To the glory of God

Adjektivet "fint" ...

... är utan tvekan det mest frekventa på fotosidans blogg när det gäller hur vi kommenterar varandras bilder. "Fin bild." "Fina bilder." "Fint." Och det är så typiskt svenskt på något sätt. Det betyder inte fantastiskt, otroligt, enastående eller något liknande. Inte heller är det negativt på något sätt. Det är helt enkelt ett LAGOM uttryck. Och känslomässigt balanserat. Det ligger i mitten så där och är lagom snällt och belevat.

Man kan också fundera ibland hur man ska uppfatta det hela om man får se att någon av ens egna bilder ges betyget "fint". Ska man sucka och tänka, åhh var det inte bättre än så? Eller ska man tänka, puh då blev det i alla fall godkänt? 

Jag använder själv det ordet ibland om andras bilder. Just för att det uttrycker något lagom. Med positiv lutning förstås, ungefär godkänt+. Eller om man konkretiserar ordet; två-tre lätta klappar på axeln.

- - - - - - -

Och så visar jag en sommarbild tagen med Fujifilm X100, och om jag för ovanlighetens skull får säga min egen mening så är det väl en rätt ... fin bild.

Inlagt 2019-01-19 13:52 | Läst 1294 ggr. | Permalink
Jo den var fin ;)) eller en helt ok bild..dvs en bild man får vara nöjd med även om den inte vinner nåt VM
Kanske t.o.m fin med extra + för kompositionen eftersom majoriteten av semesterfotografer förmodligen inte hade lagt en fin och passande förgrund som du gjort.
Mv/Gunte.
Svar från light 2019-01-20 10:14
Tack för extra +!
Hej Ragnar.
Jag âr en av dem, som kan använda ordet "fint" då och då, men jag mener, att det vanligtvis kommer med mer! I min svenska-danska ordbok är det danska ordet översatt"fint" til det svenska ord "bra" och med flera olika betydelser = "god, fin, udmærket, dygtig m.m." og "Jag har tur, jag har ett bra jobb" - på dansk: "Jeg er heldig, jeg har et godt job".
Jag tror inte att du ska ta det på lika stort allvar Ragnar med det lilla ordet "fint".
Debatten / diskussionerna om bild kommentarer här på FS-bloggen har vi haft flera gånger i min tid. De flesta av bilderna här på bloggen är väl OK och så inte mer (mine egna inklusive? Verklig kritisk kommentarer och analyser pågår vel någon annanstans.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag tycker att ditt foto här är både fint, "smukt" och med mycket bra komposition. (forgrund, mellemgrund og baggrund).
Svar från light 2019-01-20 10:15
Tack för synpunkt och för god bildkommentar!
Erik Madsen 2019-01-20 13:43
Hej igen - inte för att "tærske langhalm", men betyder det korta svaret att man kan använda ordet fint i framtiden? Jag tror att det kanske kan finnas en skillnad mellan uppfattningen av ordet i Sverige och i Danmark ?
Jag fick en kommentar till ett blogginlägg från igår:
"Vacker orkidé och fint väder ute :-)"
Hav en god søndag.
//Erik//
PS: det var en bagatellbild, som jag också hade skrivit.
He he, visst är det så, det är ett lagom ord och man får vara nöjd så länge ingen skriver motsatsen, som är 'fult'.. Fin bild, med mycket sommarkänsla i.. :-)
Hälsn!
Svar från light 2019-01-20 10:16
"Vilken ful bild!" Ja, det har jag faktiskt ännu inte sett att någon skrivit. Tack för god kommentar!