
Vill oxå som en i det senaste gänget tacka Ella och Martin för ett fantastiskt ledarskap. Tips och tricks och feedback var något som ni gav under hela resan. Det här citatet som jag myntade "nu är ett sådant jävla ljus igen" har fått mig att se på fotografering med lite andra ögon, tack för det. Skall söka efter rätt ljus och linjer så mycket som jag bara kan framledes.

En resa som innehöll så mycket olika delar. En resa där allt funkade toppen. Väl spenderade pengar. Längtar tillbaka till Afrika. Finns så mycket mer att uppleva på denna fantastiska kontinent med sitt LJUS och djurliv.

Tack till alla reskamrater - en del ser man ju FB.

Lars T
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 20:53
Härlig Du Lars, stort tack för din fina kommentar. Blir ju alldeles rörd! Och du ska veta att ditt citat kommer att leva vidare på alla kommande resor :-D Tack för underbart sällskap!!! Hälsa Majsan. Många kramar/ Ella
Fantastiska bilder och läsning!

MvH
Johnny
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 20:54
Stort tack Johnny :-) Mvh Ella
Oj vad mäktigt.
Inspirerande reportage/blogg med fina bilder.
Det ser onekligen ut som en drömresa.
Mvh Janne
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 20:55
Tack :-) Häng med på nästa resa vettja! Mvh Ella
Fina bilder och trevlig läsning. Afrika är väldigt speciellt. Har man en gång varit där glömmer man det aldrig och man längtar ständigt tillbaka.

Mvh Jörgen
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 20:57
Tack Jörgen! Helt sant, om Namibia brukar man säga:

"You can leave Namibia, but Namibia will never leave you"

Tänker att det stämmer för stora delar av Afrika.
Ha en fin kväll/ Ella
Mycket bra skrivet Ella!
Jättekul att se bilderna och minnas tillbaka.
Längdspottartävlingen med Oryxbajset hade jag ju glömt av, skitkul...hahaha.
Ja Etendeka var magiskt och väldigt rogivande mitt ute i ingenstans, hade gärna stannat ytterligare en dag där!
Förutom nya vänner så fick jag med mig sagolika och oförglömliga minnen från resan plus många nya kunskaper och ide'er av dig och Martin som jag kommer att använda mig av i min fortsatta fotografering.
Ni gjorde båda ett kanonjobb som reseledare, och vilka kunskaper ni besitter...härligt att få förmånen att resa med er!
Ett stort, stort tack för en oföglömlig resa Ella!
Lasse
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-24 21:20
Härliga Lasse! Stooort tack för din kommentar!!! Och du som vann tävligen :-D hur kunde du glömma det :-D

Och stort tack själv för medverkan i alla andra galenskaper som hoppövningar och filmande av "knubbsälsplask" i pool med hyfsat begränsad yta :-D. Tack för din entusiasm och alla härliga skratt! Kram Ella
2017-11-24 23:03   Leif-Göran
Håller med om följande: "You can leave Namibia, but Namibia will never leave you"
Kan inte få Namibia ur huvudet, ännu.
Vet du hur långt vi åkte? Har försökt skatta på Earth och gissar på 350 mil.
Men en fantastisk resa, helt klart.
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-26 14:37
Hej Leif! Tack för din kommentar. Har ännu inte hunnit räkna ut totalsträckan, återkommer om det :-)

Bästa hälsningar
Ella
Härliga bilder och trevlig läsning. En fantastisk naturupplevelse som ger minnen för livet.
Jag vill dock ställa några frågor. Vad är det egentliga huvudsyftet med denna typ av återkommande resor? Lärorikt för fotograferandet och upplevelsen i sig naturligtvis men sett ur hållbarhetssynpunkt frågar man sig:
Sker det något utbyte med lokalbefolkningen? Kunde man tänka sig att bygga upp någon form av temamaterial genom faktainsamling om livsbetingelser och miljö i området. Vad som kanske är önskvärt vore en dokumentation av något slag, (sett ur era egna ögon) som tar upp dessa viktiga framtidsfrågor och som alla kunde ta del av dels lokalt och för oss själva.
Grevture   2017-11-25 18:23
Som du själv är inne på, det direkta och omedelbara syftet handlar mycket om en upplevelse och om att inspirera till fotograferande i allmänhet och sprida tankar och ideér om foto. Men det handlar också om att se, uppleva och i bild fånga ett fascinerande land som både är ungt (självständigt sedan 1991) men också mycket, mycket gammalt i och med att det är ett av de områden där människor bevisligen levt och verkat mycket länge.

Resor är ju som bekant inte okomplicerade ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är ju en balansgång mellan de direkta negativa miljöeffekterna av resan i sig (inte minst flyget) och de långsiktigt positiva effekterna av att fler människor ser och upplever nya miljöer - kunskap är ju generellt något positivt.

När det gäller utbyte finns det ett omedelbart ekonomiskt sådant: efter gruvindustrin är turismen en oerhört stor näring i Namibia och en man aktivt jobbar på att utveckla. Bland annat eftersom den utgör ett sätt att finansiera vilt- och naturvård i landet. Etosha är ju ett tydligt exempel, det är en nationalpark nästan lika stor som Småland och med ett omfattande djurliv, turismen är livsviktig för att finansiera den.

Bra tankar kring temamaterial: Vi bygger ju gradvis upp ett allt större kunskapsmaterial från landet, både i bild men också som insikter, erfarenheter, kontakter. Hittills har vi ju mest använt det för att föreläsa och skriva artiklar om landet, men på sikt borde vi med hjälp av våra resenärer kunna bygga upp något som gör det möjligt för fler att ta del av Namibia utan att behöva fysiskt åka dit - bilder, texter, berättelser.
Hej!
Fantastiska bilder som vanligt och intressant läsning!
Mvh. Lasse i Varggården, Falun
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-26 14:38
Stort tack Lars-Erik!

Du får ta och hänga med oss någon gång :-)

Ha en fortsatt fin söndag.
Mvh
Ella
Alltid lika spännande och roligt att läsa dina bloggar från era härliga resor.
Sköna bilder !
Kan väl villigt erkänna att jag blir lite avundsjuk :-)
ing-marie
Svar från Elisabeth Landberger   2017-11-27 17:46
Hej Ing-Marie! Stort tack för din fina kommentar. Du får hänga med oss på vår resa tycker jag. Ses vi till vårens fotomässa kanske? Kram Ella
2017-12-19 23:45   Roger Månsson
Hej
Fina bilder och trevlig text.
Man blir sugen att följa med nästa gång.

Således skulle jag vilja få mer information

Bästa hälsningar
Roger Månsson
Svar från Elisabeth Landberger   2017-12-21 15:24
Hej Roger!

Tack för din kommentar och kul att du är intresserad av att hänga med. Jag skickar dig ett mail i dagarna. Eftersom jag har problem med min mailserver kan det hamna i din skräpmail, så håll utkik där. Du kan också ringa mig om du vill. 0735-323367

Med vänlig hälsning,
Ella
Svar från Elisabeth Landberger   2017-12-28 12:24
Hej igen Roger!

Jag har mailat dig lite information. Eftersom jag har problem med min mailserver hamnar mina mail ibland i mottagarens skräppost, så har Du inget mail i inboxen ligget det i din skräppost.

Bästa hälsningar
Ella