Bilder, Gimp, RawTherapee.

Lärobok -analogfoto

Det skrivs en del om analog fotografi i forum och bloggar. Ofta tar något universalgeni över diskussionen i forumet och det slutar med att deras åsikter är de enda som får råda. De talar om att de inte själva kan tänka sig att fotografera med film. Inte sällan säger de att analogfoto borde varit dött för flera decennier sedan och i vilket fall snart dör. Så har det låtit sedan jag först gick med i Fotosidan. Men, de hade fel då och har det nu. Analogfoto överlever.

Därför blir jag glad när jag ser att en ung fotograf nyligen skrivit en bok om analogfoto. Den riktar sig till alla som vill börja fotografera med film. Det är kul att analogfotografin är så utbredd att det behövs en lärobok. Här är en länk till författarens sida.

https://www.brandwold.se/shop/bok-analog-fotografering-for-nyborjare/?fbclid=IwAR1MAR5bECVvLLewpofSp8ThGV3rZO8Uopm4HbJGUZgDO4Rjr2Gd6MCOP8M

Inlagt 2020-07-31 07:22 | Läst 346 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Jättebra.
Med en sådan fin kamera på omslaget så kommer boken att sälja bra.
By the way, Analogt foto och digitalt kan inte tävla med varandra, versusdiskussioner är meningslösa då de är skilda väsen.

MVH Janne
Svar från jerrysoderberg 2020-07-31 08:21
Tack för kommentaren.
Ja, sandlådediskusioner är meningslösa. Det är två helt olika metoder att fästa en bild på papper eller display. Det ena förtar INTE det andra.
Ha de gott.
Jerry
Kul! Jag är själv en hängiven analogfotograf och det är roligt att många yngre börjar fotografera med film.
Svar från jerrysoderberg 2020-07-31 13:34
Tack för kommentaren Torbjörn.
Ja det är roligt att så många unga provar analogfoto. Några fastnar förhoppningsvis också.
Ha de gott.
Jerry
Det här e internet! Specialister som ingen tidigare hört talas om, dyker plötsligt upp! :)
Bara så där! :)
/B
Svar från jerrysoderberg 2020-07-31 13:35
Tack för kommentaren Bengt.
Det var de jag misstänkte. :)
Ha de så gott.
Jerry
Hej Jerry.
Jag tycker inte att att det skrivas mycket för eller emot analog fotografering här i blogg miljön. Jag är inte mycket i forum miljön, men var innanför och läsa en bit av diskussionerna/debatter där. Det är uppenbart att motsatserna naturligtvis kommer att mötas där - enbart på grund av rubriken på tråden: Har analog fotografering en framtid?
Jag har inget emot analog fotografering - jag är ledsen att jag aldrig kom igång. Nu är det för sent att börja med det (för min del). Men jag läser med stor glädje alla blogginlägg om ämnet här på FS-bloggen. Så jag kan förbättra mig och få inspiration till min digitala fotografering :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik/DK.
Svar från jerrysoderberg 2020-07-31 13:49
Tack för en intressant kommentaren Erik.
Det är väl så att jag tröttnar på att en tråd som handlar om en specifik fråga kollras bort och de vanliga forumexperterna tar över och börjar diskutera mellan sig, något annat än trådskaparen tänkte. Varför startar de inte en tråd själva? Exempelvis "-Vi som är emot analogfoto". eller bara "-Vi som är emot". Kunde bli kul trådar. :)

Sedan är jag allergisk mot de som vet allt om allt. Men, det spelar ingen roll. Det finns andra forum för foto. Jag skriver där istället. Det är lite lättare att ha en bra diskussion där.

Sedan tycker jag att digitalt och analogt foto är två grenar på samma träd. Därför vill jag att ALLA sorters foto ska vara lika mycket värda. Men, det är min åsikt.
Ha de så gott i helgen.
Jerry
Erik Madsen 2020-07-31 14:17
Hej igen - vad jag menar i slutsatsen är att jag ser en stor skillnad mellan "Forum" och Bloggarna här.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från jerrysoderberg 2020-07-31 14:27
Jag håller med//Jerry
Kul att det också verkar vara många unga som provar eller anammar analogt, både de som bara scannar negativen och de som vill lära sig stå i mörkrummet också. Framkallade en 16-årig tjejs första film för ett par månader sen, tagen med en RZ67 som hon skaffat. När man får såna förfrågningar blir man glad.
Svar från jerrysoderberg 2020-07-31 20:57
Tack för kommentaren Nils.
Ja visst är det roligt att de unga tar över. Jag var på en urbildningsvecka i det analoga hantverket hos Lasse Mellberg på Biskops Arnö för ett par år sedan. Där var några ungdomar med så det är nog fler än vi tror. Det är många tjejer som börjat med analogt. Det är extra kul, det var ju en gubbhobby förr.
Ha de gott å go helg.
Jerry