Att spegla det jag gillar.

Fyrtal i bär..

Hade turen för två veckor sedan att få njuta av fyra olika bär under en båtutflykt till ytterskärgården i Stockholm. Känns som det är ovanligt att få smaka dessa delikatesser på en och samma gång..

Men det är väl den här speciella sommaren med sin väderlek som gjort att dessa vilt växande bär kunde njutas direkt från kvist, under en och samma dag.. Man tackar!

Björnbär

Lingon

Det är i denna miljö som både Lingon och Blåbär hittades.

Blåbär

Hjortron fanns dock lite mer strandnära till denna lilla insjö, men ändå sparsamt.

Mvh!

Inlagt 2014-08-22 22:25 | Läst 1761 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Ja fyra olika bär har jag aldrig upplevt på en och samma dag. Det är något speciellt med bär. Trots alla bärbilder ovan så gillar jag bäst din näst sista bild. Övergången mellan vatten och strand är en spännande plats."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja fyra olika bär har jag aldrig upplevt på en och samma dag. Det är något speciellt med bär. Trots alla bärbilder ovan så gillar jag bäst din näst sista bild. Övergången mellan vatten och strand är en spännande plats.
Svar från ehrsa   2014-08-23 11:07
Tror inte heller att jag upplevt detta förut, så det måste vara den speciella sommaren med lite kyla och regn i början på sommaren och sedan extremvärme som gett dessa förutsättningar. Björnbär kunde man äta "näve-vis" av.. det har jag aldrig sett eller gjort förut!

"Övergången" är väldigt spännande som du skriver, och oftast vacker. Just den här övergången är till en liten insjö på en relativt stor ö allra ytterst mot havet. Denna lilla "hemliga" insjö är naturmässigt rent magisk, omgiven av gamla krumbuktade martallar som formats av hårda vindar genom århundraden, men ligger ändå bara 150 meter in från havet.. med "Sälutsikt".. Denna favoritplats delas också av skärgårdens örnar, och närmar man sig den tyst och försiktigt så får man i nio fall av tio en närkontakt med en eller flera av dessa örnar, men dom är extremt vaksamma! Dom häckar inte där, men tycks gilla denna undanskymda plats dom också.. Ska skriva en liten blogg om detta framöver. Tack för kommentaren!
Mvh!
Ingemar Svensson   2014-08-23 11:19
Du har helt klart hittat ett litet 'smultronställe' där ute!
Björnbär och hjortron på samma utflykt har jag aldrig varit med om. Vilken kombination i Stockholms skärgård!
Hälsningar Lena
Svar från ehrsa   2014-08-23 11:16
Hej! Nä, det kändes allt lite speciellt med det här fyrtalet i bär på en och samma utflykt! Det måste bero på årets speciella sommar, tror jag? Björnbär fanns det extremt mycket av, jag har nog aldrig sett detta förut. Hjortron fanns det väldigt mycket av förra sommaren, men alla dessa åts då upp (på en särskild ö) av en större flock med Starar.. Kollade även denna gång efter Hjortron på den ön, men möttes av en stor flock Starar.. och inte ett ända bär..
Tack för kommentaren!
Mvh!
Alla mycket goda bär. Björnbär har jag dock inte smakat i naturen utan bara på redan gjord sylt. Något du inte har tagit med här är havton. Kanske inte mogen ännu. Det plockade vi mycket av när barnen var små. Mycket besvärligt att plocka på grund av alla taggar. Man klämde ur saften och gjorde gelè eller som oftast kräm som var väldigt omtyckt. Äta dom direkt från busken är ingen höjdare.
Sten
Svar från ehrsa   2014-08-23 11:23
Hej! Här fanns det massor med Björnbär, har nog aldrig sett mer? Extremt god smak var det på dom också, kanske platsen med sin havsutsikt också gav lite extra "känsla" till bären..

Nej, jag såg inga Havtorn men jag vet var det finns. Tror att man plockar dom senare på hösten, och gärna efter en frostnatt eller två till och med. Det är väl som med Slånbär, att dom kräver en frostnatt för att bli lite söta annars så är dom rätt så sträva och beska, men detta är jag ingen expert på! Tack för kommentaren!
Mvh!