~kärlek och revolt~

Att byta jobb efter 15 år

Från 15 år inom specialinriktad gymnasial friskoleverksamhet till att bli "en vanlig gympalärare" på kommunal grundskola. Det skiftet är precis vad jag gjorde i augusti i år. Vissa har undrat om jag är galen, men är man nyfiken så är man. Det var nog dessutom dags för mig att efter så lång tid söka nya utmaningar för den egna utvecklingens skull. På gamla jobbet undervisade jag bara elever som valt en träningsinriktning, de allra flesta hade dessutom valt det yrkesförberedande programmet som utbildar dem till ledare inom hälsa- och friskvårdssektorn. Mina nya elever är dem du förmodligen har en del fördomar kring, dem som generellt sett inte är överförtjusta i att röra på sig dem som du oftast hör om på nyheterna och dem som svärjevännerna tänker på när de tror att svenska skolan är i fritt fall.

Jag ska vara ärlig, jag blev tagen på sängen. Jag trodde inte att det i vissa klasser kunde vara så stökigt som det initialt var när jag klev in i salen. Halvvägs in i terminen mådde jag faktiskt ganska dåligt och längtade tillbaka till mina gamla elever. Vid det laget hade jag fortfarande svårt med namnen på eleverna i de stökigaste klasserna. Dels undervisar jag fler elever nu när jag bara har idrott mot när jag hade alla karaktärsämnen på gymnasieprogrammet. Men framförallt var det såpass rörigt att all energi gick åt till att få en någorlunda fungerande aktivitet vilket gjorde att det var svårt att hinna lägga vikt vid de mindre utåtagerande eleverna. Upplevelsen var att jag var tämligen långt ifrån en kvalitativ undervisningssituation. Inlärning existerade inte. Jag var misslyckad. 

Uppbackningen från skolan har dock varit väldigt fin. Omgående ifrågasatte jag situationen jag hamnat i och fick gehör direkt. Upplever att jag blev lyssnad på och mina förslag till åtgärder togs på största allvar och sattes in direkt. Vips så hade jag en assistent som kunde vara i klassrummet, en som dessutom talar både arabiska och somaliska. De elever som av olika anledningar mer verkat vara ute efter att förstöra undervisningen har fått flytta från idrottshall till klassrum och arbeta med en parallell planering så att jag kan skapa en bra inlärningssituation för de andra eleverna. Har utöver det fått en elevcoach som kommer hjälpa mig i tillbakaslussandet av  de utåtagerande eleverna, vilket innebär att vi kan jobba hårdare med positiva beteenden och agera direkt när dessa äventyras... utan att bryta undervisningen. 

På min tidigare skola var jag så bortskämd med goda elevrelationer. Ungdomarna i sig var av samma skrot och korn, men jag hade ett positivt ingångsrykte. Snacket går från äldre till yngre elever och lära-känna-processen gick betydligt snabbare. Som helt ny på en skola behöver man bygga relationer helt från noll, nu har jag dessutom över 200 mot tidigare 60... inte undra på att tar lite tid. Det fina är att den kvalitativa undervisningen infinner sig i takt med att relationen och tilliten skapas, och även de elever som jag tidigare under terminen var tvungen att porta kan jag nu åtminstone nå fram till. Vi har en lång väg kvar att vandra, men nu går vi i alla fall åt samma håll vilket gör att vi kan prata med varandra. Det ironiska i detta är att de svåraste eleverna har så goda chanser att nå bra betyg JUST i idrott, men de behöver förstå HUR och VARFÖR man går i skolan. Utan relationsskapandet är det omöjligt att förklara det för dem. 

Det går bättre för svenska elever i PISA-testen så svenska skolan är absolut inte i fritt fall. MEN, det är också mycket som är skevt. Det var inte en jättebra idé med det fria skolvalet. Segregeringen är påtaglig och elever med svårare sociala förhållanden har också svårare att klara av skolan. Rika barn leka bäst. Rika barn har ofta mer engagerade föräldrar och klarar således skolan i större utsträckning. Fattiga barn däremot, i synnerhet fattiga pojkar, de löper högre risk att känna behov av att hävda sig på andra sätt. Jag upplever ofta hur pojkar dessutom hindrar varandra från att ens försöka lyckas i skolan. Lyssna gärna på Emma Leinses sommarprat i P1, man blir ledsen över att höra om framtidsutsikterna för dessa pojkar. 

För att (åter)få en stabil svensk skola måste det få kosta pengar. Vi borde lärt oss vid det här laget att resurser i skolan behövs, lärarna däremot, de måste få vara just lärare. Men SOM lärare är det minst lika viktigt att bygga broar idag. Att stimulera motivationsdelen av hjärnan lika mycket som att försöka fylla den med fakta. Min arbetslagsledare motiverade mig att byta synsätt tidigare i höstas. När jag ifrågasatte om detta verkligen var roligt, så övertygade hon mig om att jag kanske gör störst nytta bland de svagaste eleverna, även om det känns som det går skitdåligt. Den senaste tiden har jobbet känts roligt igen... ibland behöver man ett nytt perspektiv. Jag vill vara en del av att guida våra ungar till att bli goda medborgare. Vi gör nytta.

God natt! 

Inlagt 2019-12-04 23:24 | Läst 532 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
2019-12-04 23:45   Tina Romlin
Man blir ju in i själen glad över att det finns lärare som du Peter, grattis ngar ni har fått den bästa!Och jag blir så glad över när skolan reagerar och bryr sig, med stöttning kommer både lärare och elever långt.
Svar från Pistol-Pete 2019-12-07 11:39
Tack Tina <3
Det verkar som du gör skillnad - kudos!
//GöranR
Svar från Pistol-Pete 2019-12-07 11:39
Tack Göran!
Vilken resa du är med om, glad att du delar den.
Svar från Pistol-Pete 2019-12-07 11:40
Tack Nina!
Strongt av dig, du gör säkert ett bra jobb, att vara lärare är tufft, men ger ofta mycket tillbaka. hälsn, LO
Svar från Pistol-Pete 2019-12-07 11:40
Visst gör det det! Det är ju trots att därför vi är kvar här.

Mvh, Peter
Applåd !! En stor stående ... varför ? Jo för riktiga människor behövs överallt .. det är då det blir riktig och permanent förändring - omtanke och glädje fungerar.
Fortsätt med det du gör för jag är övertygad att belöningen kommer fast det är kanske inte till just dig ..
Svar från Pistol-Pete 2019-12-11 08:22
Tack så mycket Glenn! Fint skrivet!

Mvh, Peter