Att spegla det jag gillar.

1:a advent bland ugglor och uvar..

Det är inte alltid man ser ugglor i grupp, men idag passade jag på att göra det.. Alla har vi väl våra vanor kring juletid, för mig är det att besöka Skansens Julmarknad någon av adventssöndagarna, och i år så blev det den första advent. Mycket för att vädret var bra, dessutom fanns det ett litet tunt snölager i terrängen som ger lite Julkänsla.. Men framförallt är Skansen så bra för att man kan titta på så mycket annat än själva Julmarknaden, den passerar jag oftast efter att ha gått ett varv där.. så jag gick till Lappugglorna och Berguvarna och njöt av deras härliga hoanden några få meter ifrån i det nästan helt mörka eftermiddagsljuset.. en maffig upplevelse! Lappugglorna höll på att matas när jag kom, det var också spännande att se! Det var inget bråk bland ugglorna om maten alls, dom lät sig matas med möss en i taget i lugn och ro! Såg riktigt trivsamt ut! För er som undrar varför man har stora ugglor i voljärer så här, så beror det på att det är skadade individer, som annars inte skulle ha klarat sig ute i naturen. Dom ser inte skadade ut när man ser dom här, men det kan vara för oss osynliga skador, skadade ögon, öron, ben, klor, vingar, t.ex.. Fotona togs med Z50 + den lilla zoomen Z DX 16-50 mm. Och ISO hamnade allt som oftast på max som är 51 200.

Nästan som att sitta i gömsle.. men troligen billigare!

Lappugglorna och dess skötare.. Det var så mörkt att det tog någon minut innan jag såg skötaren..

Djurskötaren har en visselpipa i munnen som hon blåser lite i varje gång en uggla får en mus..

Här finns det 6 Lappugglor i bild..

Som små tomtar..

Sen gick jag bort till Berguvarna, tror att det fanns 3 individer där.. det var så mörkt att det var svårt att se.. Dom brukar alltid 'hoa' den här årstiden när det har blivit mörkt.. så även denna eftermiddag!

Tack för mig!

Inlagt 2019-12-02 10:20 | Läst 321 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Otroliga bilder, det är ju nästan mörkt! Tom flygande fågel. Dessutom känns det naturligt med dom mörka bilderna just för att det är ugglor, riktigt bra. Många hälsningar/ Björn T"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Spännande och kul bilder i vintermörkret. Undrar om dom längtar ut nån gång.
😁
Svar från ehrsa 2019-12-02 11:07
Hej! Det var väldigt trevligt att få se dessa Lappugglor matas så här! Dom betedde sig så 'städat', det förvånade mig! Allt var bara tyst och lugnt.. Ja, vad vet man om Ugglor som längtar ut.. jag skulle längta ut! Jag vet att Berguvarna eller i alla fall en av Berguvarna har nått kroniskt fel som gör att den skulle inte kunna överleva utan att bli matade, och dom har fått kullar med ungar här på Skansen, som sedan har satts ut i naturen! Berguvar är inte helt ovanliga här bland stadens fastigheter, kanske de är avkommor från skansens Berguvar..? Kanske är det samma med Lappugglorna, att dom får ungar här som sen ändå kan sättas ut.. men detta vet jag inte! Tack! Hans-Åke.
Hälsn!
Trevlig läsning med fina bilder och som du skrev billigare än gömsle ;)
Roligt att få se ugglor då jag aldrig stött på någon ute än.... :)
Svar från ehrsa 2019-12-02 11:53
Hej! Ja, det här var fint att se i eftermiddagsskymningen! Trevligt att gå undan lite från Julmarknaden också, det finns så mycket mer att se på Skansen! Ugglor tycker jag nog är dom mest spännande fåglarna.. dom är lite speciella jämfört med övriga rovfåglar! Tack! Joakim.
Hälsn!
Iso 51200 (!), men då är det inte sooc förmodar jag, utan du har avlägsnat brus i Lr?
Svar från ehrsa 2019-12-02 17:53
Hej! 'sooc' är väl bild direkt ur kameran.. du får rätta mig om jag har fel! Näe, det är RAW-filer som omvandlats till 'DNG-filer' som sedan importerats till Lightroom 6.14, den tar inte mina nya Z50 RAW-filer rakt av.. men det går rätt fort att göra om dom till DNG-filer, så det är inget stort problem för mig! Jag hade Lightroom 5 innan 6, då fick jag också göra om filer till DNG-filer för att få in dom i Lightroom 5.. Och där drar jag en hel del i översta reglaget för brus, Luminans tror jag det heter.. Att skärpa går nästan inte, då ökar bruset direkt.. Men när jag är klar i Lightroom så sparar jag ner bilden i bästa kvalitet på JPG, och sedan tar jag in den JPG-bilden i Photoshop 7 (gammal version av Photoshop) och där gör jag en mindre version av den ursprungliga JPG-bilden, brukar krympa den till 1800 pixlars bredd eller höjd, en storlek jag brukar ha på bilder som jag matar in här på Fotosidan! Dessutom skärper jag upp den krympta bilden i Photoshop, tycker att det finns bättre verktyg för det i Photoshop än i Lightroom! Och det är de färdiga bilderna du ser här ovanför, alla har gått igenom den proceduren.. och alla är också beskurna i varierad grad från RAW-filerna.. Man ska veta också att brus minskar när man 'krymper' en bild, medans dålig skärpa blir lite bättre i den förminskningen av en bild.. Jag kan ofta lämna kvar lite brus när jag redigerar en bild i Lightroom, för jag vet att den bilden kommer att tappa en hel del av bruset bara av att jag krymper bilden från originalstorleken i JPG till den mindre versionen på 1800 pixlars bredd eller höjd.. dessutom bättra på skärpan i Photoshop.. då blir bilderna ändå så pass bra som här ovan, trots 'max-ISO' 51 200.. Tack! Ragnar.
Hälsn!
light 2019-12-02 18:14
Tackar för detta väldigt utförliga svar! 🙂 (Ja, det betyder direkt ut ur kameran utan behandling)
Khalad 2019-12-02 21:33
Bara en detaljfråga Jan, ser att du skriver att bruset minskar när du krymper/croppar bilden. Min fråga gäller ordet croppa. Jag använder croppa i stället för ordet beskära, och i den betydelsen är min erfarenhet att bruset ökar om jag drar upp den croppade bilden till samma storlek som jag hade hela bilden tidigare. Förstår jag ditt svar till Ragnar använder du croppa som synonym till krympa? Antar att du med krympa menar att du minskar antalet pixlar, det innebär ju mindre bild om den skrivs ut med samma dpi eller vad det heter. Men menar du att bruset minskar vid krympning också om vi "tittar" på krympta bilden i samma storlek tex i FS, som den icke krympta bilden? Hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-12-02 22:19
