Pics

Bilder, Gimp, RawTherapee.

Dåligt objektiv

Jag har ibland jämfört objektiv jag haft två av. Det är alltid så att ett är bättre och ett sämre. Märket spelar ingen roll skillnaden finns där. Men, bländar man ner till f8 så är de ganska lika. Det kan skilja på kontrast och skärpa något lite. Men de presterar bra.

Ett exempel på ett oskarpt objektiv, fullt öppet, är Meyer Görlitz 50/2.8. Men jag har två sådana och det andra är mycket bättre fullt öppet. Vid bländare 8 är de helt ok.

En digitalbild som ser ut att vara analog. Den är tagen idag och råkonverterad i Rawtherapee. Oskarpa objektiv fyller en funktion.

Bländare 5.6 samma objektiv.

Postat 2020-08-29 23:23 | Läst 327 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bra fotograf?

Sverige har många duktiga fotografer. En del har blivit kända andra förblir okända. Kändisskapet är inget mått på vad fotografen kan eller gör. Vissa väljer en anonym väg andra vill stå i ljuset. Vissa är stilbildare och får lärljungar. Andra är kanske svårare att förstå eller har inga motiv som allmänheten gillar. En del glöms också bort.

En stor svensk fotograf är Pål-Nils Nilsson. Jag har främst sett hans bilder i Svenska Turistföreningens årsböcker. Han skriker inte ut sitt budskap eller försöker chocka en med bilderna där. Han tar bilderna på ett sätt jag skulle vilja.

Pål-Nils var en av initiativtagarna till den kända gruppen TioFotografer (TioFoto). På frågan varför han fotograferar ska han ha svarat.

-Svaret är nog innerst att jag tycker det är kul. Upphör aldrig att känna spänning i sökandet efter ögonblick med symbol- och associationshalt. Hoppas alltid att i mörkret få erfara att det blev en Bild.

Han var fotolärare, rektor och professor vid det som idag är Akademin Valland. På den tiden var inriktningen mer åt det dokumentära, journalistiska hållet. Många elever har säkert fått sin skolning av honom. Efter att han slutat blev skolan mer konstnärlig.

Många har nog sett hans bilder men det finns säkert en del som inte vet vem han är. Det känns som dokumentärfotot dog lite grann med de där "gubbfotograferna" som fanns. Men, det kommer en ny generation som säkert kommer föra traditionen framåt. Många av dem är nog "gumfotografer".

Det skulle va kul att få se dem också....

Från helgens vistelse. Den gamla järnvägsstationen finns fortfarande kvar trots att tågen slutade gå för 60 år sedan... Idag fick jag bekräftelse från Adobe att prenumerationen är avslutad... Leve Rawtherapee!!!

Postat 2020-08-24 20:03 | Läst 335 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Back up

Ett problem för dagens fotografer kan vara att bilderna försvinner i molnet, från hårddisken eller kameraminnet.  Jag minns tiden då en filmrulle som blev misshandlad eller förstörd i framkallningen ersattes med en ny. Det finns ingen bra modell för hur bilder ska ersättas så fotograferna blir nog utan ersättning. Det är nog bäst att ha sina bilder på olika fysiska back up också. 

Att lagra bilder i molnet var annars en bra idé. Jag ansåg det som säkert men har inte provat det. Jag tänkte nog att det fanns back up för en tjänst som erbjuds kunder av de stora aktörerna. Jag lagrar mina bilder på två hårddiskar och som negativ. De kan också bli förstörda.

Jag har två dagar kvar innan uppsägningen av Adobes produkter träder i kraft. Men de har inte använts på ett bra tag Rawtherapee är ett fullgott alternativ tillsammans med GIMP. Ja, Rawtherapee är bättre än adobes program, anser jag. Jag funderar starkt på att gå över till Linux också. Det är lika bra som de stora idag. Bara jag hittar den dator jag vill ha det i.

En backup-bild

Postat 2020-08-21 20:24 | Läst 337 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Redigera raw -ett lyckat byte

På söndag upphör adobe att vara i mina datorer. I praktiken slutade deras produkter att fungera strax efter jag sagt upp avtalet. Nu kommer lite reklamerbjudanden från dem indimpande i mailen. Det är med ett leende jag kastar dem i papperskorgen. Rawtherapee och GIMP är bättre tillsammans tycker jag.

Ta denna bild som ett exempel. Det var urvattnade högdagrar utan teckning och skuggor med brus. Genom att bestämma hur bilden skulle byggas upp gick den att rädda. Inga krackelerade himlar. Inga ljusgårdar. 10 minuters redigering.

Det är en rawfil från Canon G15. 12mpx som blev ganska dåliga bilder i adobe cameraraw. I Rawtherapee blir den mjuk och fin. Bara man sätter sig in i programmet.

Jag är lika imponerad av Rawtherapee som jag en gång var av adobes program. Skulle det behövas ytterligare behandling av bilden  så gör jag det i GIMP. Jag skulle använda dessa produkter även om de kostade en slant. Så bra är de...

...Så det där att adobe är bäst... Det känns som med fotogrejor från öst. Man tycker det är dåligt bara för att man inte kan handskas med dem. Nu behöver jag ingen ny kompaktkamera. Gamla Canon duger fint

Bilden är bara redigerad i Rawtherapee och sparad som JPG.

Postat 2020-08-18 20:56 | Läst 347 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Zzzzzzzzeisssssss

Så kom den till slut. Gammal, riktigt gammal. Vacker, riktigt vacker. Mjuk och fin gång på reglagen. Passar inte på kameror med bländarautomatik. Den tar i spegeln... Hej då Praktica. Willkommen Edixa. Ihr beide seid das perfekte Paar.

Har någon uppgifter på hur gammalt objektivet är mm så blir jag glad.

Postat 2020-08-11 17:35 | Läst 307 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa