By Elisabeth Landberger

Vandrar i John Bauers skogar

Förra veckan var jag på fotokurs på Mullsjö Folkhögskola. Anders Geidemark, en av Sveriges främsta naturfotografer var kursledare.

John Bauer är född i trakten och skogarna i området har influerat honom i hans verk. En av uppgifterna under kursen var att porträttera skogen utifrån sin alldeles egna Bauerkänsla. För att få inspiration åkte vi till Jönköpings länsmuseum och tittade på en utställning med den berömda konstnären. Teckningar och målningar på tomtar, troll, sagoväsen och skogens många djur fyllde de olika utställningssalarna. Det var särskilt älgen, Tuvstarrs beskyddare som fångade mitt intresse. Så stark och ståtlig hade Bauer gestaltat den. En riktig sagohjälte. I sagans värld är allt så spännande, så vackert, och så fullt av möjligheter. Hittills har jag funnit skogen svår att fotografera, jag har inte hittat något uttryck som känns rätt. Skulle denna uppgift få mig att se skogen ur ett nytt perspektiv måntro?

Morgonen därpå tog jag på mig mina sagoögon och gav mig av. Vem eller vad skulle jag möta? Jag hoppades på en älg!

Det första jag mötte var en björk. Den måste ha vält under hösten, några av dess rödbruna löv satt fortfarande kvar.

H

Trollsjön, där vi befann oss låg alldeles stilla och försiktiga dimslöjor smekte vattnet.

H

Dova dunkla färger i stort och smått...

H

...fick fantasin att skena iväg...

H

Vi fortsatte mot Ryfors. Spröda linneor välkomnade oss...

H

...till den undersköna skogen. Och jag ville aldrig att min promenad skulle ta slut...

H

Jag kommer att ta på min sagoögoen igen, nästa gång jag går till skogs...

Ja,det var min Bauertolkning det, och jag hade ju önskat mig en älg som sagt. Men det är klart, med så många fotografer i skogen gömmer sig djuren, låter sig inte synas.

Jag laddar in den sista bilden till mitt blogginlägg, puh, bara en till kvar. Klockan är 23.30. Åh vad jag är trött, och kissnödig! Måste ut på toa. Omgående! Jag är på landet och vi har utedass. Jag stoppar fötterna i första bästa gummistövlar och hastar ut genom dörren...Det står något längre ner i skogsbrynet på grannens tomt. Är det?... Det är det! En älg! Och det finns något mer bredvid den. En kalv! Jag rusar tillbaka in i huset och hämtar kameran. Med lite tur står de kvar. Kom igen, kom igen, tur tur tur! upprepar jag i mitt huvud.

Jag har mitt 70-200mm på och en 2.0 konverter. Det här är resultatet av handhållet ISO 6400 f5,6 1/10:

Ha :-) Jag fick mitt älgmöte på bild till slut :-D

Ha en riktigt härlig dag. Kanske blir det lite sol idag till och med :-P Kram/ Elisabeth

ps Förstora gärna bilderna

Inlagt 2014-07-02 05:59 | Läst 15030 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till ditt älg-möte och bilden blev ju bra....
Det var dock den sjätte bilden som triggade min fantasi med tankar om troll och knytt som kunde gått där.
Ha en bra dag / Jan
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:34
Tack Jan! Ja skogen är en spännande plats, och det har blivit än fler Älgvägen sedan detta igår kväll :-). Kul att du kikade förbi. Mvh Elisabeth
DIn första och näst sista bild har riktgt Bauerkänsla tycker jag. Det lät som en spännande kurs. Jag håller med om att skog är svårt att fånga på bild så det känns helt rätt. Det kan vara hur vackert som helst när man är där men det blir inte så på bild.
Så roligt med älgen, det är sällan man har kameran till hands när de vilda djuren dyker upp.
Hälsningar Lena
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:39
Det var en jättebra kurs Lena! Anders Geidemark är en fantastiskt kursledare och inspiratör :-) Skogen är definitivt en utmaning, men njutbar sådan, och med lite tur stöter man på en av skogens invånare :-P Ha det gott/ Elisabeth
Absolute Bauerkänsla i en och annan av dina bilder, där har du ett tema att spinna vidare på.
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:41
Kommer absolut spinna vidare på sagotemat :-). Tack för att du kikade förbi. Mvh Elisabeth
Du fick till fin trollsk känsla i bilderna och älgen var ju kul också!
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:42
Gillade stämningen, och i mina typiskt dova färger :-). Ha det gott Danne
Fantastiska bilder!
/Enrico
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:43
Stort tack Enrico :-). Mvh Elisabeth
Oj, vilka fina bilder! Snyggt bearbetade också, mörka med en kall ton. Jag tycker bild ett och fyra förmedlar John Bauer-stämningen extra mycket och älgarna är fina också!
Ha en bra dag!
Bjarne
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:46
Tack Bjarne :-) Grenen i vattnet är jag rätt nöjd med, effektfullt med de bruna löven som satt kvar :-) Ha en fin kväll! Mvh Elisabeth
Jag tycker den första bilden med björken är en bild utöver det vanliga. Helt i min smak. Gillar även den sista bilden med stubbarna. Älgen är ett fint kompliment till de övriga.
Sten
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:47
Första bilden är min favorit också :-). Tack för att du tog dig tid och tittade förbi. Mvh Elisabeth
Fina bilder med Magik, på olika sätt, med ljus, innehåll och så mötet med vilda djur, det är något speciellt... Fing fångat på din tur... //Peter
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:49
Tack Peter :-). Ja ibland ska man ha lite tur också. Ha det gott! Mvh Elisabeth
1 - 4 - 6 ger mig Bauerkänsla. Speciellt nr 6.

