Ölandsfokus

Bilder från strövtåg på Öland

Vår vid en kvarnbacke på Öland

Det är gott om kvarnbackar på Öland. En av dessa finns strax söder om byn Jordtorp i Algutsrum. Platsen är lättillgänglig och utöver de naturupplevelser som erbjuds vid kvarnbacken och dess omgivningar kan man också ta del av ett stycke speciell kulturhistoria. Det handlar om det "stenmursland" som finns i enbuskmarken bara några hundra meter från parkeringen vid kvarnen. Det är också en plats där man gärna följer vårens ankomst från de första blåsipporna i mars till försommarens orkidéer i lövängarna.

Soluppgång vid kvarnbacken i snösmältningstider

 

En bit in på vandringsleden till Borgs by öppnar sig landskapet. Här finns några åkrar kringgärdade av fantastiska stenmurar. De är helt spikraka och flera av dem är krönta överst med en extra rad runda stenar. Stenmurarna underhålls och vårdas så att de fortfarande fyller sin funktion som hägnad mellan åker och omgivande betesmark. Här behövs inte kompletteras med taggtråd eller elstängsel utan dessa murar är fortfarande i bruk på ursprungligt sätt efter kanske 150-200 år.  Man kan verkligen prata om levande kulturminne. Mödosamt arbete av tidigare generationer för att tjäna sitt levebröd har med tiden förvandlats till en fröjd för ögat. Att de idag har samma funktion som ursprungligen förstärker och tillför upplevelsen ytterligare en dimension.

Krönta stenmurar, Ölands vackraste?

Soluppgång i "stenmurslandet"

 

I ett hässle inte långt från kvarnbacken  finns denna helt mossbelupna stenmur som lyser tidigt på våren likt ett neonljus bland hasselbuskarna.


Aprilmorgon   

I mitten av april visar sig de första backsipporna. De växer på en sluttning med morgonsol verkar inte lida av frosten utan  lyser praktfullt i det tidiga motljuset.

 

Sankt Pers nycklar och gullvivor trivs i lövängarna vid stenmurarna

Orkidén göknycklar har också en riklig och pålitlig förekomst vid "stenmurslandet" 

Nu ser vi fram emot ytterligare en vår att följa vid kvarnbacken i Jordtorp på Öland.

Postat 2013-12-16 17:16 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera