Här får du ibland se hela bilden, men stundtals oxå läsa mellan raderna:)

Ute i kylan

Kan väl tyckas vara ett märkligt val av motiv. Men nog verkar det som om övergivenheten är ganska påtaglig för somliga... Utrangerad, passé, ute i kylan liksom. Tycker det säger något om vår tid och den resursåtgång, det slitage som pådyvlas vissa, och det möjligtvis lite futtiga tack som erbjuds somliga, efter lång och trogen tjänst.

Visserligen är en ABB-robot en maskin som vilken som helst, och livslängden är väl förmodligen lika begränsad för den som för andra typer av redskap och fordon. Men de är i någon mån tänkta att ersätta människor i vissa delar av arbetslivet. Detta kanske främst p.g.a deras förmåga att uthärda och prestera. Maskinen står förresten i Gnosjö...

Tänkte, inte utan viss sorg på legenden om "John Henry" På låtar som "Staten och kapitalet" och sist men inte minst - På personal inom vården, som pressas hårt för närvarande. Jag lider med dem.

När jag först fick syn på den här roboten såg jag med ens möjligheter till motiv. En silhuettbild med natur och himmel hade känts som högsta vinsten, men i den väderlek som råder för närvarande kan en int vara så känslig:) Kan ju trots allt välja mellan färg och svartvitt;)

  

Inlagt 2020-11-21 16:02 | Läst 597 ggr. | Permalink
Hade ju varit perfekt som motordrivet stativ, ok inte lättvikt, men att ha i trädgården
Svar från Morgan Åvitsland 2020-11-21 17:47
Ja du - E väl inget som åker med i kameraväskan iaf. Gillar hur du tänkte där:)
Möjligtvis skulle det kunna göra lite nytta om en pysslar med astrofoto, men jag tror att den kanske är lite för overkill i pris för det. Trots att astrofoto är en ganska kostnadsintensiv hobby.
Allt gott!
//Morgan
Khalad 2020-11-21 18:25
Tänk, den tanken dök upp hos mig också, innan jag läste Peters kommentar. Borde gå att programmera så att den följer stjärnhimlen. Sen kan man lasta på det som behövs av kameror och tunga objektiv......Förstår att du tyckte den ser lite ensam ut....Bild som startar tankeverksamheten! Hälsningar/ Björn
pdahlen 2020-11-21 18:54
Precis, men har man ingen övergiven robot så kan man köpa en sådan här

https://astro.astrosweden.se/sv/articles/2.1265.13068/sky-watcher-sky-watcher-eqm-35-pro-synscan-montering
Svar från Morgan Åvitsland 2020-11-21 21:25
Ja, det kändes onekligen som en lite apart syn. Lite som att skrota det som, åtminstone jag upplevt som framtidens "arbetare" Får nog erkänna att det skakade om lite grann...
Allt gott!
//Morgan
Nu väcktes det slumrande minnen från tiden jag var lackerare på Scania.
Då i robotarnas ungdom så skulle det installeras svetsrobotar i en stor lokal
som fick heta "storskogen". Det var under en tid många besök dit för att kolla på dessa
"mänskliga" svetsare som stod där och viftade och pyste...
Mvh/Gunte..
Svar från Morgan Åvitsland 2020-11-21 21:22
Ja det känns lite märkligt. Finns ju arbetande robotar, datorer och annat, i närtid. Kändes märkligt att se en övergiven och "ute i kylan". De är ju...framtiden, eller?
Allt gott!
//Morgan
En sån har staplat pallar och lyft in färdiga pallar i maskinen som borrar och försänker hål, åt mig vid pallmaskinen jag körde i 15 år. Sparade nog en del arbetsskador när man slipper stapla och lyfts tunga pallar för hand. Den står fortfarande där och tjänar den som tagit över efter mig, sedan i somras då jag drog mig tillbaka från arbetslivet. Mycket skrotvärde i dom, får väl smältas ner direkt för det gå nog inte mala sönder dom så lätt.
Svar från Morgan Åvitsland 2020-11-21 23:35
De har nog gjort en hel del nytta genom åren. IRB 6 från Asea lanserades tydligen redan 1974 och då har de ju bevisligen några år på nacken. Är väl iofs ganska befogat att slita mer på redskap och maskiner än på människor:)
Men du har nog en poäng i att de förmodligen inte är så enkla att destruera. Får lite vibbar från "terminatorfilmerna" De bara går och går typ... Vore väl ganska kul om förtjänsten de inbringat hade delats aningen mer rättvist bara;)
Allt gott!
Morgan