mvh Tommy
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-02 20:52
Skogen bjuder på så många spännande ting, grenar och stubbar i härliga former. :-) tack för besöket. Mvh Elisabeth
Vackert och stämningsfullt! Snyggt fångat som vanligt :)
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:20
Stort tack Christian :-D Uppskattar verkligen din kommentar! Ha det gott/ Elisabeth
Härligt fångat, du lyckades så bra att fånga Bauerkänslan. Första bilden är så häftig och i bild nr. 6 har du fått ett härligt ljus mitt i det mörka.
Älgen är väl alltid härlig att kunna fånga på bild, och den passar mycket bra in till de övriga här.
Mysigt !
Ha de fint !
Ing-Marie
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:23
Tack Ing-Marie! Ja jag fick till lite skön sagokänsla tycker jag själv. Det var kul :-D Ha det fint/ Elisabeth
Fantastiskt fina bilder med mycket av skogens mystik och trolska stämning. Tycker som flera andra att ettan och fyran står ut. Fyran, är det en vattenspegling, vänd upp och ner så den blir "rättvänd"? Större delen är ju lite lagom oskarp och ger den där härliga stämningen och bara övre vänstra delen är skarp. Oavsett hur du gjort gör bilderna intryck på mig / Björn T
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:32
Hej Björn, och tack för din fina kommentar :-) Fyran är ingen vattenspegling alls, den bilden har jag fotat genom en prisma. Jag gillar att fota genom saker, och just genom kristaller och prismor kan det bli lite kul. Jag testade om det skulle passa i detta sagotema, och det tyckte jag att det gjorde :-) Den övre delen av bilden är den faktiska bergskammen med sina grantoppar, resten är också grantoppar men som prisman speglar från andra håll. Testa själv får du se. man kan "hämta" saker genom att vrida prisman i olika riktningar framför objektivet. Ofta blir det inte så bra, men ibland funkar det utmärkt beroende på vad man vill berätta med sin bild. Kul att du tittade förbi! Ha det fint/ Elisabeth
Men åhh!
För första gången på månader loggar jag in på FS för detta måste jag kommentera!! :)
Helt fantastiska bilder och oj vilken känsla! Visst har du hittat sagostämningen!
Vilket roligt tema! Får väl se om Anders kör en repris vecka 31 för då ska jag bege mig till Mullsjö igen. Alltid lika kul! Synd att du inte gick v 31, eller jag 26, för det hade varit kul att träffas. Men det kommer kanske fler tillfällen! :) Har ofta kollat in dina bilder här och de är underbara.
Hälsn. Ulrika
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:39
Men åhh tillbaka Ulrika :-) Vad glad jag blir av din kommentar :-D Blir ju lite avis också nu när du säger att du ska till Mullsjö vecka 31. Jag kommer nog gå nästa sommar igen. Hade egentligen tänkt gå vecka 31 denna sommar men mina vänner som jag skulle gå med kunde inte då, så det blev den tidiga veckan istället. Det hade varit jättekul att träffas! Det kanske dyker upp något tillfälle framöver. Jag har kikat på dina bilder med förut, tycker att du är jätteduktig :-) Stort tack för att du loggade in och kommenterade, verkligen kul! Ha det fint/ Elisabeth
Ullis A 2014-07-07 21:58
Med tanke på årets upplägg med "nybörjare" v. 26 och "lite mer avancerat" v 31 hade väl v 31 mera varit något för dig tycker jag! :) Ja jag ser hemskt mycket fram emot årets kurs!! Var där förra året också samt 2011 för Terje men det är en helt annan historia.. ;)
Vi får väl samordna oss till nästa sommar kanske! Hade varit hemskt skoj :)
Och Tack så mycket!!
Hälsn. Ulrika
2014-07-03 13:51   Niklas Virsén
Hej Elisabeth!

Grymma bilder och ett härligt möte på slutet där! Jäkla fin blåton och stämning du har fått till i bilderna! Lite avundsjuk, ser riktigt bra ut. Är säker på att det inte bara är Anders som har trollat, utan att grunden i det hela är ditt sätt att hantera kameran och känslorna.

Ska du till Säter i år? Kanske hänga några trollska bilder med härlig blåton?