Hej! Björn. Ja, jag använde nog 'croppa' som en synonym till att krympa bilden, bilden finns kvar i 'bredd i förhållande till höjd', men krymps till färre pixlar, men det är nog fel att använda ordet 'croppa'.. Beskär man bilden så finns nog en hel del brus kvar beroende på hur kraftig beskärningen är, precis som du säger.. men 'krymper' du en stor bild (i pixlar) som har en del brus, så försvinner en hel del av bruset, samtidigt som den ofta känns lite skarpare sett på en skärm, hur det visar sig om man trycker ut en bild vågar jag inte svara på.. Men jag gör ju alltid en RAW-bild till en JPG- bild i sin största version (i pixlar) i Lightroom och sparar sedan ner den på hårddisken. Sen tar jag in den JPG-bilden i Photoshop (7) och där 'krymper' jag den bilden till den storlek jag vill ha, oftast till 1800 pixlars bredd eller höjd, sen 'slutskärper' jag den lite och kanske justerar någon färgmättnad om så behövs, sen lägger jag till en bokstav efter ursprungsbildens 'namn/nummer' så sparas den ner i en ny mindre version av ursprungsbilden, och hamnar bredvid original JPG-bilden i samma mapp! Då har jag original JPG-bilden kvar plus en mindre version av samma bild, som jag oftast använder i mejl och även här på Fotosidan! RAW-filen kastar jag, om det inte är en väldigt speciell bild, då sparar jag även RAW-filen. Och ja, jag upplever att bruset minskar jämfört med min original JPG-bild i full storlek när jag krymper den, i varierad grad hur mycket jag krymper den.. Vill minnas att Fotosidan krymper en större bild, ner till 2880 pixlar i bredd som mest, och de flesta original JPG-bilder är ju betydligt större än så.. Den krympningen av en bild ger troligen samma resultat, att brus försvinner en hel del, och skärpan blir lite bättre om den nu var lite dålig , men kanske bara till en viss gräns..(?) Jag har flera gånger noterat att jag tycker själv att det är på gränsen till för mycket brus i en bild som jag redigerat i Lightroom, men sedan ändå matat in den i en 'krympt' JPG-version (1800 pix.), och jag har sedan haft svårt att se något brus som stör i den då inmatade bilden, då sett i en blogg.. Gissar att det är därför det går att mata in bilder som här ovan, som är tagna med 'max-ISO' som är 51 200.. med min Z50, ändå ser dom riktigt bra ut på min skärm, och känns klart acceptabla! Jag lovar att det var rejält mörkt när bilderna på Lappugglorna togs.. På Berguven använde jag lite svag upplättningsblixt, måste ju testa den också.. De andra Z-modellarna från Nikon har ingen blixt.. Tack! Björn. Croppa verkar inte vara samma sak som 'krympa'..
Hälsn!
Kul o intressant att få komma ugglorna så nära, bra bilder blev det ju också. Har du förstått varför skötaren visslade? Själv kommer jag hem från en fotografering av en hökuggla.
Svar från ehrsa 2019-12-02 18:59
Hej! Det var väldigt trevligt att få se Lappugglorna matas så här! Dom verkade så fina och lugna mot varann, det fanns inte tillstymmelse till bråk om maten alls.. Jag gissar att man försöker 'prägla' ett beteende med hjälp av visselpipan, en liten vissling med den betyder mat/mus.. kanske är det inte svårare en så.. En liten vissling så kommer alla och vill ha käk.. :-)
Vad roligt med en hökuggla, dom brukar vara ganska orädda dessutom! Har t.o.m. gamla analoga bilder på en sån tagna nån gång på 80-talet öster om Stockholm. Det är bara att kika på 'Fredriks' bilder tagna i helgen så ser man hur fint det kan bli.. Tack! Peter.
Hälsn!
Ofta ser man fågelbilder , med klinisk ren bakgrund., och bilderna blir mer som ett sätt att visa en art. I dina bilder känner jag skogen och miljön. Nu menar jag i första hand dina bilder från tanto, och dina närområden.
Men även här känner jag en vild känsla i skogen trots burarna.
Fint Janne.
/Bengt H.
Svar från ehrsa 2019-12-02 19:12
Hej! Visst är det så, det visas ofta ganska mycket 'porträttbilder' på fåglar här på Fotosidan, och det kan man ju visa några stycken kanske, men sen är det ofta bilder med fågeln i sin miljö som vinner i längden tycker jag.. låter som du också tycker så.. Fåglar kan ju se väldigt roliga ut också, dom gör lite speciella 'poser' ibland.. gäller att hinna fota det, det är väl lite av utmaningen med 'fågelfoto', att få lite annorlunda och gärna smått komiska bilder.. men det är ofta mer tur än skicklighet när det lyckas.. Tack! Bengt.
Hälsn!
Otroliga bilder, det är ju nästan mörkt! Tom flygande fågel. Dessutom känns det naturligt med dom mörka bilderna just för att det är ugglor, riktigt bra. Många hälsningar/ Björn T
Svar från ehrsa 2019-12-03 11:52
