Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Skåne, Slussen och lite DOGMA-beslutsångest ;-)



Semestern tog slut i mitten av förra veckan (för denna perioden), dottern ville inte lämna Skåne, men det var bara att gilla läget, samt läge för ett porträtt  ;-)



Och bilden togs med Leica M8 och Voigtländer Ultron 28mm f2.



Väl tillbaka i Uppsala så fanns det tid för Stockholmsbesök, träffa vänner, ta en Pizza vid Nytorget, och lite gatufoto, inte minst vid Slussen. Men då känns plötsligt 28(35)mm lite trångt,



Så bilden togs med Leica M8 och Voigtländer Super Wide-Heliar Apsh. 15mm f:4,5 vilket motsvarar ca 21mm, och då behövs både extrasökare och vattenpass ;-)

Men frågan blir återigen - vilken brännvidd är mest intuitiv för mig, hur skall mitt M8 DOGMA-löfte egentligen se ut?

Inlagt 2009-07-20 08:48 | Läst 10433 ggr. | Permalink

"Tack Nils för kommentar. Då tolkar jag Dogma ungefär så här: Dogma är ett slags begränsning i de stora möjligheternas hav. Möjligen med lite retrolängtan. Men är det att finna fotografiska möjligheter inom begränsningen, eller är det just den tekniska begränsningen som är intressant?"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ja, Dogmalöftet tål att våndas över =)
Tycker sällan 35 är för snävt. Många gatubilder innehåller för mycker och är för okoncentrerade. På Kiviks marknad är det tillräckligt trångt för att skruva på 24:an... ;)
Hehe, vattenpass! :) Fina bilder, Johan (framförallt den översta). Jag tycker att du ska välja 21mm som Dogma, eftersom vi redan är så många som valt 35;an. Själv hade jag dock valt 35:an, den passar till det mesta, och sen har ju ljusstyrkan 2,0 ett betydligt större användningsområde än 4,5. Men som sagt, lite variation i poolen vore kul.
Vid objektivval till M8 så ska man tänka på att det är en multipliceringsfaktor på ungefär 1,3 så en 35:a motsvarar alltså ca. 45 mm. Eller har jag fel? 28 blir väl mer naturligt om man ska gå på gamla riktmärken.
/John-Erik