/Niklas
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:47
Hej Niklas! Blir så himla glad av din kommentar...TACK!!! Men visst sprider han lite magi över världen den där Geidemark :-) Och som jag skrev på fejan, kommer absolut till Säter om jag är i Sverige. Vill sååå gärna träffa dig och alla de andra. Stort tack än en gång! /Elisabeth
Underbara bilder!

Henrik
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:48
Tack Henrik :-) Kul att du kikade förbi! Mvh Elisabeth
Jag har tur att ah Anders i min fotoförening. En fantastisk fotograf.
Gillar dina John Bauer tolkningar
Marianne
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:49
Hej Marianne! Åh vilken tur du har som har Anders i din fotoförening! Han är verkligen både en fantastiks person och fotograf! Kul att du gillar mina bilder, och tack för att du kikade förbi. Mvh Elisabeth
2014-07-03 18:29   Kenneth Meijer
Grattis till stämningsfulla bilder!
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:53
Hej Kenneth, och tack :-) Kul att du kikade förbi. Ha det gott/ Elisabeth
Härliga bilder Elisabeth!

Mvh,
Fredrik
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:55
Tack ska du ha Fredrik :-) Mvh Elisabeth
Hej Elisabeth! Underbara bilder! Björken sticker ut och är i en klass för sig. Mvh Thomas
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:56
Hej Thomas! Håller med dig, björken är min favorit :-) Stort tack för din kommentar, och kul att du tittade förbi. Mvh Elisabeth
Elisabeth, jag har själv tänkt att fotografera någon gång i John Bauer skogarna. Det finns en John-Bauer-vandringsled som mellan Gränna och Huskvarna.
Och så har Du gjort det! Fantastiskt!
Motiv och ljus i Dina bilder ger mig en fin John-Bauer-känsla!
Grattis!
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 20:59
Hej Wolfgang! Kul att det finns en vandringsled. Den blir jag ju sugen på att gå nu när jag har gjort ett första besök i dessa spännande skogar. Stort tack för din kommentar och för att du tittade förbi. Mvh Elisabeth
En mycket fin serie bilder, temat håller hela vägen, tur du fick din älg.
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 21:00
Tack Tommy, och jag hade lite tur där på slutet som sagt :-) Ha det gott/ Elisabeth
2014-07-06 09:14   Arne Gustafsson
Verkligen fin-fina bilder, inklusive älgbilden!
heders åt dig för att du tog den, trots situationen i övrigt...
Hoppas dock att det hela avlöpte lyckligt! :-)
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 21:02
Stort tack Arne, och situationen avlöpte lyckligt till slut ;-) Mvh Elisabeth
Vilka fina bilder, den näst sista bilden gillar jag bäst den har så fint ljus och bra motiv så man vänta bara att prinsessan Tuvstarr ska titta fram.
Ha själv gått den kursen och det är en toppen kurs och med en toppen lärare.
Lycka till med framtida fotoande/ Joacim.
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 21:04
Tack Joacim! Ja, Anders är verkligen en toppenlärare och inspiratör! Mvh Elisabeth
TACK för din berättelse. Jag fick lust att ge mig ut med mina sagoögon också!
Och bilderna...inspirerande!
Laura Albanesi
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-07 21:06
Tack själv Laura :-D Verkligen kul att kunna inspirera! Hoppas att du gav dig ut med dina sagoögon :-) Kul att du kikade förbi! Mvh Elisabeth
Härliga bilder med mycket känsla. Jag fastnade för den första och för 'prismabilden'. Kul, att höra hur du gjorde den.
Avundas dig kursen men hoppas kunna besöka både skogarna och Bauerutställningen vid nästa besök i trakten.
Eva
Svar från Elisabeth Landberger 2014-07-09 19:22
Tack Eva :-) Utställningen var verkligen värt ett besök, kul att få kika på alla skisser han gjort, och att följa förarbetet till bilder och böcker. Och skogarna är också värda ett besök. Ha det fint/ Elisabeth
Karuzzell 2015-01-10 19:16
Kursen står fortfarande på önskelistan men det blev i alla fall ett besök på museet i Jönköping, tack vare dig! Det var mycket inspirerande, på ett sätt jag inte förutsett. Skrev ett litet inlägg på min blogg om det idag. Tack för tipset!
Eva
2014-07-09 22:46   Laila Stålgren
Vilka fantastiska bilder du har tagit.
Jag tycker också att det är svårt att fotografera skogen så att det blir en spännande och besjälad bild. Så jag förstår dig precis. Du har lyckats fantastiskt bra med dessa bilder tycker jag. Så tydligen har JB-utställningen varit en bra inspiration. Älgbilden är ju en fantastisk lyckträff. Det är ett av problemen med sådana bilder, att man måste ha en älg för dem. Många fotografer häckar ute i skogen en lång natt för att få ett tillfälle. Klart trevligare när den behövliga älgen dyker upp utanför stugknuten.