Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Livet på landet (Livet po lanned)

Jag bor ju på en lantgård. Det märks ganska tydligt emellanåt, på diverse olika vis, inte minst i de små inlägg en publicerar här:) Redan i förra inlägget hade till exempel flugorna gjort sig påminda. Deras närvaro är minst sagt påtaglig för närvarande...

Häromdagen när jag rullade mot jobbet en morgon mötte jag en djurtransport på grusvägen. De hör ju oxå till lantgårdens möjliga inslag.

Det var en tidig morgon, soldis och morgondimma strilade oändligt vackert ner genom träden och gjorde mig plågsamt medveten om att alla resor den morgonen kanske inte kändes lika vackra och fridfulla för samtliga.

Men så ser ju livet ut, och döden... En del grillar, andra grillas. Sallad någon?

Semestertider nalkas. En gång valde jag att hyra en husbil och bila söderut, genom Europa. Den ganska slumpartade resan med de båda sönerna nådde slutligen Reims i Frankrike. Vi passerade visserligen aldrig Flandern, men vi passerade Verdun. Det var illa nog. En del grillar...

Alternativ kanske finns, om en bara letar lite grann. Skyttegravar är väl knappast nån hållbar lösning.

Det går ju - Att tänka om, att ändra både åsikt, ståndpunkt och smak;)

Kanske är det som är nyckeln?

"In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
    That mark our place; and in the sky
    The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
 
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
    Loved and were loved, and now we lie,
        In Flanders fields.
 
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
    The torch; be yours to hold it high.
    If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
        In Flanders fields."

Inlagt 2021-07-06 21:36 | Läst 512 ggr. | Permalink
En text att funder över. Hur vill vi att livet ska se ut. Flugor har jag inget besvär av här uppe i Jokkmokk där jag befinner mig. Men mygg, mygg, mygg och åter mygg. Köpte en dosa att sätta i vägguttaget. Mr. Mosquito. Tror den kostade 160:- Blev tveksam efter första dan men plötsligt låg det kanske 200 mygg bakom soffan och på fönsterbräden. Sen har det varit myggfritt.
Sluta äta kött blir kanske svårt men absolut dra ner. När alla barnen bodde hemma så var det lätt att laga till något av köttfärs som räckte till alla. Försöker minska köttätandet. Mina två döttrar äter inte kött. Så jag har lyckats fostra två på rätt spår. Den äldsta sonen äter utan att tänka på de stackars djuren. Min yngsta son jobbar på en charkfabrik. Kan också äta kött men helst inte. Äter ofta vegetariskt. Han struntar helt i om fabriken går med vinst eller inte. Det styr ägarna som det passa ändå. Han blir förbannad när han ser mängden med kött som slängs. Då inte för att det är en förlust för ägarna utan för hur många djur som levt ett taskigt liv för att edan slängas till ingen nytta.
Passerade Suomussalmi för några år sedan och nog är det med en tryckt stämning man åker därifrån. Många av mina svärföräldrars vänner och släktingar dog under kriget.
Sten
Svar från Morgan Åvitsland 2021-07-09 16:06
Hej Sten och stort tack för din fina kommentar.

Tänker lite grann på din text och dina bilder från skövlad skog och hyggen när jag läser kommentaren. Jag ser vissa paralleller
Man får hoppas att det är till nytta med allt, och det är väl just det där som grämer mig med flugspiraler, och för den delen all slags masslakt utan vare sig rim eller reson.

En ser ju hur flygfän dör i parti och minut, men de äts ju inte upp av svalor eller flugsnappare om kvällen. De fastnar och dör, till nytta för ingen utom möjligtvis för en och annan filosofiskt lagd åskådare eller fotograf. "En ska inte gråta över spilld mjölk finns det ju ett gammalt talesätt om." Jag är nog lite tveksam till det...

Nu var det väl lite tur för finnarna ändå - Att det gick som det gjorde vid Suomussalmi. Men visst är stämningen på platser som Suomussalmi, Verdun och liknande ställen ganska dämpad. All heder åt de som offrat sig för andras frihet, men det är synd och skam att de ska ha behövt betala ett så högt pris.
Allt gott!
//Morgan