To the glory of God

I dag firar vi Jesu födelse ...

... alltså inte i går julaftonen, utan i dag juldagen. Det är ju rätt intressant det där egentligen att många förknippar julaftonen med den stora dagen, när det egentligen är juldagen allting handlar om. Det är då som miraklet sker.

En annan sak jag ibland reflekterar över kring Jesu födelse är att många verkar tro att Jesus blev till den dagen. Det är inte så lite tokigt. Fast det är klart är man inte troende då måste man ju tänka just så. Annars krackelerar hela ens världsbild och man tvingas tänka om. Hur som helst, Bibeln och Den Kristna Tron säger något helt annat, den säger att Jesus ALLTID har funnits. Att han Är från evighet, dvs har en evig existens, precis som Gud Fader. I teologins akademiska värld kallas detta för Jesu preexistens. Jesus har alltså ingen början i sin existens (och inget slut heller för den delen, något som uppståndelsen förkunnar). Och det har förstås att göra med att Jesus är Guds Son. Han delar Faderns gudom så att man till och med kan säga att Jesus är Gud. Fadern och Sonen är ett. 

Det här är en orsak av flera till varför man aldrig kan jämställa Jesus med någon vanlig människa på jorden. Både Jesu liv och lära är enastående i sin karaktär. Självfallet går det att hitta likartade formuleringar hos Jesus som även en del skapade och dödliga människor har sagt, men Jesu liv och budskap är ändå i sin helhet unika och står högt över vad skapade människor någonsin kunnat åstadkomma i ord eller handling.

Sa Jesus själv något om sin eviga tillvaro när han vandrade här på jorden? Jodå, det gjorde han, han sa tex så här en gång när han bad: "Fader, förhärliga nu mig tillsammans med dig, med den härlighet som jag hade hos dig innan världen fanns." Ofattbara ord egentligen. Här säger Jesus att innan ännu världen hade skapats så var Jesus tillsammans med Fadern i den himmelska härligheten.

Med andra ord, nu i dag denna juldag ska vi inte tänka att Jesus blev till. Nej, han "kom" till oss. Från en annan tillvaro. Det handlar om inkarnationen, detta att Gud kommer till oss som människa i Jesusbarnet. Och det gör Jesus unik i hela den mänskliga historien. 

Från denna plats har jag tagit bilder flera gånger, och även visat här, men bilderna kan bli helt olika beroende på tid på dygnet och vilket ljus det är. Så här såg det ut för några dagar sen.

Inlagt 2019-12-25 08:51 | Läst 1123 ggr. | Permalink
Det finns ju många intressanta teorier om det där med Jesu födelse, eller snarare när den ägde rum. Uppenbarligen är det ingen som riktigt vet när han föddes, oavsett vad det står i Bibeln. Det finns exempelvis teorier om att han föddes på våren – antagligen i mars månad – och att han inte ens föddes år 0 utan sex år senare.
Sedan fastslog påven Liberius födelsedatum 25/12 vid ett kyrkomöte år 354 e Kr, då enligt 1.Mos världen skapades i mars, vid vårdagjämningen, Marie Bebådelsedag 25.mars, och Kristi födelse blev till 9 månader senare.
Julhögtiden som fest betraktat är ju det gamla vanliga med kristianisering av redan existerande högtider och fester runt om i västerlandet, som ofta hade med midvintern att göra. När det var som mörkast och eländigast, när maten började ta slut och man misströstade så var en fest alltid uppiggande.
Så ingen vet med säkerhet. Dvs om man inte tror förstås.
Bilden är fin, gillar de här liksom nästan silhuettbilderna, med enstaka ljus som glimmar i fjärran.
//GöranR
Svar från light 2019-12-25 20:28
Du har både rätt och fel, Göran. Du har rätt i att det finns lite olika teorier om exakt när Jesus föddes. Och så är fallet eftersom Bibeln inte ger något datum. Gud har med andra ord inte ansett det vara en nödvändig detalj för oss människor att få veta. Och jag tycker Han har rätt, det viktiga är inte NÄR det skedde, utan ATT det skedde. Och ändå förtjänar det att nämnas att det faktiskt finns uträkningar av detaljer i bibeltexterna som gör att man kan komma fram till just 25 december. Det låter otroligt, men så är det.

Sen skriver du: "Så ingen vet med säkerhet. Dvs om man inte tror förstås." Men det är fel. För du kan nog inte hitta någon troende präst/pastor/teolog som säger sig veta dagen då Jesus föddes. Så i just denna sak så hjälper det inte med tro, för det finns helt enkelt inte tillräckligt med fakta i de heliga Skrifterna.

Det enda bibelforskningen av i dag har kommit fram till med stor säkerhet är att Jesus föddes någon gång mellan 7-4 f.Kr. Det är alla överens om.

Men vad sjutton, vad har den exakta dagen för betydelse? Ingen alls! Det helt avgörande är händelsen i sig: Detta att Gud kom till världen inkarnerad i Jesus Kristus.

Och Tack för att du gillade bilden!
Din text är ett utmärkt klarläggande Ragnar.
Och bilden speglar julvädret söderöver - mörkt och blött.
Svar från light 2019-12-25 20:28
Tack, vad kul att höra!