Att spegla det jag gillar.

Den lille..🩉

***

En fÄgel man gillar lite extra som dessutom Àr drygt 2 decennier sedan jag sÄg senast, men som nu fanns vid mitt 'utstrÀckta'  nÀromrÄde.. IsbladskÀrret pÄ DjurgÄrden i Stockholm. Klart man chansar pÄ att den fanns kvar, enligt 'Artportalen' sÄ har Sparvugglan funnits dÀr i drygt 10 dagar nu..

SÄg ju att bÄde Lena H. och Johnny hade fÄtt bilder pÄ den i helgen, sÄ det blev en utflykt dit i lugnt tempo igÄr mÄndag, den borde ju finnas kvar Àven en dag till, men man vet ju aldrig.. Tog i alla fall DjurgÄrdsfÀrjan över till AllmÀnna GrÀnd och började först med en lunch pÄ 'BlÄ Porten' dÀr, om dom nu hade öppnat och det hade dom precis..

Panorama med Iphone 12 inifrÄn BlÄ Porten med utsikt ut mot Liljevalchs..

**

Deras gemensamma innergÄrd, fortfarande för kallt dÀr..

**

Tog sedan SL-buss 67 utanför, 10 min bort mot Blockhusudden och promenerade sedan 300 m. mot IsbladskÀrret.. Var det svÄrt att hitta den lilla ugglan..? NÀe, som sÄ ofta Àr man sÀllan ensam nÀr det finns lite trevliga arter.. inte ens en mÄndag Àr det fritt frÄn skÄdare/fotografer! HÀr vid vÀstra sidan av IsbladskÀrret sÄ hÄller den till..

             

            

Fotat med Nikon Z50 + TC 1,4 II + F 300 mm. PF = 630 mm. för 'nÀrbilder' & Iphone 12 för 'översiktsbilder'..     Tack för mig!

Inlagt 2023-02-14 22:35 | LĂ€st 571 ggr. | Permalink
MÄnga fina pÄ ugglan, Z50 och 300mm en bra kombo, iaf pÄ stillasittande. Jag hoppas att Nikon snart ska slÀppa en mer actionkamera i APS-C, som kan ersÀtta D500. Kul med översikten med fotograferna, tror du fick minst lika bra bilder med din kamera i halva storleken
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 13:08
Hej! Ja, hĂ€r kunde man fota mycket om man ville.. tror jag hamnade pĂ„ 300 bilder efter att de suddiga rensats bort, innan kanske det var 700! Det fanns en hel del 'smĂ„grenar' som gĂ€rna ville hamna ivĂ€gen hĂ€r, som dĂ„ fokus gĂ€rna fastnade pĂ„.. Övergick istĂ€llet till AF-S och 'Pinpoint', det fungerade förtrĂ€ffligt! FĂ„geln satt pĂ„ samma plats vid alla mina foton hĂ€r, dĂ€remot flyttade jag pĂ„ mig för att fĂ„ 'nya' vinklar.. Och den satt kvar dĂ€r nĂ€r jag lĂ€mnade efter kanske 50 min. Jag sĂ„g den flyga lite precis nĂ€r jag kom, nĂ€r den flyttade sig frĂ„n ett litet trĂ€d till vĂ€nster i Iphone bilderna hĂ€r, men sen blev den kvar i det trĂ€det jag lĂ€mnade den i..

Z50 överraskar mig fortfarande ibland, den Àr bÀttre Àn mÄnga tror Àr min kÀnsla! Men, visst kunde den vara lite bÀttre pÄ 'flygande fÄgel'.. Men den lÄga vikten ihop med 300 PF gör den till en hÀrlig kombo att bÀra pÄ! Ja, man fÄr se vad som kommer frÄn Nikon framöver, man fÄr hoppas pÄ nÄtt 'vettigare' (lÀttare!) Àn Z9.. Och dÄ menar jag under 1 kg.. Min D800E vÀger 1 kg. och den Àr för tung! Men jag Àr pessimist hÀr.. och troligen blir den för dyr ocksÄ.. DÄ lÀgger jag hellre pengar pÄ ett bra objektiv och behÄller de kameror jag har! Dom fungerar ju bra, Àven Z50 fungerar förtrÀffligt trots APS-C! Tack! Peter.
HĂ€lsn!
Du fick vÀldigt fina bilder pÄ den vackra ugglan och det hÀr var ett mycket bÀtttre stÀlle för att se den Àn nÀr vi var dÀr. Men vi Àr ÀndÄ glada att vi hittade den för det Àr rÀtt chansartat nÀr man Äker ivÀg för att se en fÄgel som nÀr som helst kan dra.
HĂ€lsningar Lena
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 13:27
Hej! Ja, den satte sig pĂ„ en rĂ€tt sĂ„ bra plats hĂ€r, men det fanns lite knepiga 'smĂ„grenar' hĂ€r som man fick försöka parera.. Eftersom den satt still hĂ€r hela tiden jag var dĂ€r sĂ„ var det bĂ€ttre att vĂ€lja AF-S istĂ€llet för AF-C fokus.. Med AF-S sĂ„ kan jag fĂ„ en extra liten fokuspunkt (Pinpoint) som gör det lĂ€ttare att fĂ„ in rĂ€tt fokus pĂ„ det som finns mellan smĂ„grenarna hĂ€r, och istĂ€llet fĂ„ fokus pĂ„ det som finns bakom, och det fungerade förtrĂ€ffligt! NĂ€r jag kom hit sĂ„ flög den just frĂ„n ett annat trĂ€d till vĂ€nster, men lĂ€mnade sen inte den nya platsen sĂ„ lĂ€nge jag var kvar, dĂ€remot flyttade jag pĂ„ mig för att fĂ„ lite andra vinklar.. Om ugglan Ă€r kvar idag sĂ„ har den varit dĂ€r sedan 4/2 enligt Artportalen.. SĂ„ den verkar rĂ€tt 'stabil' hĂ€r! Min egen 'kĂ€nsla' Ă€r att den hamnat hĂ€r av en orsak.. fin miljö för den helt enkelt! Även GĂ€rdsmyg hörde jag hĂ€r mest hela tiden.. en bra och risig miljö Ă€ven för den arten, Ă„ret runt dessutom.. Tack! Lena.
HĂ€lsn!
Mysiga och fina bilder pÄ den lilla ugglan. Trots att jag ofta Àr ute i skog och mark har jag Ànnu inte sett nÄgon sparvuggla. Inte för att jag Àr nÄgon "kryssare" men det skulle vara vÀldigt roligt att trÀffa pÄ en sÄdan liten "godsak".
HĂ€lsningar Christina
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 16:32
Hej! Ja, det var roligt att fĂ„ se den 'stadsnĂ€ra' sĂ„ hĂ€r! Inget man förvĂ€ntar sig, Ă€ven om jag förstĂ„r att omgivningen hĂ€r kan passa en sĂ„dan hĂ€r fĂ„gel ocksĂ„.. Hoppas den blir kvar, och hittar nĂ„n partner! Den Ă€r verkligen fin, och det Ă€r inte alltid lĂ€tt att förstĂ„ hur liten den verkligen Ă€r.. Man kan luras av 'nĂ€rbilderna' hĂ€r nĂ€r man inte har nĂ„got att jĂ€mföra med! Är inte heller nĂ„gon 'kryssare' och tar mig numera sĂ€llan ivĂ€g nĂ„gra lĂ€ngre strĂ€ckor, men bjuds det sĂ„ hĂ€r nĂ€ra sĂ„ Ă€r det ju trevligt! Har kanske sett det mesta ocksĂ„ sĂ„ 'suget' Ă€r inte lĂ€ngre lika starkt.. DĂ€remot sĂ„ Ă€r det kul att med dagens bra och kompetenta kameror fĂ„ fota en sĂ„n hĂ€r fin fĂ„gel, det Ă€r vĂ€l det som lockar mest numera! Hoppas du fĂ„r se en Sparvuggla, dom Ă€r fantastiska! Tack! Christina.
HĂ€lsn!
Aha, det förklarar alla lÄnga objektiv med tillhörande kamera och fotograf som svÀrmade i skogen nÀr vi promenerade runt DjurgÄrden och lunchade pÄ Thielska i mÄndags.
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 16:51
Hej! Absolut, sÄ tror jag ocksÄ.. Redan pÄ Söndagen sÄg jag flera andra mÀnniskor med lite lÀngre objektiv pÄ sina kameror, nÀr jag sjÀlv gick en runda runt kajerna vid Gamla Stan! Lite för mycket med sÄna fotografer för att vara 'normalt' tyckte jag dÄ, men fick redan pÄ kvÀllen se bilder pÄ ugglan, och förstod dÄ varför det var sÄ.. En sÄn fÄgel sÄ hÀr pass 'stadsnÀra' Àr ju inte sÄ vanligt.. men mycket trevligt!

Jag trodde 'Thielska' hade stÀngt pÄ mÄndagar.. Ätminstone tror jag det var sÄ för nÄgra fÄ Är sen..? BlÄ Porten Àr ocksÄ bra för en lunch, men 'Thielska' finns ocksÄ i bakhuvudet Àven för en fika.. Tack! Sten.
HĂ€lsn!
stenp 2023-02-15 17:32
FörlÄt, pÄ tisdagen var det, dvs igÄr.
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 19:07
Aha.. ok! DÄ Àr det nog sÄ att dom fortfarande har stÀngda mÄndagar.. ska googla! Har googlat nu, och det stod mÄndagar stÀngt.. tyvÀrr! Men bra att veta.. Tack för info!
HĂ€lsn!
UtmÀrkta bilder pÄ en söt liten uggla, till synes oberörd. InnergÄrden i början ser sydlÀndsk ut, om det inte vore för snön.
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 17:11
Hej! Ja, ibland har man tur.. att den visar upp sig sÄ hÀr pass 'stadsnÀra'! Men jag skulle tro att naturen dÀr vid IsbladskÀrret kan passa en sÄn hÀr uggla ganska bra egentligen! Sen fÄr vi se hur lÀnge den blir kvar.. Hoppas den hittar nÄn partner, dÄ kanske den stannar! Miljön dÀr vid IsbladskÀrret tror jag Àr helt ok! Hela tiden jag fotade ugglan hÀr sÄ hörde jag ocksÄ GÀrdsmyg i och kring riset du ser i bilderna i början pÄ bloggen, dom finns dÀr Äret runt vet jag..

