Ottens Fotoblogg

Man lever bara en gång...

GOTT NYTT ÅR...

Postat 2012-12-31 12:37 | Läst 2156 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

DB 365/366 NAKNE KOCKEN...

Förstod att den rubriken lockade nån :-) Jag, frugan och sonen var i Barkarby idag och mellandagsshoppade, sista mellandagen t.om. Och en butik vi skulle till idag för att köpa en ny stekpanna hade sån superrabatt att vi bytte ut några till hemma :-) Några av dom gamla lades undan åt sonen, men de flesta slängdes.

Nakne kocken? Ja de flesta var Jamie Olivers serie med kastruller och stekpannor. Så 2013 blir det nytändning i köket. 

Postat 2012-12-30 20:13 | Läst 2451 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

DB 364/366

Vårt Internet (Comhem) fungerar mycket dåligt just nu, men nu gick det visst att ladda upp iallfall...Satt mellan 2200 och 2359 i går och försökte. Ringde COMHEM 1000 i morse och fick veta att det skulle vara fixat redan 8/1 2013. WTF.

Läs även min sammanfattning av DAGENS BILD här:
http://www.fotosidan.se/blogs/ottenfotoblogg/db-366-366-2012-aret-med.htm

 

Postat 2012-12-30 18:56 | Läst 2108 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

DB 366/366 2012. Året med dagens bild är nu i princip klart, bara två dagar kvar, hur känns det?

Denna typiska sportfråga kom från Lena Pesula, vilket ledde till att några av mina vänner, Tobbe, Lena och Rauni från Dagnys fick intervjua mig om året som gick.  För att det var ett smart sätt att sammanfatta DB366/366.

Lena: 
-Hur känns det? 
Faktiskt väldigt skönt att vara klar, att ha lyckats med det. Lite tomt med, vad göra nu typ?

-  Hur kom du på ideén till DB366?
Ja det var ju faktiskt du Lena som drog igång det, och flera hakade på. Jag kände att det vore en kul utmaning. Jag hade alldeles innan även hoppat på FOTO-YATZY 2012, men det vart för svårt, eftersom det var så många ämnen som måste fotas, 212 stycken olika. Så det sprack med den. 
http://www.foto-yatzy2012.blogspot.com/ 

Rauni:
-Vilken/vilka perioder har varit tyngst att hålla igång projektet?" - Tänker t.ex. på semestrar och andra ledighetsperioder när jag tror att jag själv skulle tycka att det skulle bli jobbigt att vara fastlåst i ett projekt så här.

Jag har gjort en sammanställning, månad för månad för att se hur mycket jag fotat med IPHONEN och vanliga kameran, och då ser jag en skillnad. När jag jobbat långa dagar eller åkt motorcykel har det alltid varit mobilkameran.  Sista minutenbilder har det blivit med båda kamerorna.  Semestern var inget större problem annat än att jag inte kunde ladda upp på rätt dagar utan fick ladda upp ibland upp till en vecka i efterskott. Det kändes jobbigt när man halkade efter. Då var det inte så kul. Men då kändes det bra att dom var tagna rätt dag i alla fall. 

Tobbe:
- Kunde du av något tvång under den här tiden?  Och om så var fallet, hur löste du det?

 Ja tvånget var väl att komma i mål,  jag bestämde väldigt tidigt att vara nöjd med en bild per dag, utan att egentligen ha några krav på kvalitet, det var inte det detta projekt gick ut på.  Tror att för att orka hela året kan man inte lägga upp bilder man är supernöjd med utan får sänka sina egna krav.
Ofta vaknade jag på morgonen och hade en tanke om vad som kunde bli dagens bild. Sista minuten bilder var vanligast i slutet januari och februari, då nyhetens behag gått över och det inte fanns mycket att fota. 

 

Lena:
- Har du fotograferat en ny bild varje dag eller även använt bilder från arkiven?
Utslaget på hela året är det ganska precis 30% bilder som tagits med Iphonen. 69% är tagna med Canon 50D.  Den sista procenten är en bild från Internet (armbågen ur led, jag var skadad och Internetbilden var som min precis), en från Intranätet på Swedavia då en hiss är tapetserad med min bild, och 4 stycken arkivbilder.  Två arkivbilder direkt efter min armbågsskada, (kunde ej fota alls), en årets julkort (fotat 2010 men gjort till julkort december 2012, samt en bild på min ringblixt som var med två gånger, ena gången DB och en gång som arkivbild. Så jag känner mig nöjd med det, en procent felmarginal på ett helt år. Finns som Excel-fil om nån vill ha :-).

 - Hur presenterade du dagens bild varje dag?
Jag bestämde direkt att rubriken alltid skulle börja med DB 001/366 där siffran före strecket var aktuell dag och 366 alltid stod där. Så sista dagen är 366/366. Sedan fick vissa bara heta så, andra fick en förklarande rubrik efter.

- Bilderna under året, mest spontana bilder eller en blandning av planerade och spontana?
En riktig blandning, allt från paniklösningar 23:59, till att man gjort en riktigt fotografering och redan innan bestämt att en av dessa bilder kommer bli dagens bild. Men skulle tro 60 % spontana. 

- Vilken kamera använde du mest?
Förhållandet på hela året var systemkameran 70% mobilen 29% och 1 % övrigt.  Det intressanta är att när jag är ledig, som i juli används nästan bara Canon 50D, men i November och December var mobilbilderna cirka 50% av alla bilder.

- Fanns det någon period som du tänkte på att ge upp projektet?
Flera gånger :-)

- Känner du att du lärt dig något och isåfall vad?
Ja, faktiskt. Att se bilder, jag har mer öppnat ögonen så att säga. Jag ser saker och tänker det blir en bra bild eller bra Dagens Bild. Även att alla gillar olika. En dagens bild jag varit väldigt nöjd med, tekniskt eller annat har kunnat gå helt okommenterad. Sedan nån snabbbild, halvoskarp får massor av kommentarer. 

- Känns det befriande att det är över eller finns det en saknad?
Just nu mest lättnad. Och tillfredsställelse av att jag gick iland med det. 

- Är detta något som du skulle vilja göra igen?
Ja det kan jag tänka mig, dock inte 2013. 

- Alla årets bilder, hur förvaltar du din bildliga dagbok?
Jag vet inte riktigt, en fotobok vet jag inte om jag riktigt känner för, eftersom en del bilder är riktigt låg kvalitet, mest tekniskt då. Tror dom får lagras lite, kanske blir nån bok längre fram.



  GOTT NYTT ÅR!!!

Postat 2012-12-29 16:00 | Läst 2347 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Steninge julmarknad 22 december


Grått och tråkigt ute den 22 december, men lite julshopping var av nöden. Vi började på Steninge julmarknad utanför Märsta.



På nedre botten säljs, bland mycket annat glas. Man är outlet för Orrefors, som ju har mycket snygga glasgrejor. Här stöps även ljus och det finns live glasblåsning, vilket jag konstigt nog inte fotograferade.

 



På övre våningen är det mer marknadsstånd, med olika utställare/försäljare. Som på vilken julmarknad som helst men denna är inomhus.


Den här mannen sålde en fantastiskt god korv, Forbondens korv.


Bilderna är alla tagna med Canon 50D, Sigma 18-50 2:8, på ISO 1600 på nedre våningen och ISO 2000 på övervåningen. Och jag är fortfarande  mycket nöjd med 50D ISO egenskaper på höga värden. För det var rejält mörkt på övervåningen.

Här finns två från samma tillfälle med IPHONE 5
http://www.fotosidan.se/blogs/ottenfotoblogg/db-357-366-9-dagar-kvar.htm

 

Postat 2012-12-29 12:49 | Läst 3048 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa