Bilder, Gimp, RawTherapee.

Redigera redigeringsverktygen

Jag bytte från Windows till Mac när jag gick på fotoskolan. Det kändes nödvändigt då alla datorer var Mac där. Det har funkat bra under tiden jag använt Photoshop. Nu har jag sagt upp Photoshop och vill jobba med ett alternativ. Photoshop ska fungera till 23 augusti men har redan slutat fungera. No cred to Adobe!

Valet är än så länge GIMP tillsammans med RawTherapee. En kanonlösning för mig. Men, dessa program vill inte Mac veta av. Att öppna dem är krångligt då Mac kräver ändringar i inställningar vid varje tillfälle. Ibland kraschar GIMP också på Mac-datorn. Det tröttnar jag på. Dessutom krånglar monitorkalibreringen på Mac:en. Den tar inte längre min Spider-kalibrator eller dess programvaror. Detta pga uppdateringar.

Men det finns lösningar på det mesta. Linuxdatorn Raspberry har visat vägen. Den kreditkorts-stora datorn tar både RawTherapee och GIMP. Däremot hittar jag inga drivisar för kalibratorn. Likaså funkar min jättegamla Windowsdator med de nya redigeringsprogrammen utan problem. RawTherapee-Gimp kör jag i 16-bitar. Det kommer ta ett tag innan jag lärt mig reducera till jpg8-bitar och få snygga bilder.. Dessutom funkar kalibratorn på den. När det blir dags för en ny dator får det bli en, kanske begagnad, utan operativ. Windows har jag.

Vad ger detta? -Jo den gamla windowsdatorn blir min nya redigerare och Mac:en får bli mediadator. Det funkar den till. Sedan har jag den bärbara Mac:en den krånglar inte och den lilla Raspberryn. Dessa två går inte kalibrera med mitt verktyg, macbook är sånna.

Adobe kommer inte behövas mer. Jag ska också lära mig hur min nyinköpta redigerare Serif Affinity Photo funkar och hur bra det är. En sak är säker Det spelar ingen roll vilka datorer eller program en använder bara det funkar ihop och en själv är nöjd. Behovet av en dyr redigerare finns inte längre. Hur en vill ha bilden avgör.

På bildern som är redigerad i RawTherapee+GIMP. Min gamla byrå. På den en Canon, en CDspelare och ovanpå den Raspberry Pi. Datorn är lika stor som ett kreditkort, mindre än kameran. På skärmen GIMP i Linux. Den fina lilla löparen har mitt barnbarn gjort.

Inlagt 2020-08-01 13:36 | Läst 346 ggr. | Permalink
Att det kan vara så krångligt att fota, det visste jag inte.😉
Tack för kommentaren Roland.
Mobilbilderna är tryckpåknappen-utpånätet-bilder funkar för de flesta. För mig är det en hobby, precis som datorerna.
Trevlig helg
Jerry
De där e rena grekiskan för mig! ;)
Jag "jobbar" i Windows XP med PS. 7.0
Men för bloggen kör jag PS 5.0!
Å som du säger Jerry, en sak är säker det spelar ingen roll vilka datorer eller program en använder bara det funkar ihop och en själv är nöjd. :)
/B
Svar från jerrysoderberg 2020-08-01 23:52
Tack för kommentaren Bengt.
Det blir lätt så när en blir lite exalterad. Jag har nog lättare att uttrycka mig i bild än ord ibland. Om en blir nöjd, är allt bra.
Ha de gott.
Jerry
Själv trivs jag alldeles utmärkt med Lightroom och Photoshop på Macen och tänker inte byta till något annat. Det kostar naturligtvis en liten summa varje månad men det är jag beredd att betala. Har fina, och en del dyra, kameror så då vill jag ha fina grejer i den övriga fotokedjan också. "Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk" som bekant.
Svar från jerrysoderberg 2020-08-02 10:55
Tack för kommentaren Torbjörn.
Ja har man fina grejer och vill satsa på denna hobby är det förståligt. Jag har använt Cameraraw och Photoshop i ett antal år och vill testa nytt. Raw theraphee är kraftfullt och bra. Det kommer bloggar om det framöver, om du vill läsa. Det är bättre än CameraRaw, kan jag säga. Fler inställningsmöjligheter och bättre filter Det kan nog verka svårarbetat om man inte vet vad man gör...

Min fotoutrustning är kameror som D610, D3300 och Sony Alfa3000. Sedan har jag en kompakt Canon och ett stort gäng analoga bl.a Nikon F, F2, Canon New F1 och lite annat småbild, mellanformat och storformat. Jag gillar att fotografera både analogt och digitalt och att redigera i mörkrum och dator.
Ha de gott.
Jerry