Bilder, Gimp, RawTherapee.

Manér

Jag funderar lite på det där med manér. Använda ett objektiv som ger en annorlunda boké, softa bilden på ett visst sätt, skrapa negativet, lämna negativets svarta ram kvar i bilden eller något annat som säger att just jag är upphovsman. Det gjordes förr av en del fotografer.

Det verkar som manér har försvunnit. Det där som skapar identitet i bilden. Hänger det ihop med att vi gått över till digitalbild? Kan det bero på att vi kan skapa allt det där i redigeringsprogrammet? Eller vill vi bara vara anonyma.

Inlagt 2020-09-16 11:22 | Läst 171 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej. Ja det ligger nog nåt i det att mycket av gamla tiders manér går att återskapa digitalt. En del enkelt och annat betydligt svårare. Den svarta ramen som en garanti för att man kopierat hela negativet är ju löjligt enkel att åstadkomma i Efex till exempel. Fast det var rätt lätt att ”fuska” fram en svart kant redan på den analoga tiden. Men många hängivna fritidsfotografer är nog mest intresserade av skärpa och skärpa verkar vara dagens signum för god bildkvalitet.
Ha det gott!
Gunnar S
Svar från jerrysoderberg 2020-09-16 22:19
Tack för kommentaren Gunnar.
Det är nog mindre vanligt att lämna personliga spår i bilderna idag. De flesta bilderna är svårt att ange upphovsperson.
Ha det gott.
Jerry