Bilder från strövtåg på Öland

Ödebyn Österskog på Öland

I södra delen av mittlandsskogen på Öland, i närheten av byn Tävelsrum, finns rester av den övergivna byn Eriksöre-Österskog. Man kan bland ruiner och husgrunder urskilja 4 olika gårdar.  Byn anlades en bit in på 1800-talet och övergavs mot slutet av samma århundrande. Som mest bodde här ett 20-tal personer vid mitten av 1800-talet. Anledningen till att byn övergavs sägs främst ha varit de svåra odlings-förhållandena på platsen. De ruiner som finns kvar idag tas nu sakta men säkert över av mittlandsskogen.

Ruin intill brukningsvägen

En klar höstdag framträder resterna av byn tydligt i den täta mittlandsskogen

 

Fallfärdig

Det dröjer inte länge förrän denna ladugårdsgavel helt rasar samman

Mossigt 

De mossbelupna stenmurarna vid byn är nu som konstverk skapade av människan och naturen tillsammans.

Även om resterna av byn ses bra under hösten, när den ogenomträngliga grönskan i mittlandet öppnat sig, är det under våren som det är som allra vackrast bland ruinerna.

 

Vitsippetid

Den gamla jordkällaren har klarat sig riktigt bra

 

Jordkällarens tak

Blåsippor och träd samsas på jordkällarens tak

 

Spiltor

Ladugårdens spiltor av kalkstensflisor står fortfarande prydligt mot den delvis raserade väggen 

 

Brunnen

Allt är mossbelupet som här kalkstensväggar, stenmur och brunnslock

 

Stentrappan

Den gamla kalkstenstrappan, säkert av väldigt noggrant utvalda flisor

 

Hästräfsan

Hästräfsan blev kvar vid det stora trädet på gårdsplanen

Krusbärsbuskar

Krusbärsbuskar i vacker vårgrönska vid ruinerna

Den här ödebyn ligger inte utefter de trafikerade vägarna på Öland. Så för den som vill besöka platsen gäller det att hålla koll på vart man går för att sedan kunna hitta tillbaka igen. Mittlandsskogen är tät och snårig och under sommaren kan det vara svårt att orientera sig i grönskan.

Det enklaste sättet att hitta hit är att följa den gamla brukningsvägen tvärs igenom det lilla naturreservatet Rösselkärret vid Tävelsrum. Man kommer då strax på de tre första gårdarna. Den fjärde gården ligger ännu längre in i mittlandsskogen och kan vara svår att hitta, men med lite tur finns det snitslar kvar efter någon tidigare guidning i området.

Flera bilder från Öland och öländska naturområden finns i min PORTFOLIO här på Fotosidan.

Bilder och texter i denna blogg är skyddade av upphovsrätt och får därför inte användas utan tillstånd.

 

Inlagt 2013-11-08 22:15 | Läst 10871 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
  (Kommentarer granskas innan de visas för andra).
Hej Kennerth !
Kul att du börjat blogga här på FS. Har ju följt dig och vet och tycker att du kan ditt Öland. Tror du har mycket historia att berätta för oss andra. Jag är fortfarande imponerad av dina fina orkidèbilder. Håller ett öga på dig i fortsättningen.
Mvh. Sten
Svar från kn1 2013-11-08 22:54
Hej Sten,
Ska försöka att i bloggform förmedla lite bilder från mina utflykter på Öland framöver. Läser dina bloggar lite då och då, intressant.
Häls. Kennerth
Intressant läsning o fina bilder - trevligt! Hälsn, LO
Svar från kn1 2013-11-08 22:57
Hej,
Tack så mycket. Den här ödebyn är ju lite av en doldis bland det som Öland har att erbjuda. Trevligt att du tyckte det var intressant och att du gillade bilderna.
Hälsn. Kennerth
Härligt ställe och fint presenterat av dig. Jag blir sugen att åka dit men det kommer nog att dröja då jag bor en bit bort.
Tack för att du delade med dig!

Kristoffer
Svar från kn1 2013-11-09 16:51
Hej Kristoffer,
Tack för din kommentar, trevligt att du gillade upplägget av presentationen. Och roligt om du blir inspirerad till egna strövtåg i den öländska mittlandsskogen som har mycket att erbjuda.
Hälsn Kennerth
Härligt blogginlägg. Vackra bilder och mycket intressant text.


//Johanna
Svar från kn1 2013-11-10 13:22
Trevligt att du uppskattar blogginlägget. Det är en lite speciell plats.
Hälsn Kennerth
Hej

Njuter av din fantastiska bildberättelse om ödebyn. Är verkligen inspirerande.
Sökte bl.a. efter den när vi nyss besökte ön under Skördefesten- 14 men missade den. Hittade några andra spännande ruiner men det bör nog vara tidig vår för att få lite djup i bilderna och slippa den täta vegetationen.
Med vänlig hälsning
Leif Wickman
Borlänge
Svar från kn1 2014-10-10 19:23
Hej Leif,
Tack för att du gillar mitt blogginlägg. Det kan var lite svårt att hitta till denna plats - ni är inte de första som kommit lite vid sidan om dessa gamla ruiner. Men ge inte upp utan gör ett nytt försök vid ert nästa Ölands besök. Kanske att Länsstyrelsens beskrivning av vägen till naturreservatet Rössel-kärret då kan vara till hjälp, ruinerna finns nämligen alldeles intill detta naturreservat. Hoppas att denna länk fungerar http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/Pages/rosselkarret.aspx . Och du har helt rätt att ur fotografisk synpunkt är tidig vår den bästa tiden för ett besök.
Hälsningar
Kennerth