Hej! Ja, jag blev förvånad men också mycket nöjd att det går att göra så mycket även med ISO 51200 bilder.. det tror man ju inte! Inte jag heller! Här får man nog säga att kameran klarar av att vara en 'ljusförstärkare'.. Bilderna här ovan är ljusare än det var i verkligheten! Jag såg verkligen inte djurskötaren förrän efter någon minut.. Bilderna på Lappugglorna här är dessutom beskurna en del, t.o.m. det fungerar utan att bilderna blir för dåliga! Men dom är ändå 'krympta' till 1800 pixlars bredd, det fanns utrymme för det trots beskärning.. Så där 'vann' jag lite brusreducering, och lite skärpa men skärpte ändå lite extra i Photoshop 7. I LIghtroom vågade jag inte ens snudda nått skärpereglage, det blev bara ökat brus då.. Men i Photoshop gick det att skärpa mer på den krympta och färdiga JPG-bilden! Stor 'charmfaktor' på dessa Lappugglor som satt så snällt och fint här, och väntade på sin tur att få en mus.. Tack! Björn.
Hälsn!
Kul att se..slog mig hur stora dom ser ut att vara..men dom är väl fullfjädrade ordentligt denna årstiden.
Måste vara fantastiskt kul att vara deras mattant ;)
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från ehrsa 2019-12-03 12:03
Hej! Det var väldigt roligt att jag råkade hamna mitt i middagen för dessa stora ugglor! Och ugglorna var hur charmiga som helst, dom bara satt där tysta och snälla och fick sin mus utan att tränga sig förre.. Dom verkade vara väldigt skötsamma vid matbordet.. :-) Dom såg verkligen ut som ett gäng med troll som satt där och vred på huvudet.. Ser ut som dom har stor förmåga att burra upp sina fjädrar när dom sitter så här, en 'justerbar' dunjacka helt enkelt.. Fotade en superfin Rödhake igår, som också den hade burrat upp sina fjädrar rejält, formen på fågeln var som en tennisboll! Tack! Gunte.
Hälsn!
Det var kul att se Ugglor även om de var i "bur" och jag måste erkänna att det är många år sedan jag gick förbi inhägnaden med fåglar, det har nog oftast varit björnberget och akvariet(f.d. aphuset). Jag såg efter och det var 2003 som jag besökte skansen senast med Lenas barnbarn och då fick jag bilder på både Lo och Varg plus en grann påfågel och lite annat. Skansen är nog mycket mer än vad man känner till t.ex. att man tar hand om skadade djur också, men det blev mycket fina bilder trots dåliga ljusförhållanden.
Ha det gott/Stig
Svar från ehrsa 2019-12-03 18:55
Hej! Det är fint uppe på Skansen även den här årstiden, kanske jag gillar bäst att gå dit nu egentligen.. Det blir lite mysigare att gå in i nån hyfsat varm stuga och ta en fika dessutom.. Och en hel del aktiviteter förekommer i ett flertal stugor dessutom, oftast nån typ av gammalt hantverk.. Lodjur, Gråsälar, Visenter och Vildsvin blev väl det jag kikade lite extra på också.. förutom ugglorna då! Det kommer en blogg om Julmarknaden också! Tack! Stig. Ha det så bra!
Hälsn!
Det ser ju lite roligt ut när ugglorna sitter uppradade som lydiga hundar och väntar på godsaker. Kul att få se.
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa 2019-12-04 09:15
Hej! Visst ser det roligt ut med Lappugglorna uppradade så här! Riktigt trivsam tillställning t.o.m.. ugglorna var så fina, det fanns inte tillstymmelse till bråk om maten, dom bara satt där och var allmänt 'mysiga'.. Det blev en extra bonus att få se detta! Skansen är bra, där kan man få lite Julstämning och annat också.. som detta! Tack! Lena.
Hälsn!
Jag älskar ugglor de som symboliserar klokhet.
Om jag visste jag fick se dessa vore det värt en resa till Skansen.
Tack för bilderna
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från ehrsa 2019-12-05 09:53
Hej! Gillar också ugglor! Dom är nog de mest spännande fåglarna tycker jag, ofta kan dom vara väldigt orädda också även ute i naturen! Det var väldigt trevligt att få se dom matas så här, dom verkade så vänliga och lugna och lät sig matas en i taget med en mus, inget bråk om maten förekom alls.. Det var väldigt hög 'charmfaktor' på dessa fina ugglor! Och både Berguvarna och Lappugglorna finns här året runt. Tack! Gun-Inger.
Hälsn!
Trevliga bilder på ugglorna, även om dom nu är i fångenskap :)
En intressant sak är att lappugglor i fångenskap inte har den normalt gula näbben utan näbben är väldigt blek nästintill vit, vet inte vad det beror på.
Mvh
Fredrik
Svar från ehrsa 2019-12-09 10:04
Hej! Aha, det där med näbben var okänt för mig! Låter ju som det skulle vara nån 'brist' på nånting.. eller kanske nån slags stressreaktion? Det var i alla fall kul att se dom matas, dom var så lugna och fina, inget bråk alls! Skansens Julmarknad är bra, just för att man kan gå ifrån och kika på annat, som ugglor.. Berguvens hoande är också en häftig upplevelse, som man inte hör så ofta ute i det vilda tyvärr! Tack! Fredrik.
Hälsn!