To the glory of God

Heliga gravens kyrka ...

... i Jerusalem, är ju ett "måste", särskilt för alla kristna. Det var ju där som Jesus korsfästes, lades i graven och sen uppstod. Sägs det. Nu är ju jag någorlunda bildad och beläst i saken så jag småler mest åt det hela. Jag förstår ju att det mesta handlar om turism och pengar (som vanligt!). Men samtidigt respekterar jag de troendes hängivenhet. För här är det alltid fullt med folk, och kön ringlar lång för ett besök in till det allra heligaste:

Tro nu inte att jag också stod där i kön. Nej, jag håller inte på med sånt. Jag är inte religiöst lagd. Och en trappa upp så var det mycket glitter och glans:

Och vid ingången till kyrkan så fanns en sten där Jesu kropp ska ha legat. Här låg det ständigt 2-10 människor och bad och lade grejer på stenen, osv: 

När man kommer hit förflyttas man till en annan värld, ljusår från ett sekulärt Sverige, där Kristendomen föraktas och bespottas på hundrafalt sätt, till en värld där allt genomträngs av stark och äkta religiositet. Man kan inte annat än fascineras.

Strax utanför gamla stan finns en annan plats som gör anspråk på att vara den plats där Jesus lades i graven, dvs Trädgårdsgraven. Och det är en plats jag kan rekommendera, just för att det är en mycket vackert anlagd trädgård. Jag blev insläppt några minuter före öppningsdags vilket gjorde att jag kunde rusa bort till gravöppningen och ta några bilder innan horder av turister strömmade in och "förstörde" varje motiv:

Men snabbt kom det sen som sagt grupper från världens alla hörn för att njuta av allt vackert här och lyssna andäktigt till alla guider:

Om jag tror att någon av dessa platser verkligen är Golgata, och Jesu grav? Naturligtvis inte. Chansen för det är kanske 0,1%. Men exakt var det hände är inte det viktiga. Utan det är blotta vetskapen om att världshistoriens viktigaste händelser tilldrog sig nånstans i krokarna just här.

Prisad vare Gud!

Inlagt 2019-02-27 16:49 | Läst 1972 ggr. | Permalink
Själv skulle jag gärna till Athos, men kommer tyvärr inte speciellt långt geografiskt. Men min inre resa är nog så spännande. I vart fall intressant att se dina vältagna bilder och blogg,
Svar från light 2019-02-28 06:51
Tack, Stefan! Och visst har du rätt, resor kan vara nog så spännande, men inget går upp mot vår inre resa med Gud!
Här berättat du just det som vännen berättat om dessa näst intill
hysteriska som måste till varje pris få röra vid grav och sten.
Jag förstår det inte men har inga synpunkter på det
för som min mor sade ”var och en blir salig på sin tro”.
Ändå måste det vara fantastiskt ha varit här.
Hälsningar Gun-Inger
Svar från light 2019-02-28 06:54
Ja, människors religiositet, som kan ta sig många uttryck, är ett outgrundligt fenomen. Men visst blev det en alldeles speciell resa.
mäktiga snygga bilder från Jerusalem särskilt ljuset du fått till :)
Svar från light 2019-03-01 05:58
Det var kul att höra, tack!