~kärlek och revolt~

Hur ska man klara att leva hållbart?

Har intresserat mig för jordens undergång mer och mer... vilket till allas vår glädje flera verkar börja göra. Jag intar information från olika håll och det verkar inte muntert, det vi står inför. Apokalyptiskt nästan. Fick en tanke bekräftad härom veckan när jag lyssnade på en podcast om de stigande världshaven, en tanke som gäckat mig en längre tid. Det är att vi nu levt fruktansvärt ansvarslöst sedan den industriella revolutionen (mestadels av tiden ovetandes), och att det tar en stund för jordklotet att svara. I tidsperspektivet av ett människoliv så är inte naturens reaktion snabb. Det jag har gått och funderat på är om vi sabbat planeten så länge att det kommer bli än värre vad vi än gör... och den bekräftande liknelsen i podden beskrev vår globala uppvärmning som en spisplatta - värmen kommer inte direkt. ALLTSÅ, även om vi skulle minska våra koldioxidutsläpp till acceptabla nivåer och börja leva exemplariskt så skulle jordklotet fortsätta värmas upp ett bra tag framöver som en effekt av det vi åstadkommit de senaste seklen. 

Härom dagen lyssnade jag på Johan Rockströms vinterprat i P1, som var oerhört deppigt (men rekommenderas). Han lägger stor vikt vid hur vi äter, och framförallt producerar mat. Det är så oerhört stor del av naturen som får ge vika för att vi ska kunna få fram det vi idag vill stoppa i oss. Här blir det ju problematiskt när vi globalt sett blir rikare och rikare. Jag klandrar inte dem som hamnat på efterkälken för att de nu också vill äta oxfilé... det tror fan det, rent ut sagt. Och vilka är vi att säga att länder som tidigare varit U-landsstämplade inte ska utnyttja sina naturtillgångar? Alla vill ju såklart komma ikapp! Vi borde betala länder för att INTE framställa palmolja eller vad det nu rör sig om som skapar ensidiga odlingsområden och hotar den biologiska mångfalden. 

Därtill har vi vårt sätt att konsumera... HUR ska man lyckas få folk att konsumera mindre? Skulle vi lyckas tänka om, HUR skulle det i så fall gå med världsekonomi, konjunkturkurvor och hjul som ska rulla. Jag är absolut ingen ekonom och kan egentligen inget om sån't här... men det känns ju svårt att få ihop. Problemet är ju verkligen globalt och nu är vi alla världsmedborgare. Vi svenskar slår oss ju ofta på bröstet och tycker vi är så bra på allt, koldioxidutsläpp t.ex. Däremot handlar vi gärna billiga T-shirts på HM, köper nya kameraprylar och byter lur en gång om året. Vad tror vi om koldioxidutsläppen från de länder som producerar våra prylar?

Jag tycker det här är så svårt! Jag älskar att handla prylar och ärligt talat, ibland känns det som en sjukdom. Jag kan köpa exempelvis ett tält eller ett par nya bouleklot och GENAST börja se mig om efter vad konkurrerande tillverkare har för produkter. Sakta börjar det nu gå upp för mig att jag inte kan hålla på såhär, ingen av oss kan. Ett nyårslöfte är kanske på sin plats. Jag ska verkligen, verkligen försöka att inte handla sådant jag inte behöver. När jag får ett infall, ska jag istället motstå frestelsen och lägga undan pengarna. Jaja, jag börjar nu. Reviderar mitt beslut om att ersätta min trasiga Canon med en ny (däremot vill jag ha en, så jag vänder blicken mot Tradera eller Blocket). Byter också ut hälften av tacofärsen mot quorn imorgon så har vi i alla fall en start. 

Trevlig helg!

Inlagt 2020-01-10 19:28 | Läst 1084 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Peter!
Du skriver med känsla som gör mig väldigt orolig för vår framtid, eller finns det någon framtid. Jag syftar på det du skrev ang spisplattan.
Önskar dej och familjen en trevlig helg!
/Sven
Svar från Pistol-Pete 2020-01-18 11:49
Hej Sven!

...detsamma! Fast en vecka senare :-)
Nå, jorden kommer snurra rätt många miljoner år till. och människan kommer att befolka jorden ett tag till. men inte på det för människan bekväma skapelsens-krona sättet som vi vant oss vid. det kommer bli tufft. Vårt problem dock är ett kortare tidsperspektiv. och hur jobbar du och jag? Framför allt, gör skillnad mellan känsla och förnuft. Känslan säger konsumera, men lita på vårt förnuft som säger det motsatta. konsumtion, livstil med mera är saker som ligger på individnivå. det kan jag göra något åt. Att ropa på politiska beslut, jo visst, men var och en har sitt ansvar.
Trevlig helg, ändå.
PS. Bra bildsatt blogg!
Svar från Pistol-Pete 2020-01-18 11:50
Tack så mycket Gunnar!

