Pics

Bild, fotoverktyg och funderingar.

Varför fotografera?

Jag träffade en gammal bekant idag då jag väntade på min vän som tog sin spruta. En kvinna som sedan 1973 dokumenterat sin vardag. Hon använder kameran som dagbok och har gjort det sedan då. Hon dokumenterar sin vardag, var dag.Vi pratade lite om fotografi, hur vi visade våra bilder och vilka bilder vi visar andra. Hon visar sina bilder mest för vänner och bekanta och har kassar med analoga bilder (nu är det digitalt som gäller). Jag påpekade att hon kanske skulle titta igenom dessa efter en"röd tråd", kanske göra en skrap-book eller något annat. Hennes material är enormt och min övertygelse är att det är en skatt. Efter så många bilder är hon säkert en bra fotograf.

Sedan funderade jag på alla som kan det där med fotografi och hur det ska göras. Hur ställer de sig när en person med hennes erfarenhet kommer på tal. Hur hade ni agerat??  Jag glömde tala om att hon läste foto i grundskolan och gymnasiet.

När jag träffar en person som fotograferat för det egna nöjet varje dag under många år blir jag ödmjuk och tänker varför fotograferar jag....

Postat 2021-04-21 19:44 | Läst 355 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotografier av August Christian Hultgren

Här är några fotografier som AC Hultgren tagit. En föregångare inom dokumentärfoto. Bilderna är idag fria från avgift  Bilderna är nedladdade från digitalmuseums arkiv. Licens finns att läsa där.

Bilden ovan Mina Lek i Krygen. år 1920

Jonas Peter Johansson i Bäckstugan år 1914.

Per Johan och Kristina Karolina i Rydboholm år 1914

Släde i sommartid år 1909

Danielssons likfärd 1924

Jonas Peter Tollin i Fridhem år 1923

Postat 2021-04-19 20:13 | Läst 260 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dokumentärfotograf August Christian Hultgren

Jag tycker dokumentärfoto är spännande och intressant. Att titta på bilder från amerikanska FSA-projekten till 60-talets gatufoto eller från svenska bygdefotografer till Jonson, Jensen och Strömholm m.fl. De stod för ett foto som inte är så vanligt idag. Då fanns böcker med bilder av hembygden utgivna av lokala museer och hembygdsföreningar. Det finns ofta gamla bilder och negativ hos dessa också. Många fotografer i bygderna hade lärt sig yrket av andra verksamma fotografer andra kom via konst utbildningar. 

August Christian Hultgren var en sån bygdefotograf. Han tog sig runt i socknarna runt Ydre och fotograferade folk och miljöer. Vad är det för speciellt med honom? Hur kan en gubbe i mörkaste Östergötland ha någon betydelse för dokumentär fotografi? Jo han var över till USA några år under 1800-talets senare hälft och lärde sig att dokumentera och porträttera människor i miljöer. Han kom tillbaka till sverige 1896 och började arbeta som fotograf. Han började 1906 arbeta i Stockholm vid Nordiska Museet och Livrustkammaren som dokumenterande fotograf. Men 1912 återvände han till Östergötland och under ett halvsekel dokumenterade han fester, arbetet och livet på gårdarna i de östgötska socknarna.

Han arbetade på ett sätt som Sune Jonson gjorde känt. Det finns samlingar av hans arbete på Östergötlands länsmuseum och på biblioteket i Österbymo. Det finns en hel del skrivet på engelska om honom om man gör en sökning på google.

Här är en bild som är fri från upphovsrätt nedladdad från Östergötland digitala museum. 

Bildtitel

Ny ladugård hos häradsdomare Liedbergius

Postat 2021-04-19 18:35 | Läst 268 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Makten över ordet eller det jag gör???

Vi är medlemmar här på fotosidan av en anledning. Någon är nybörjare och vill lära grunder, någon vill bolla idéer med andra, någon vill ha kompisar på nätet, de flesta vill visa sina foton/funderingar i bloggar och några är troll. Anledningarna är många. Anledningen till detta inlägg är att ett par personer har påpekat det negativa med att jag granskar kommentarer innan publicering... Nu ska jag förklara!!!

Om inte jag bestämmer över ordet i men egen blogg kan det bli som på forumet, nån annan tar över. -Där tar "gänget" över. Deras ord gäller. Skapar jag en tråd är det upp till de som skriver att "ta över". Men hur är det i bloggeriet? Jo, där finns en funktion som funkar precis som den på facebook. Man kan granska och ta bort oönskade kommentarer. Så gör vi på jobbet med facebook-kommentarer som är påhopp eller oanständiga. Så görs i de facebookgrupper jag är med i. Ja, det händer till och med att personer stängs av av admin där... -När jag tänker efter så gör tidningar också så. Som kommentator  blir jag granskad innan publicering. Det tycker jag är bra.

Här är det inte så. Jag har inte sett att någon blivit avstängd? Så, för att hindra en del oönskade kommentarer  eller personliga påhopp har jag funktionen för granskning av kommentarer påslagen även i fortsättningen. Jag tar maktenen över min egen blogg och så får det bli. De som vill kommentera och har justa kommentarer är välkomna. Kommentarer som kränker, är påhopp, sexistiska eller har en raljerande, elak, nedlåtande ton mot mig eller andra här på sidan kommer inte in. På detta sätt kanske vi kan bli vänligare  mot varandra. De flesta accepterar detta trots att man får vänta med att se det man skrivit och fundera på om och när bloggägaren tryckt på godkänd. Så enkelt är det!!!! Jag tycker det är en bra funktion.

En bild som är  över 30 år gammal. Modellen hette Attacker 28. En av mina första skanningar av en papperbild  i forntiden.

Postat 2021-04-19 09:37 | Läst 302 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Jubileum

25 bloggar, fast fler är skrivna och borttagna... Men det är kul att skriva igen. Får se hur länge den känslan är kvar. Aktiviteten ökar inte direkt på bloggsida. Jag undrar varför. Förhoppningsvis bidrar jag till att någon läser och blir intresserad. Fast ibland kanske jag bidrar till gnället här också.

Nu är det snart dags att försöka få båten i sjön, nästa helg ska ägnas åt båtarbete om inget kommer emellan. Det kan nog bli några skärgårdsturer om någon månad. Innan dess ska den lille båten i, sonen satte i "smälla" idag så får den ligga och bli tät kan han starta motorn om tre-fyra dar. Motorn är en Bröderna Nilsson 3b:a. En råoljemotor.

Här är ett par bilder med spår -snart är de vår.

Postat 2021-04-18 17:32 | Läst 271 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 21 22 23 ... 27 Nästa