Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Ingen brand utan eld

Prometheus sägs ha stulit elden från gudarna och gett den till människorna. Vad jag kan förstå så distribuerade Ivar Kreuger den, åtminstone för en tid. George Eastman bistod väl möjligtvis med att se till att den blev fångad på film. Den något märkliga kopplingen mellan Eastman och Kreuger består väl främst i att jag en gång råkade läsa Eastmans nekrolog vid ett besök på tändsticksmuseet i Jönköping. Av någon anledning har jag inte glömt den, och se där; nu kom det minnet ganska väl till pass.

Den återfanns något längre ner på den sida av JönköpingsPosten som delgav den för staden måhända sorgliga nyheten om Kreugers bortgång. De båda dog med endast ett par dagars mellanrum, båda två av självmord. Prometheus och Kreuger lekte väl möjligtvis med elden i någon form. Prometheus befriades enligt legenden av Herkules, de båda andra hade inte samma tur, trots att de på sätt och vis ändå uträttade storverk, dock utan Herkules hjälp.

Hur en stackars fattig flicka i Odense fick tag i svavelstickorna förtäljer dock inte historien... 

Elden är vacker att se på. Jag kan sitta vid en lägereld i timmar och njuta, både av värmen den ger och skådespelet den bjuder på. En av mänsklighetens främsta bundsförvanter, men trots de många åren i mänsklighetens tjänst inget en bör lämna obevakad, ens för ett ögonblick. En brand är något helt annat... Elden är glupsk och hungern är förtärande. Den här elden fångades dock - Om än bara på bild:)

Inlagt 2020-06-23 00:18 | Läst 697 ggr. | Permalink
Visst är sprakandet från en lägereld rogivande..och på tal om eld så förtäljer Gutasagan att när Tjelvar landsteg på Gotland och hade elden med sig stannade ön ovan ytan. Dessförinnan sjönk ön under ytan på dagen.
Om man kan ju undra eftersom hans skeppssättning ligger ett par kilometer från kusten.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Morgan Åvitsland 2020-06-23 18:29
Hej Gunte, och tack för raderna!
Passar precis med såna berättelser och tankar kring en lägereld:)
Kul att höra om Tjelvar och Gutasagan. Fler stenar att vända på och minnesfragment att bevara inför framtiden. Historia är ett kärt ämne, och har alltid legat mig varmt om hjärtat. Berättelser från sagornas tid likaså.
Kul att du oxå kände värmen från brasan, välkommen att slå dig ner:)
M.v.h.
Morgan
Fin text (bild också) med många och intressanta associationer! Hälsningar/ Björn
Svar från Morgan Åvitsland 2020-06-24 05:38
Hej Björn, och tack för kritiken!
Jag blev faktiskt ganska nöjd med de där härligt mjuka lågorna och de "varma" färgerna mot den mörka bakgrunden. Nästan så att det sprakar till lite gran:)
M.v.h.
Morgan