InnergÄrden pÄ BlÄ Porten Àr vÀldigt fin nÀr det blivit lite varmare och har mÄnga sittplatser dessutom, och eftermiddagssol! Det gröna till vÀnster och rakt fram dÀr Àr restaurangdelen, till höger med pelarna Àr Liljevalchs konsthall och betongklumpen snett till höger Àr arkitekt Gert WingÄrds skapelse som tillbyggnad till Liljevalchs.. och allt hÀnger ihop och gÄr att promenera inomhus emellan, Àven om jag sjÀlv aldrig har varit pÄ Liljevalchs.. DÀremot Àr BlÄ Porten en favorit Ànda sedan 80-talet.. Tack! Stefan.
HĂ€lsn!
SÄ fina bilder pÄ den, roligt! Gillar panoramabilden ocksÄ, ser ut som du sitter i ett hörn och fotar, mÄnga hÀlsningar/ Björn
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 17:33
Hej! Ja, det hÀr var kul tycker jag! Har sett 3 individer tidigare, men det Àr nog 25 Är sedan jag sÄg en senast och det var vid en sjö i KolmÄrdsskogarna nÀr vi (en grupp) skulle kliva pÄ isen vid en av 8 sjöar för skrinning, dÄ fick jag syn pÄ Sparvugglan som satt 3 m. upp i ett litet trÀd och tittade ner pÄ oss.. orÀdd dessutom! Den vÀckte munterhet hos övriga skrinnare.. En lite extra trevlig fÄgel!

He he, den hĂ€r panoramabilden togs med 'vidvinkelobjektivet' pĂ„ Iphone 12, bilden blir lite extra 'förvrĂ€ngd' med det objektivvalet, men visar samtidigt mer av omgivningen som man vill Ă„terge! Kort sagt sĂ„ fĂ„r man en panoramabild som Ă„terger mer pĂ„ höjden hĂ€r, jĂ€mfört med om panoramat Ă€r fotat med 'normalen' pĂ„ mobilen, dĂ€r det dĂ„ blir en vĂ€ldigt smal bild (pĂ„ höjden) som syns ganska dĂ„ligt.. Panoramat har ju egentligen mĂ„nga linjer som i verkligheten Ă€r helt raka men som 'böjts' av objektivet och mjukvaran, t.ex. brĂ€dorna pĂ„ det mĂ„lade taket.. eller borden bredvid mitt bord, de stĂ„r ju egentligen i linje med varann! Det enda som har en rak linje hĂ€r Ă€r vĂ€l underkanten pĂ„ fönstren rakt fram.. Och som 'beskrivande' bild sĂ„ Ă€r ju panoraman vĂ€ldigt bra, Ă€ven om dom blir 'förvrĂ€ngda' och kanske tappar en del verklighetsförankring.. men vad gör det! 🙂 Tack! Björn.
HĂ€lsn!
Söt krabat den lilla ugglan, hade vÀl varit mÄngmiljonÀr om den fÄtt en tia för varje bild den hamnat pÄ ;)
Ödsligt vĂ€rre pĂ„ panoramafiket ;)
HaD/Gunte..
Svar frÄn ehrsa 2023-02-15 22:29
Hej! Visst Àr den extra fin den hÀr lilla ugglan! Den kÀnns sÄ udda i fÄgelvÀrlden dÀr de flesta ugglor (utom PÀrluggla) Àr rÀtt sÄ stora trots allt.. Men förmodligen Àr den en tuffing för att lyckas överleva i sin tillvaro! Ja, den borde fÄ lite royalty för varje bild.. den Àr ju inte speciellt skygg heller, det Àr ocksÄ min lilla erfarenhet av de fÄ tidigare möten jag haft! Man verkar kunna komma den nÀra utan att den verkar bry sig..

Panoramafiket var jag först in i den hÀr dagen, men det sitter 2 andra lÀngst bort till vÀnster nÀra fönstret som gled in minuten efter mig.. Dom jobbade pÄ 'grannen' Gröna Lund hörde jag nÀmnas, tror dom hade en rabatt pÄ lunchen dÀrför.. Det hade inte jag! Tror den kostade 140:- men var ocksÄ en god 'Fetaost paj' med frÀscha fina grönsaker.. en favorit dÀr! TvÄ timmar senare Àr det alltid nÀstan fullt pÄ den hÀr restaurangen/fiket, med 99% pensionÀrer.. visst ja det Àr ju jag ocksÄ,, Hmm! Tack! Gunte.
HĂ€lsn!