Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Mänsklighetens sista vita skjorta

Det är ett uttryck som, vad jag vet, härstammar från Björn Ranelid. Han myntade det i tidningen GP i samband med en hyllning till orden, läsningen och litteraturen relaterat till bokmässan i Göteborg 2016. Jag tror att han burit med sig uttrycket om den sista vita skjortan sen dess med tanke på hans senare utgivning, och det är ett uttryck som fastnar lätt; det medges:)

För egen del, så kan jag utan tvekan hålla med om många av de teser han framförde 2016, speciellt kanske med avseende på det fria ordets betydelse...

Men för mig så framstår mänsklighetens sista vita skjorta kanske främst som något relaterat till miljön. Jag räds visserligen bakåtsträvande talibaner, och med dem närbesläktade åsiktsriktningar oavsett var de visar sitt fula tryne, som verkar ha för avsikt att vrida både klocka och utveckling mot hedenhös; milt sagt. Men där tror jag faktiskt på, och litar till människans förnuft. Vi kan förhoppningsvis inte som grupp vara så korkade att vi faller för en medeltida människosyn där jämlikhet och frihet sätts på undantag. 

Men oron är trots allt ändå större för moder jord. Om hon beslutat sig för att vända mänskligheten ryggen, då tror jag nog att det kan vara dags att kavla upp ärmarna på den där sista vita skjortan.

Molnen vid horisonten ser ibland ut som den renaste bomull. Ibland... Emellanåt är de rent av hotfulla.

Naturen rår vi nog inte på. Ungefär lika utsiktslöst som de loppor som påstås gräla om vem av dem som äger djuret vars päls de krälar runt i. 

Undrar förresten om en behöver stryka skjortan först...

Inlagt 2021-08-20 20:43 | Läst 637 ggr. | Permalink
Fina spännande bilder på en skjorta, och så den sista landskapsbilden molnen drar ihop sig hotfullt nära, den dova nertonade stämningen i förgrunden förebådar orostider för mänskligheten, facklan är tänd rid i natt. Ja helt klart är det uppvärmningen av vår planet vi bör oroa oss för och absolut lyssna på vad forskare säger, lita till vetenskapen. Något måste ske ta sin början med det snaraste, därför att naturen som du säger den rår vi inte på. Det som håller på att ske står utanför all mänsklig föreställning och fantasi. Kanhända nu är det bara gud vår skapare som höjer ett varnande finger, människa besinna dig, om vi nu tror på hen. Det är hög tid att världens nationer och ledare fattar ett gemensamt beslut om vad som skall göras, hur obekvämt det än må vara. Skit i skjortan snart nog stryks inga skjortor alls eller för all del passa på medan det finns el för att nu skall det ju tillverkas batterier, då man hyser ett hopp om att detta skall rädda världens konsumtion och produktionsapparat och för all del minska utsläppen av bla koldioxid, men för hur länge då. Vi är på god väg att förvandla den jord, den enda jord vi har att leva på till en steril stenöken...
😯
Svar från Morgan Åvitsland 2021-08-20 22:56
Stort tack för välformulerad och knivskarp kritik Hans-Åke:)

Exakt just så, H-Å, det är minsann lite oroande - För att hålla sig på den försiktiga sidan:)

För egen del tycker jag nog att det är ganska kul när till och med en skjorta och en molnig kväll kan te sig ganska spännande. Men visst är det väl så som du själv påpekar, att budkavlen kanske går över världen precis som den gjorde när Jon Stånge valde att gräva ner den och Svedje valde något helt annat...

Vi som lyssnar, och hör larmet. Vad vi väljer är väl till syvende och sist upp till var och en. Figurerna i Mobergs roman gjorde sina val, allt efter vad de kände, erfor och förstod. Hans roman skrevs i början på 1940-talet och bör kanske tolkas i skenet av sin samtid.

Huvudsaken kanske är att en besinnar sig och tänker till. Så att en inte landar i en stenöken, eller än värre - Under den.

Allt gott!
//Morgan
Intressant text och spännande bilder. Nyligen hemkommen från medeltiden kan man inte låta bli att fundera på hur en del dårar!? i huvudsak med stora skägg har stannat i utvecklingen.
HaD/Gunte..
Svar från Morgan Åvitsland 2021-08-20 23:55
Hej Gunte, long time no C.

Medeltiden är ju som bekant ett ganska töjbart begrepp, huvudsaken är väl kanske att en insett att Eslöv med dess omgivningar liksom E 22:an österut förmodligen är närbesläktat med världens ände;)

Lund torde, borde, kanske vara världens Centrum och dess självklara mitt. Det jobbas ju som bekant på många fronter, men dessvärre har vi inte nått ända fram - Ännu:D

Vi som redan återfått tron på en hållbar framtid och faktiskt bytt ut vår utrustning till Canon strävar som alltid efter ljuset;)

Bortsett från allt vardagligt bus - Hoppas du har haft en fin sommar. Ska bli kul att kasta sig in i fotograferandets underbara värld - Igen. Har ju faktiskt varit några veckors stiltje, och dessvärre, som resultat; några veckors...abstinens;)

Vad du än gör - Håll dig borta från Uppsala:)

Allt Gott!
//Morgan