Mvh, Peter
Bilden från bryggan bra i sammanhanget!

Spisplattan bra liknelse. Den började nog bli varm rätt nyligen, typ 30 år sen, men nu ökar värmen. Här i Norrköping är det nu 10 januari fortfarande meteorologisk höst. Extremt! Man kan slå om senare i år eller nästa år, grundprognosen är ju mer av allt men trend åt det varmare hållet.

Rockströms vinterprat var bra. Han har ju försökt låta optimistisk och har väl inte helt gett upp. Dörren står ännu på glänt.

Vad göra? Annan matproduktion är helt OK för min del som var helt nöjd med 1960-talets mathållning. Maten under kriget var tråkig men folkhälsan blev bättre eftersom maten var ransonerad. Vindkraft ogillas ju ännu starkt av försvaret, ornitologerna och många på högerkanten men gav nu i januari 10 TWh, en avsevärd del av Sveriges årsförbrukning 140 TWh.
Svar från Pistol-Pete 2020-01-18 11:51
Hej Måns!

...då bor vi i samma stad!

Mvh, Peter
Äh, plantera en vinranka istället och var glad.
Peter Hennig 2020-01-11 12:08
Till Ragnar.
Ha, ha - du är för djävlig, men kul! Ta dig en titt på den svarta bollen.
light 2020-01-11 13:37
När jag tittar på den bilden poppar omedelbart en bibelvers upp: ”Hela världen är i den ondes våld”. Men samtidigt är det diaboliska svarta jordklotet omslutet av Guds allsmäktiga händer.
2020-01-11 11:59   Peter Hennig
Detta är en väldigt omfattande diskussion. Svårt att ge en kommentar utan att stapla för många ord. Men – så här ungefär:

Det där med maten leder rakt in på grundproblemet. Vi är för många, och det är därför vi sedan länge gör ett för stort fotavtryck på planeten. Det handlar sannerligen inte bara om klimatet.
Visserligen lever en liten del av oss för vräkigt – men faktiskt bara en mindre del. Vi är alltså för många. Det är grundproblemet. Om vi skulle kunna stoppa, och helst vända, den skenande befolkningsutvecklingen - ja då skulle de flesta av våra problem lösa sig per automatik.
Det finns strategier som inte är allt för drakoniska – men vad skulle då hända i övrig? Tillväxt utan expansion? Omöjligt. Det ekonomiska system vi tillämpar sedan länge kan bara gå framåt eller bakåt. Man kan inte ställa det på stillastående för att njuta av våra landvinningar.
För en minskande befolkning, och faktiskt överhuvudtaget, måste vi nog ha fram ett annat ekonomiskt system. Vi behöver planera – även ekonomin måste i framtiden ha en plan, inte löpa fritt – och vad heter det i ekonomiska sammanhang? Det heter planekonomi. Snacka om rött skynke. Det nya system vi söker måste med nödvändighet ha starka planekonomiska inslag. Det är som sagt det som menas med begreppet planera.

Lycka till! Jag fyller 76 i morgon – så jag går snart... :-)
Svar från Pistol-Pete 2020-01-18 11:53
Mm, det finns ett intressant avsnitt om överbefolkningen i P3 Dystopia. Äsch, än hänger du väll i ett tag till. 70 är nya 50. Ha det fint!

Mvh, Peter
Fast det handlar inte om "jordens undergång", inte just nu i alla fall. Den här planeten har varit med om MYCKET större klimatförändringar än vi kan se i vårt korta perspektiv. Dessutom tror man att livet på jorden åtminstone vid 4-5 tillfällen varit nära utplåning, möjligen beroende på vulkanutbrott och annat. Stora vulkanutbrott kan ställa till det rejält och täcka delar av planeten med tjocka asklager. Kan hända i morgon eller om 100000 år. Som planet kommer jorden finnas kvar i ca. fyra miljarder år till då solens vätelager börjar ta slut och solen blir en röd jättestjärna och så småningom slocknar.

Det handlar nog framförallt om oss och vår (västerländska) civilisation. Och om vi inte själva tar kål på oss med kärnvapen så kanske klimatförändringar kommer att ställa till det för oss. Och även om civilisationen går under (det har alla tidigare gjort..) så kommer det ju finnas människor kvar här på jorden - kanske i Amazonas djungler eller någon annanstans. Naturfolk brukar de kallas och är inte så beroende av Internet och Iphones..
/T
Svar från Pistol-Pete 2020-01-18 11:59
Hehe, jordens undergång är skrivet med viss distans ; -)
...intressant att spekulera i om vi är kvar eller inte efter nästa massutdöende. Kanske är vi för intelligenta för vårt eget bästa, men gör vi slut på oss finns det gott om annat liv (som kanske redan ska ses som den livskraftigaste organismen).

Mvh, Peter