To the glory of God

Dokumentären om Fujifilm ...

... som annonseras på första sidan här på sajten var rätt intressant. Mera sånt! Men Fujifilm gjorde ett misstag med den filmen. Anser jag. Företaget var ju tidigare i kris. Det berättar de själva öppet om. Och de har inte helt och hållet tagit sig ur den ännu. De hade behövt lyfta fram en mångsidig produktlinje. Mångfald! För att väcka intresse hos många slags människor. Men de gjorde tvärtom! Det stora misstaget med den här dokumentären var att de satte ett starkt och tydligt likhetstecken; Fujifilm = STREET PHOTOGRAPHY. Andra håller fingrarna borta från Fujifilm! Här är det street, street, street som gäller för Fujifilmkameror! 

Inte ett enda naturfotografi. Inte en enda naturfotograf. Till exempel.

Så nu har jag plötsligt förstått. Mer än förut. Att jag har valt fel kamera. Så nu tänker jag börja se mig om efter annat. Och det är egentligen lite synd, för tex nya X100V verkar ju inte alls så dum. Men dokumentären har talat. Tydligt.

Bild tagen för ett år sen. Då snö. Idag inte en snöflinga.

Inlagt 2020-02-13 20:04 | Läst 1223 ggr. | Permalink
Vacker bild, härliga färger. Nä det blir nog inte så många snöbilder i år
Svar från light 2020-02-14 06:58
Tack! Precis, om man nu inte beger sig uppåt i landet förstås.
Snygg bild, men synnerligen fånig kommentar till filmen. X-Pro 3 är solklart mest nichad mot gatufotografer, men det finns ju duktiga naturfotografer som använder Fuji - t.ex. Serkan Günez som också är Fuji-ambassadör.
Svar från light 2020-02-14 07:03
Tack för din bildkommentar! Filmen handlade inte bara om x-pro 3. Och det är allmänt känt att fujifilms kameror anses vara särskilt lämpade för gatufoto, inte bara x-pro 3, utan även tex x100-serien. Dokumentären bekräftar och förstärker bara den vida uppfattningen. Att det sen finns undantag förändrar inget i sak.
Hej Ragnar.
Det är et otroligt vackert naturlandskap foto som motbevisar din starka påstående om att ett Fuji kameror inte kan användas till annat,end street-foto !
Har du sett hela videon? Den visar flera exempel på bröllop, familj, semester, blommor, dokumentär och fotojournalistiska foton! Men detta handlar inte om X100-serien (det var den som startade det), utan om introduceringen av X-Pro 3 med utbytbara objektiv !
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS:
https://fujifilm-x.com/da-dk/photographers/beatrice-wong/
och:
https://fujifilm-x.com/da-dk/photographers/
Svar från light 2020-02-14 07:14
Tack för bildkommentar!
Ja, jag såg hela dokumentären. Den snuddade vid annat men huvuddelen handlade om street, street och åter street. Och jo, den handlande också en hel del om x100.
Det är helt tydligt en medveten strategi från Fujifilm att presentera sina grejer som street-kameror. Alldeles nyligen presenterade de tex ännu en film där en gatufotograf på ett oförskämt och omoraliskt sätt sprang omkring på gatorna och irriterade folk med sitt närgångna fotande. Den var så dålig och fick så mycket kritik så man var tvungen att ta bort filmen:
https://m.dpreview.com/news/6165309898/fujifilm-pulls-controversial-x100v-promo-video-due-to-the-featured-photographer-method

Fujifilm begår misstag efter misstag i sin marknadsföring.

Jag skulle inte bli förvånad om de om några år kommer att gå under som företag.
Erik Madsen 2020-02-14 11:12
Hej igen.
Det är nog ingen hemlighet at Fuji med X100-serien lutade sig mot Leica och därmed vänte sig till samma kundkrets. Jag har sett många olika användningsområden med båda kamerorna, inklusive fotografering på gatorna - människoliv, demonstrationer, dokumentera förändringar i stadsmiljön etc.
Att det finns en skillnad i hur fotografer uppför sig för att ta bilder hem är helt uppenbart. Jag lyckades att se videon med Tatsuo Suzuki innan den togs bort och jag tycker inte heller om den formen. Men det finns andra. som har gjort något liknande - Bruce Gilden Magnum-medlem m.m. Hans form är inte heller min kopp te, men det är vi så olika. Hans bilder kallas gata och candid-foto.
Med många vänliga hälsningar från Erik - och så ingen mer om det från mig - vi köper de kamerorna som vi tycker passar oss bäst. Jag har både Fuji, Sony och Nikon - Til forskellige formål, men : I love My precious little tingest. :-)
PS:
https://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Gilden
Svar från light 2020-02-14 13:01
Visst gååår det att fota allt möjligt även med Fujifilm, men nog är det ändå så att alla märken har sina svagheter/styrkor.

Och om Bruce har jag för mig att jag såg ett program för nåra år sen. Det var inte heller så roligt att se, fast han "kommunicerade" ändå lite mer med sina "offer" vill jag minnas.

En kul slutkläm hade du!

Ha det gott!
Jag tycker att du Ragnar, med dina fina bilder, ofta visar i din blogg att man kan använda Fuji kameror till helt andra motiv än just street. Själv är jag väldigt nöjd med min X100T och min X-T20, de fungerar alldeles utmärkt för mitt fotograferande där gatufoto nog är det jag ägnat minst tid åt.
Fuji har ju många bra objektiv men jag undrar om man skulle få lite draghjälp om t.ex. Sigma och Tamron började göra objektiv till Fuji, med full automatik.
//Anders
Svar från light 2020-02-14 13:03
Tack Anders, det var gott få höra!
Men du tar ju fina Naturbilder Ragnar, glöm inte det :)
Svar från light 2020-02-14 14:34
Tack för dessa tröstens ord, nu känns det lite bättre! Nu ska jag också gå fram till min precious och be ödmjukt om förlåtelse och smeka den lite ömt.
Joakim88 2020-02-14 16:44
Haha det gör du rätt i Ragnar :))
Vad är "omoraliskt" gatuforo?
Svar från light 2020-02-16 09:41
Ett exempel enligt mig är den nu borttagna videofilmen av Fujifilm. Mannen småsprang som en känslokall robot och ställde sig i vägen för folk och plåtade dem rakt upp i ansiktet till flera människors synbara irritation, och sen snabbt iväg till nästa offer.