By Elisabeth Landberger

Tillbaka vid Hornborgasjön

Som jag längtat! Förra året blev det inget besök men i år kunde inget stoppa mig. I fredags bar det av mot Trandansen. För två år sedan när jag var där hade jag bokat gömsle nummer 4. Jag var jättenöjd med mina bilder från den gången. Det var dimma på morgonen, följt av ett kort snöfall, gråmulet under större delen av dagen och regn på kvällen. Helt perfekt! Nu skulle jag sitta i gömsle 6, favoriten enligt många. Det kändes lovande, men väderappen visade solsken - inte alls önskvärt!

Så här kom dagen att fortlöpa:

Det låg en lätt dimslöja på morgonen. Tusentals fåglar kom inflygandes från sjön. Tusentals!

H

Förra gången vid inflygningen kom de väldigt nära gömslena redan från början. Så var det inte den här gången, utan de parkerade sig en bra bit därifrån. Jag använde uteslutande mitt 120-300mm hela dagen och jobbade mest på brännvidd 300mm.

H

Dimman varierade i styrka. Den kunde se ut så här:

H

...eller så här.

H

Jag passade på att jobba med lite kreativa idéer. Långa slutartider...

H

...och långa slutartider med lite rörelse.

H

Jag väntade på att de skulle komma närmare. Hur såg det ut mot kullen tro?

H

De var inte så nära där heller. Förra gången var de i omgångar 30-50 cm från gömslet, nu var avståndet betydligt längre.

H

Så bröt solen igenom...

H

...och då vågade de sig plötsligt nära.

H

Men ljuset var så oerhört hårt och eftersom jag redan hade varit 6 timmar i gömslet och hade hela härliga eftermiddagsljuset kvar bestämde jag mig för att ta en tupplur. Då skulle det ju passa utmärkt med de där närbilderna jag hade tänkt mig.

Efter ca 2 och en halv timmars halvdåsande satte jag mig vid kameran igen. Det var fortfarande väldigt hårt ljus, så jag satt mest och letade udda kompositioner. Plötsligt hördes ett oerhört flaxande, och mängder av tranor kom flygande förbi utanför min gömsleglugg.

H

Det rådde total kaos. De flög hit och dit och landade slutligen långt långt bort på åkern. Vad sjutton hade hänt? Inom loppet av några minuter fanns det inte en enda trana kvar på kullen, det var helt rensopat. Jag öppnade en annan glugg för att se hur det såg ut bortåt de andra gömslena. Inte en enda trana där heller! Något måste ha skrämt dem.

H

Jaha ja, tänkte jag. Där rök de närbildschanserna. Men jag höll modet uppe. Kanske skulle de komma tillbaka. Kanske! Jag tog lite "tranlandsskapsfoton" så länge.

H

Timmarna gick och tranorna var långt borta. Men så vi 17.30-tiden började några återvända till kullen.

H

Plötsligt var hela gänget tillbaka!

H

Där stod de igen på kullen och blickade bort mot solen som sakta började gå ner i fjärran.

H

Det blev inga närbilder den är gången, får ta et nästa gång ;-) Istället blev det många kreativa bilder, något som helt i min linje för tillfället.

H

Här är dagens sista bild. Den får symbolisera farväl för denna gång, på återseende nästa år!

Vill du veta mer om hur det är att sitta i gömsle i Hornborgasjön kan du läsa mitt blogginlägg från min förra vistelse. Där står det mer om detaljerna gällande själva gömsleerfarenheten.

Tack för att du tittade förbi! Ha en bra vecka! Hälsingar Elisabeth

PS Jag rekommenderar att du förstorar bilderna :-)

HÄR finns mer bilder från Hornborgasjön.

