Att spegla det jag gillar.

Klimatet..

Det finns ju mycket att säga om detta.. alla vill ju rättfärdiga just sina CO2 utsläpp och helst kunna fortsätta med dom, eller kanske t.o.m. utöka dom.. och även har råd att kanske försöka att 'klimatkompensera' bort sina utsläpp.. och det är detta som den här bloggen lite kort handlar om.. 'klimatkompensering'.. Har själv känt mig väldigt skeptisk till det, hur skulle det kunna fungera i praktiken? Ska man plantera en massa träd som på sikt ska ta upp den mängd CO2 som jag på några timmar släpper ut högt upp i atmosfären vid en flygresa (eller annat färdsätt som släpper ut mycket CO2).. hur lång tid tar det för dom träden att ta upp den mängden CO2..? Utsläppen från ett flygplan sker ju momentant, upptagning av CO2 av ett träd tar ju årtionden/århundraden för ett träd att ta upp.. kanske trädet inte tar sig heller, det kanske dör av torka.. skogsbrand.. 'what ever'.. Enligt FN:s klimatpanel så måste minskningen av CO2 utsläppen börja minska rejält inom 10 år.. då fungerar det väl inte med något som 'kanske' tar upp CO2 på lång sikt..

Jag brukar lyssna på 'Vetandets värld' på P1 i Sveriges radio, ett program som kan handla om precis vad som helst! Det är ett program som jag lyssnat på nästan varje dag i c:a 45 år.. det går varje vardag 12:10 - 12:30 i P1 med ett par repristider dessutom, det är ett program som levererar mycket fakta och ofta från forskare själva, och inte så mycket tyckanden, man slipper alltså en massa 'fejk' och 'alternativa fakta' som numera tycks florera lite överallt i vissa 'bubblor'.. Idag handlade programmet om 'Klimatkompensation', finns HÄR att lyssna på i efterhand på webben.. programmet bekräftade min skepsis som jag har 'känt' till detta med  'klimatkompensering', så min skepsis lär fortsätta.. även vissa forskare här i programmet klimatkompenserade, trots sin insikt om att det ju inte riktigt fungerar på sikt.. och dom flög också då och då..

   

Tack för mig!

Inlagt 2019-06-18 13:37 | Läst 248 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Väderdramatik kan är vackert titta på, fina bilder! Men det här med kompensering, det är som om man försöker förhandla med naturen och dessutom tro sig sitta med nån slags trumf på hand. En gårdagens nyheter var att man forskar på att tillverka flygbränsle av sågspån och kutterspån och med hjälp av en särskilt finurlig jästsvamp förvandla det först utvunna sockret till oljor. Och jag tvivlar inte på att det går. Fast det kanske dröjer fem-tio år innan en storskalig produktion är igång. Ja, just de där tio åren. Och vad är det som säger att just den nyttigheten ska användas för just flygbränsle? Och hur bär man sig åt för att få ner koldioxiden till marken igen? Den trillar ju inte ner. Gravitationens påverkan på gaser jämfört med luftströmmar orsakade av, ja där dyker Joules lag upp, rörelser på grund av värme kanske kunde få vara med i debatten och önsketänkandet. Lev väl! Gunnar S"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Klimatkompenserande är nog vad man kan förvänta sig: Ännu en affärsgimmick. Om pengarna gick till att driva en co2-sug som bland annat finns på Island vore det kanske mer trovärdigt!
/MA
Svar från ehrsa   2019-06-18 19:07
Hej! Ja, det är knepigt det här med att tro att man enkelt kan 'köpa sig fri'.. det är nog inte riktigt så enkelt.. Tack! Mats.
Hälsn!
Väderdramatik kan är vackert titta på, fina bilder! Men det här med kompensering, det är som om man försöker förhandla med naturen och dessutom tro sig sitta med nån slags trumf på hand.
En gårdagens nyheter var att man forskar på att tillverka flygbränsle av sågspån och kutterspån och med hjälp av en särskilt finurlig jästsvamp förvandla det först utvunna sockret till oljor. Och jag tvivlar inte på att det går. Fast det kanske dröjer fem-tio år innan en storskalig produktion är igång. Ja, just de där tio åren. Och vad är det som säger att just den nyttigheten ska användas för just flygbränsle?
Och hur bär man sig åt för att få ner koldioxiden till marken igen? Den trillar ju inte ner. Gravitationens påverkan på gaser jämfört med luftströmmar orsakade av, ja där dyker Joules lag upp, rörelser på grund av värme kanske kunde få vara med i debatten och önsketänkandet. Lev väl! Gunnar S
Svar från ehrsa   2019-06-18 19:37
Hej! Ja, jag såg också det där inslaget om såg/kutterspån och det är väl fantastiskt om det kan göras sånt i stor skala, och räcker det till att driva inrikesflygets bränslebehov som sades så är ju det väldigt bra! Men CO2 utsläpp blir det ju likväl.. och det är väl inte förrän 'nya träd' då växer upp och tar åt sig CO2 som det kan fungera, och det lär ju ta en del år innan detta kan vara igång industriellt, och innan träd växer upp igen.. år som vi kanske inte ens har.. håller med dig i resonemanget.. det är knepigt det här! Tack! Gunnar.
Hälsn!
Vackra och dramatiska väderbilder, jag är trots all debatt i media lite för omedveten om vi är på väg mot en katastrof eller om det har en naturlig förklaring till de väder vi utsätts för.
Ha det gott /Stig
Svar från ehrsa   2019-06-20 11:28
Hej! Ja, jag tyckte speciellt de första bilderna har något 'symboliskt' över sig, med en 'flygplansstrimma' ihop med en stark uppvärmande sol.. eftersom i stort sett alla forskare är eniga om att koldioxidutsläppen gör att temperaturen sakta stiger i vår atmosfär.. har för mig att det var någon gång på 1920-talet som man upptäckte att CO2 har den speciella effekten.. det kan också ha varit tidigare som man upptäckte det.. Det 'man' (i stort sett alla forskare) är rädd för är att temperaturen ska nå en nivå där temperaturen ökar av 'sig själv' ännu mer, man når en 'tipping point', där temperaturökningen plötsligt går ännu snabbare!

Om man flyger idag så kan man 'klimatkompensera' för det, man betalar en summa till något bolag som i sin tur planterar träd (någonstans, men var..?) som då i sin tur ska 'suga upp' koldioxiden på sikt.. För mig känns detta konstigt! Flyger man (eller annan resa som släpper ut CO2) så sker ju det utsläppet direkt, där och då! Planterar man ett träd så lär det väl ta årtionden eller kanske mer, innan motsvarande mängd har sugits upp av trädet/träden.. Därför har jag alltid känt mig skeptisk till det här med 'klimatkompensering'.. fungerar verkligen det? Om du lyssnar på programmet (20 min.) i länken ovan så får du en del svar om det hela! Själv är jag fortsatt skeptisk till det hela, att tro sig att kunna 'köpa sig fri' och ändå fortsätta att släppa ut en massa CO2.. Tack! Stig. Ha det så bra, och Glad Midsommar!
Hälsn!
Mycket snygga bilder på moln och läckert med solen bakom molnen också! Du är inne på svåra frågor och vi har en jätteutmaning framför oss. Det som gör det extra tufft är att hela världen behöver göra åtgärder trots olika förutsättningar, politiska system m.m.
Hälsningar, Bjarne
Svar från ehrsa   2019-06-23 13:02
Hej! Ja, jag tyckte de här bilderna med den starka och värmande solen och 'avgasstrimman' från ett flygplan blev rätt så effektfullt, och 'nedkokat' så är det väl det här det handlar om.. ingen lär väl ha missat varningarna inför framtiden vad gäller klimatet! Men det är knepigt det här, det är ju så många som väljer att inte 'tro' på det här, fast det egentligen inte handlar om att tro.. det kan man få göra i kyrkan.. slutsatserna om detta baseras på forskning och vetenskap och inte en massa 'troenden'.. Själv är jag inte övertygad om att det går att köpa sig fri från de CO2 utsläpp man gör när man flyger, det tar alldeles för lång tid för att planterade träd ska kunna suga upp CO2 som man släppt ut vid en resa med flyg.. Är det som forskarna säger så har vi inte den tiden på oss.. Även om andra riktigt stora länder är så mycket värre med sina utsläpp så måste ändå vi i 'väst' ta vårat 'individansvar', eftersom koldioxidutsläppen inte stannar här.. och vi tillhör de som släpper ut allra mest CO2 per individ i hela världen! Även om människor i t.ex. USA är värre.. Vi Svenskar lär flyga 6,2 gånger mer än 'genomsnittsresenären' på jorden, och vi lever som om det finns ungefär 4 jordklot att ta resurser ifrån.. Mycket av det här, t.ex. om 4 jordklot läste jag redan om för 30 år sen i tidskriften 'Forskning & Framsteg'.. möjligen skrev man 3 jordklot då.. Det var forskare själva som skrev om detta, och dom var väldigt övertygande och tycks ju ha haft rätt redan då.. men som sagts, det är knepigt det här, och troligen livsavgörande för oss, och framför allt för de som lever efter oss.. Och det är ju skillnad på väder och klimat, förra sommarens extremvärme kanske ändå bara var ett tillfälligt 'väder'.. eller? Det man vet är att det inte har uppmätts någon liknande varm sommar sedan mätningarna började här i Stockholm sedan mitten på 1700 talet.. innan dess vet man ju inget om det har hänt tidigare.. I år är det ju hittills inte samma värme, våren var ju kylig här t.o.m.. Men det forskarna säger är att 'extremvädret' kommer att öka när temperaturen på jorden ökar! Det blir varmare somrar, eller regnigare somrar, mer snö på vintern men under en kortare period, förmodligen så blåser det mer när det blåser också.. Blir atmosfären varmare så ryms det mycket mer fukt i lågtryckens moln som gör att regnen blir häftigare, eller ger mer snö vintertid, även haven blir varmare som då avger mer fukt och ger kraftigare regnmoln.. alla förutsättningar för 'väder' förändras, om 'klimatet' ändras och det då blir varmare.. Tack! Bjarne.
Hälsn!