Sprotfoto

Inte bara sportfoto, utan säkert lite annat också. Jag vet att jag stavat fel i rubriken, men det fick dig ju att titta in. ;)

Förr och nu - Ta om en 70 år gammal bild

Jag har börjat roa mig med att gräva i min bys historia och det finns både ett och annat som hänt i denna byn under de senaste tusen åren. I stället för att spara mitt intresse i ett eget litet worddokument eller bara en osorterad mapp på någon lokal hårddisk så försöker jag dokumentera efter bästa förmåga på en webbsida. Mycket av det som ligger där för tillfället är bara snabbt nedskrivna platshållare för att dels se hur sidan ser ut och dels för att få lite struktur på arbetet.

I mitt grävande har jag fått låna några fotoalbum med bilder från gissningsvis 1940-talet. I dessa album finns bilder på allt från familjemiddagar till Edvard Persson när han spelade in filmen Den glade skräddaren här i byn. Fast de mest intressanta bilderna är de där det dokumenterats hur byn såg ut då. När jag tittade på dessa bilder så fick jag en idé om att försöka ta om samma bild i nutid.

Skitenkelt tänker du säkert, men det är inte fullt så enkelt eller det beror kanske på vilken ambitionsnivå man sätter. Jag gillar utmaningar, så jag har satt en ganska hög ambitionsnivå: Det ska vara möjligt att skapa GIF-animeringar där man kan se hur det såg ut förr och hur det ser ut nu. Helt plötsligt måste jag fundera på exakt var fotografen stod, vilken brännvidd som användes osv. Det är lite halvt hopplöst då det hinner hända mycket på en gata på 70 år. Fönster byts, fönster tas bort, skorstenar försvinner, telefonstolpar likaså, staket och murar förändras, flaggstänger reses och växtligheten förändras totalt.

Klicka på plustecknet så får du se mitt första försök (bloggens bildvisare verkar inte gilla GIF-bilder som är större än spaltbredden).

Jag står inte helt rätt när jag tar bilden. Jag ska stå ett litet snäpp till vänster så att taket på huset till vänster är i princip osynligt samtidigt så ska den andra skorstenen till vänster överensstämma med den tredje skorstenen på den gamla bilden (den andra skorstenen på den gamla bilden tillhör ett hus som revs för cirka 10 år sedan).

Postat 2013-07-22 23:30 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det finns actionsporter och så finns det...

Eftersom bloggen är omnämnd i Fotosidan Magasin så är det väl bäst att den har några färska blogginlägg också. Dagen till ära så har jag lagt till ytterligare en sport till de sporter jag fotograferat nämligen biljard.

En del sporter räcker det att man kommer dit med kameran och trycker av så har man en bild med fart i - biljard är inte en sådan.

Andra sporter är det fart i, men det är hopplöst att ta en bra bild - biljard är inte en sådan.

Sedan finns det sporter som alltid har bra belysning, dagsljus eller starka stålkastare - biljard är inte en sådan.

Slutligen finns det sporter som utspelas i dunkla källare och knappt några andra vinklar än standard 1A - biljard är definitivt en sådan.

Det var alltså SM i tre vallars carambole på Biljarden Söder i Helsingborg idag. För er som inte varit i en biljardhall så kan jag berätta att det är väldigt få biljardhallar som har trappor upp till sig, men en övervägande majoritet har trappor ned till hallen. Fönster är överkurs och det räcker med tre fjantiga lampor ovanför varje bord eller för att säga det i fotografiska termer: 1/125, f/2,8, ISO6400 och ändå ljusa upp i datorn. Förutom ljusutmaningen så finns även den ergonomiska utmaningen. Biljardbord är inte anpassat i höjd för fotografer. De är precis lagom höga så att det är hopplöst att sitta på golvet och stå på knä funkar inte heller. Skräddarställning med lätt ryggsträckning var det som fungerade första kvarten innan benen domnat bort helt. Johan Persson från Helsingborgs dagblad höll ut i skräddarställning 3 minuter 32 sekunder längre än mig, men han är ju proffs. Så där satt vi och väntade på att bollarna skulle hamna så att det gick att ta standardbild 1A eller om vi hade tur 1B. Vi måste ha sett ut som två surikater som sträckte på oss med jämna mellanrum. Ytterligare en utmaning var tystnaden. Tydligen är biljard en tyst sport. Publiken applåderar inte, utan de knäpper med fingrarna för att inte störa. Så det var bara att använda tyst läge på kameran för första gången utanför kyrkan.

Blev det några bilder då? Det var ju inte så att man kom hem med ett överfullt minneskort, men det var desto mer utmanande att hitta guldkornen bland alla 1A och enstaka 1B. Med lite extra beskärning så åstadkom man lite variation i enformigheten och slutresultatet blev:

Postat 2013-01-20 19:30 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Himma i Skåne och en gök i Danmark...

Det är fyra månader sedan flyttlasset gick och i princip alla flyttlådor är uppackade. Jag börjar känna mig som hemma i Skåne, även om det absoluta hemma är på släktgården i Västerbottens inland. Det funkar bra med att pendla utomlands varje dag och jag börjar förstå danska bättre och bättre. Det finns ju vissa ord som vi svenskar ska undvika att använda i Danmark och danska ord som inte bör användas i Sverige. En kvinnlig kollega kom en dag och frågade mig vad "kuk" betydde i Sverige. Eftersom det danska uttalet på u ligger någonstans mellan svenska o och u så var jag tvungen att fråga hur det stavades. Under tiden som vi försökte reda ut det började min bordsgranne att skratta högljutt. Han är nämligen rätt så bra på svenska och kunde bistå med en direkt översättning. Anledningen till att min kollega undrade vad "kuk" betydde var att hon hade skickat ett mail till en svensk och skrivit "Det har gået kuk i det", vilket ordagrant betyder "Det har gått gök i det" och kan jämföras med det svenska uttrycket "Det har gått troll i det".

Nåväl, det har inte blivit så mycket fotograferande här nere än, men när sommarsäsongen kommer igång så kanske man parkerar sig på Dösjebro IP och fotar lite division 5 eller så får vi hitta något som är lite mer intressant för dagspressen. I dag blev det en promenad med kamera runt i byn med en lite avstickare till grannbyn, Kvärlöv. Det blev några bilder och jag försöker efter bästa förmåga att lära mig Lightroom. Här kommer resultatet av det:


En svartvit promenad i bokskogen


Lite färg i samma bokskog


Det har funnits en krutfabrik i byn


Cykelbanan på gamla banvallen mellan Dösjebro och Kvärlöv


En del åkrar har börjat bli gröna här nere


Medan andra åkrar är svartvita

Grannbyn, vars mest kände person är Tore Hedin


Himma igen. Mitt hus är nummer två på höger sida bakom skylten och enligt kartan här på Fotosidan är jag enda medlemmen i byn.


Postat 2012-03-03 21:23 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hittade inte batteriladdarna förrän igår...

Det tar ett tag att packa upp ~130 flyttkartonger, men nu börjar vi se slutet. Har haft lite panik då jag inte hittat igen laddarna till kamerorna, men till slut så dök de upp i en låda. Hur som helst så börjar jag bli hemmastadd i Skåne och har hunnit med en arbetsvecka i Köpenhamn, även om det var en utrikes tjänsteresa till Stockholm en av dagarna.

På fotofronten har det i princip varit torka i en månad, så jag var tvungen att damma av kameran och ta en bild från mitt köksfönster i morse:

Vi får se om vi kommer i normalläge nästa vecka eller om det dröjer en vecka till innan vi har full fart.

Postat 2011-11-13 20:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nio dagar till inflytt - fotoklubb?

Skördetröska i motljus utanför Svalöv. Jag har letat febrilt efter ett lodjur i bilden, men inte hittat något. ;-)

Flyttarbetet pågår för fulla muggar. Trots att vi har aniltat en flyttfirma som packar, lastar, kör och lossar så måste vi gå genom alla garderober, skåpar och hyllor för att slänga det där som aldrig mer kommer att bli använt. Förra helgen kändes det hopplöst. Vi hade inte koll på hur mycket arbete som var kvar och dessutom så drog jag på mig en rejäl förkylning. Nu är det bara det där som man måste spara till sist kvar: Tömma kyl, frys, vattensäng, tvätta mattor (flyttar man från lägenhet till villa så stortvättar man det sista man gör) och packa ner studion.


Den äldste sonen fotar sin flickvän i studion.

Det är lite vemodigt att packa ihop studion. Jag har delat lokal med fotoklubben på jobbet och studion är på c:a 50 kvm med 4 meters takhöjd och inga fönster. Mikroskopisk hyreskostnad främst för att företaget sponsrar fotoklubben med lokalen. Hur ska jag kunna hitta något liknande i Skåne? Jag skulle kunna försöka fixa ett liknande deal på min nya arbetsplats, men då får jag studion i Köpenhamn vilket kanske inte är det mest optimala. Nåja, det löser sig säkert på ett eller annat sätt.


Actionbild från skateparken i Västra Hamnen i Malmö

Jag har inte varit aktiv i någon fotoklubb här i Stockholm och inte när jag bodde i Umeå heller. Kanske läge att försöka sig på med nått sådant när man flyttar? Någon som har tips på bra fotoklubbar? Jag kommer alltså att flytta till byn som heter samma sak som Centerns partiledare - Annelöv. Vi är sista byn i Landskrona kommun och vad jag förstått så gick Landskrona fotoklubb hädan för ett litet tag sedan. Vilka klubbar är bra och var kan jag och klubben få ett bra utbyte av kunskaper?

Postat 2011-10-23 10:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 52 Nästa