Inlagt 2015-03-29 22:45 | Läst 7432 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej! Väldigt vackra bilder, måste ha varit en fin upplevelse!
Hälsn!
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-30 08:09
Tack Jan!
Ja det är en helt fantastisk upplevelse, kanske ger mig iväg dit en gång till i år redan faktiskt :-)
Tack för besöket. Mvh Elisabeth
Många riktiga höjdarbilder! Bland dem ett par riktigt bra närbilder.
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-30 08:11
Tack Ernst Göran! Hade nog tänkt mig ännu mer nära närbilder, men det får bli nästa gång :-) Tack för besöket. Ha en fin vecka/ Elisabeth
Mästerliga bilder . Tack för att du tog oss med till tranornas mecka . Ha det bra önskar Krillan 54 .
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-30 08:12
Stort tack Krillan! Kul att du uppskattade att hänga med mig :-) Ha en riktigt fin vecka! Mvh Elisabeth
Härligt reportage om din upplevelse och fotografering av de fina fina tranorna. Mina favoritbilder blev nr 5, 9, och 11:)
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-30 08:14
Tack Agneta! Visst är det underbart vackra. Jag kan inte få nog av dem. Vet inte om jag kan vänta en helt år igen utan kanske gör en nytt försök igen denna säsong. 5:an är min personliga favorit :-) Ha det gott! Mvh Elisabeth
2015-03-30 10:32   Wolfgang
Nu har Du "plågat" Dig igen i gömslet :-) Men resultatet blev ju mycket bra. Jag gillar det svaga ljuset!
Och så har Du även fått fina porträtt!
Hälsningar
Wolfgang
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-31 08:12
Mycket plågsamt ;-) I sanningens namn har mina axlar tagit lite stryk. Det är ju inte en helt ergonomisk arbetsplats att sitta i i 16 timmar. Men det är det värt :-D Tack för fin kommentar och för att du kikade förbi. Mvh Elisabeth
Grattis, det blev en hel rad fina bilder fast fåglarna inte fanns så nära gömslet alltid!!
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-31 08:13
Tack ska du ha Anne-Sohpie :-) Kram och tack för titten/ Ella
Underbara bilder Elisabeth! =)
Du fick verkligen lön för mödan.
Ha det så gott och sköt om dig!
Kram!
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-31 08:14
Tack snälla Du! Det är värt mödan hur som helst, kan varmt rekommenderas :-) Ha en fin dag! Kram
vackert och inspirerande.
svårt att välja någon favorit.
så jag njuter av alla ett par gånger till.
Svar från Elisabeth Landberger 2015-03-31 08:15
Tackar tackar :-) Ha det gott Bengt/ Elisabeth
Ju mer man ser "vanliga" bilder ju mer förtjust blir jag i dessa sudd- och flygbilder.
Det syns att du har haft kul i ditt lilla gömsle. Många läckra bilder !
Ha en skön Påsk !
ing-marie
Svar från Elisabeth Landberger 2015-04-01 16:44
Vad kul att du gillar dem. Och ja, sitta i trangömsle är verkligen fantastiskt kul :-D Ha det fint och Glad Påsk /Elisabeth
Jättehärliga bilder på tranorna! Dimbilderna i början ger en mycket speciell stämning och är dem som jag fastnar allra mest för. Även tredje från slutet är läcker med trädens siluetter. Du har fångat både massorna och individer samt en bra blandning av närbilder och miljöbilder.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Elisabeth Landberger 2015-04-02 13:21
Tack Bjarne! Kul att du gillar mina bilder. Tranor är min stora passion, så det kanske kommer fler framöver ;-)
Ha en riktigt härlig påskhelg. Mvh/ Elisabeth
2015-04-01 21:43   Alf Johansson
Jättefina, mycket varierade bilder i det omväxlande vädret. Efter att ha sett dina "konstverk" blir man verkligen sugen på ett besök där nästa år. Har man från gömslet utsikt åt alla fyra väderstrecken?
M v H /alf
Svar från Elisabeth Landberger 2015-04-02 13:22
Hej Alf! Och tack! Ja, från gömslet har du utsikt i alla väderstreck. Gömslena är dock inte snarlika, så gluggarna sitter lite olika på den olika gömslena. Det kan variera hur många gluggar man har i vart väderstreck :-) Ha det fint och Glad Påsk/ Elisabeth